Blog

Blog
Musée d’Orsay

Comments (0) - Turism

Musée d’Orsay

Înființat în clădirea unei gări dezafectate, fosta gară Orleans, Musée d’Orsay adăpostește opere de artă din a doua jumătate a secolului 19.

Gara Orleans a fost contruită pentru primirea vizitatorilor expoziției universale din 1900, iar despre ea pictorul francez Edouard Detaille spunea: „Gara este superbă și are aerul unui palat al artelor frumoase.” Și profeția sa s-a împlinit 86 de ani mai târziu. Mai întâi însă gara și-a pierdut utilitatea datorită evoluției căilor ferate. În 1961 a fot scoasă la vânzare, dar nimeni nu s-a oferit să o cumpere. În același an Orson Welles a turnat aici adaptarea sa după Procesul lui Kafka. A fost parcare, poligon de tir, sală de vânzări și după 1958, timp de 10 ani, sediul unei companii teatrale. A devenit monument istoric în 1978 și un an mai târziu s-a luat decizia amenajării în această clădire a unui centru cultural dedicat artei celei de-a doua jumătăți a secolului 19.

Transformarea a durat câțiva ani, dar în decembrie 1986, primii vizitatori au descoperit colecțiile muzeului. Colecții care cuprind circa 150.000 de opere de artă: picturi, sculpturi, obiecte de artă, fotografii, desene artistice sau de arhitectură. Este colecția de referință pentru marile curente artistice ale epocii: impresionism, postimpresioniști, nabiști, figuri celebre ori pionieri ai fotografiei.

Veți găsi aici picturile lui Manet, precursor al impresionismului, Monet, Renoir, Sisley, Cézanne, Pissarro, Theodore Rousseau, Degas, Berthe Morisot, Puvis de Chavane, Fantin-Latour, Leon Lhermitte, Gauguin, Van Gogh, Seurat, Toulouse-Lautrec, Odilon Redon, Sérousier, Bonnard, Signac, Matisse, Munch, Gustave Moreau, Mondrian și alții.

Printre sculptorii ale căror opere le veți găsi aici pot fi menționați Daumier, Boourdelle, Bernard, Maillol, Falguière, Chapu, Fremiet, Dalou și, bineînțeles, Rodin. Puteți găsi însă și sculpturi ale unor artiști mult mai cunoscuți pentru picturile lor și mai puțin pentru sculptură, cum ar fi Degas sau Gauguin.

În prinvința fotografiei, aici veți găsi operele de început, pentru că această colecție se oprește în 1910, iar în acea epocă fotografia era încă foarte tânără.

Din când în când se mai organizează și expoziții tematice sau retrospective. De exemplu, atunci când am fost ultima dată la Paris am vizitat la Orsay expoziția „Degas à l’Opéra” („Degas la Operă”), care cuprindea o retrospectivă a operelor lui Edgar Degas dedicate baletului și operei…

Mi-ar face o mare plăcere să-mi împărtășiți părerile și impresiile voastre (că tot am vorbit de impresionism) după vizitarea muzeului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *