Blog

Blog
Parcuri tematice în regiunea pariziană

Comments (0) - Franta, Turism

Parcuri tematice în regiunea pariziană

Aflu despre multe cunoștințe că merg la Paris cu copiii, la Disneyland și atât. Iar dacă îi întreb dacă mai merg și la alte parcuri, descopăr că cei mai mulți nici nu știu că există și altele…

Sigur, Disneyland, cu cele două parcuri tematice, este cel mai cunoscut și își ia oricum partea leului, cu cei mai mulți vizitatori, 15 milioane, cumulat. Dar acest lucru nu e neapărat un avantaj pentru vizitatori. Aglomerația e una nebună, iar timpii de așteptare sunt foarte mari pentru fiecare atracție. Eu am fost acolo, cu mult timp în urmă, și stăteam circa o oră la coadă pentru anumite atracții, ca Indiana Jones sau De la Pământ la Lună.

Mai sunt însă și alte parcuri și multe lucruri de făcut în zonă cu copiii și pentru a vă furniza aceste informații m-am apucat să scriu acest articol. Eu am fost de două ori împreună cu fiica mea la parcurile de distracții, dar asta se întâmpla cu peste 20 de ani în urmă. Mi-am rezervat cam o săptămână și am fost câte o zi de dimineață până seara în fiecare parc.

Dar să vedem mai întâi ce oferă Disneyland. În primul rând sunt două parcuri – Disneyland, unde veți găsi circa 45 de atracții, și Walt Disney Studios, cu alte 20. Aceste două parcuri oferă în fiecare zi spectacole și parăzi cu personajele cunoscute din filmele Disney. Sărbătorirea celor 30 de ani de existență a parcurilor continuă până la sfârșitul lui septembrie cu spectacole emblematice, cum ar fi cel cu drone Marvel la Disney Studios, Disney Dreams, plimbarea „It’s a Small World” și noul spectacol Pixar, tot la Studios. Printre distracțiile disponibile în Disneyland Paris putem enumera: Avengers Assemble: Flight Force, Big Thunder Mountain, Crush’s Coaster, Indiana Jones and the Temple of Peril, RC Racer, Star Tours: The Adventures Continue, Star Wars Hyperspace Mountain și The Twilight Zone Tower of Terror. Disney Studios oferă de fapt mai multe parcuri tematice într-unul singur: Worlds of Pixar (acolo unde prind viață caracterele din Ratatouille, În căutarea lui Nemo, Toy Story), Marvel Avenger Campus (unde vă veți integra în echipa de supereroi pentru cea mai tare misiune Marvel), Toon Studios (unde pășiți direct în lumea plină de culoare a personajelor clasice din desenele animate ale lui Walt Disney) sau Production Courtyard (unde intrați într-o zonă a tutror posibilităților).

Al doilea parc de distracții pe care-l recomand în regiunea pariziană este Parcul Asterix, care recrează universul galilor imaginați de creatorii francezi de benzi desenate. Cu peste 40 de atracții împărțite pe 6 zone, este imposibil să nu găsiți în acest parc ceva pe gustul celor mai pretențioși. Este parcul care oferă cele mai multe senzații tari cu 7 roller-coastere: Toutatis, Osiris, Pegas Expres, Tonnerre 2 Zeus, Menhir Expres, Discobelix și Goudurix. Ar mai fi cel puțin alte 5 atracții și spații pe care n-ar trebui să le ratați: La Trace de Hourra, Le Grand Splatch, Oxygenarius, Transdemonium și Aire de Jeux du Petit Chene (zona de joacă a micului stejar) – unde cei mai mici se pot distra în satul din pădure. Vă voi mai spune doar câteva lucruri despre Toutatis, și Tonnerre 2 Zeus. Primul este cel mai nou roller-coaster, lansat în acest an, care bate mai multe recorduri, inclusiv pe cel de viteză, atingând 110 km/h. Tonnerre 2 Zeus (tunetul lui Zeus) este cel mai impresionant roller-coaster pe structură de lemn din lume. A fost renovat în 2021 și are pregătite câteva surprize…

Nu departe de Asterix se află Mer de Sable (Marea de nisip), un parc mai mic și mult mai puțin frecventat, cu trei teme care vă vor teleporta pe alte continente: Porțile deșertului, Vestul salbatic și Jungla. Parcul a fost fondat în 1963 de către faimosul actor francez de comedie Pierre Richard și include 30 de atracții și activități, printre care 3 montaignes russes și 4 atracții acvatice. Principalul avantaj al acestui parc este absența cozilor la atracții. Dacă copilului, cel adevărat sau cel din fiecare dintre noi, îi place ceva, se poate da practic de mai multe ori fără a sta la o coadă uriașă.

Iar dacă nu vreți să ieșiți din Paris, la liziera Bois de Boulogne veți găsi Jardin d’Aclimatisation, 18 hectare de spațiu verde cu planuri de apă și atracții, într-o grădină istorică creată în urmă cu 160 de ani. Aici s-au făcut investiții masive după 2018, totul înscriindu-se într-un stil retro futurist numit Steampunk, inspirat din operele lui Jules Verne și din universul lui Hugo Cabret (eroul din filmul Hugo).

Parcul zoologic de la Thoiry vă oferă un safari pentru care nu mai este nevoie să mergeți în Kenya ori Botswana, ci doar la 45 de minute de Paris. Când am fost acolo, un pui de leu se rătăcise de restul familiei, se speriase când un îngrijitor încerca să-l dirijeze cu mașina spre maică-sa și începuse să miaune (până la urmă sunt tot niște pisici, ceva mai mari). Leii, care stăteau la umbră, doar au ridicat capul, au căscat și s-au culcat la loc. Nu era treaba lor… S-au ridicat însă patru leoaice imense care au alergat spre puiuț trecând peste drumul pe care-l urmau mașinile vizitatorilor, nu foarte departe de a noastră. A fost agitație mare, inclusiv la noi în mașină. În zona ierbivorelor o zebră mi-a lins geamul, lăsându-mi câteva fire de iarbă, cerșind ceva de mâncare, pentru că alți turiști le dădeau de mâncare în ciuda avertismentelor prezente peste tot. La urși a trebuit să mergem în ritmul lor, pentru că unul destul de mare era chiar în fața noastră și avea chef de plimbare, pe drum, dar asta pentru noi românii nu mai este un eveniment. Când am fost în urmă cu o lună la Balvanyos am văzut vreo patru stând cuminți, e adevărat, pe marginea drumului național. În rest este o grădină zoologică aproape normală, dacă faceți abstracție de dimensiunea spațiilor pentru animale, care sunt uneori exagerat de mari și uneori pare să fie nevoie de binocluri. Tigrii pot fi văzuți fie de pe o pasarelă situată la o înălțime suficientă pentru a elimina o situație dificilă în care să te trezești cu o pisică vărgată de trei metri care rânjește la tine cu colții ăia ascuțiți și lungi, fie dintr-un tunel cu acoperișul transparent semicircular. Eu, la cei 1,85 ai mei, ieșeam de la mijloc în sus în zona transparentă. Și la un moment dat, când treceam prin tunel, s-a frecat unul dintre vărgați de acoperișul transparent, dându-ne din nou fiori, pentru că am avut impresia că s-a deformat un pic plasticul…

Vă mai propun, tot în regiunea Parisului, France Miniature, un loc magic unde veți găsi adunate la un loc 177 de monumente, castele, orașe și sate, totul realizat la scara 1/30. Pentru cei care nu au timp să viziteze adevăratele castele de pe Loara este o adevărată ocazie! Iar dacă găsiți unghiurile potrivite pentru a face pozele, puteți să le povestiți prietenilor că ați survolat cu elicopterul diferite castele sau alte monumente…

Vacanță plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *