Blog

Blog
Cea mai mare catedrală gotică a Franței

Comments (0) - Franta, Turism

Cea mai mare catedrală gotică a Franței

Situată la Amiens, în capitala Picardiei, catedrala Notre-Dame are un spațiu interior de peste 200.000 m3, adică mai mult decât dublu față de mult mai cunoscuta catedrală dedicată Maicii Domnului de la Paris. Alte cifre care ne pot da amețeli sunt: 145 m lungime, 42,3 m înălțime și 112 m înălțimea săgeții. În 2020 și-a sărbătorit cei 800 de ani, dar încă merită să fie văzută.

Labirintul, lung de 234 m, servea ca parcurs de inițiere pentru credincioși. Mai puteți admira relieful înalt al Sfântului Firmin, îngerul care plânge, moaștele Sfântului Ioan-Botezătorul, Sfânta Fecioară aurită, dar și stranele sculptate reprezentând peste 4.000 de personaje. Și nu trebuie ocolite odoarele catedralei, reconstituite după ce au „dispărut” în timpul Revoluției Franceze. Iar dacă rezistați să urcați cele 300 de trepte, merită să vă aventurați în turn și să admirați panorama orașului de la 66 de metri înălțime.

Ce ați mai avea de văzut în Amiens?

Turnul Perret, primul zgârie-nori locuit al Franței, înalt de 110 m și terminat în 1950. Din păcate pentru cei care s-au grăbit să se mute, apa a început să ajungă la etajele superioare abia 10-15 de ani mai târziu… Cubul de sticlă a fost adăugat în 2005 și luminează noaptea. Turnul Perret poate oferi o imagine panoramică a orașului pentru cei care nu se încumetă să urce cele 300 de trepte ale catedralei.

Puteți vizita pitorescul cartier Saint-Leu cu canalele sale pe malul râului Somme, o combinatie reușită între Veneția și Burano. Ori puteți vedea grădinile plutitoare, „les Hortillonage d’Amiens”, cu plante care au format adevarate grădini pe cele aproape 80 km de canale.

Jules Verne a locuit aici timp de 18 ani, iar casa lui este acum un muzeu. Și tot aici a fost vizitat de ziarista Nellie Bly, cea care a făcut ocolul Pământului în doar 72 de zile, nu în 80.

Mai există și o clopotniță foarte frumoasă și se spune că aici se fac cele mai bune clătite din Franța.

Iar restul minunățiilor vă las pe voi să le descoperiți, cu condiția să mi le povestiți și mie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *