Blog

Blog
Castelul de la Chantilly

Comments (0) - Franta, Turism

Castelul de la Chantilly

Construit întâi ca o fortăreață pe o stâncă, printre mlaștini, pentru a controla drumul dintre Paris și Senlis, castelul de la Chantilly este legat începând din secolul XV de numele unor mari familii nobiliare franceze. Mai întâi familia ducilor de Montmorency, apoi a prinților de Condé și de fiul ultimului rege al Franței Louis-Philippe d’Orleans, ducele d’Aumale. .

Castelul cel mic este tot ce a rămas din construcția palatului inspirat de Renașterea Italiană al conetabilului Anne de Montmorency, camaradul de arme al lui Francisc I. Actualul palat mare a fost reconstruit de arhitectul Honoré Daumet la ordinele ducelui d’Aumale. La moartea ducelui, în 1897, tot domeniul intră în proprietatea Institutului Francez, conform dorinței defunctului, iar din 1898, castelul este deschis publicului sub titulatura de „Muzeul Condé”.

În prezent acest castel este una dintre nestematele patrimoniului francez, fiind opera unui om excepțional Henri d’Orleans, duce d’Aumale, considerat cel mai mare colecționar al vremii sale.

Printre atracțiile castelului se numără:

  • Galeriile de picturi, care adăpostesc cea de a doua colecție de pictură veche din Franța, după cea de la Luvru. Conform dorinței ducelui, prezentarea operelor a rămas neschimbată din secolul XIX, ceea ce oferă posibilitatea unei călătorii în timp pentru a descoperi muzeografia epocii. Colecția este grupată în Galeria de Pictură, Sanctuarul, Tribuna, Cabinetul Clouet, Cabinetul Giotto, Galeria Psyché, Galeria Cerbilor și înclude pictori francezi (Nicolas Poussin, Philippe de Champagne, Jean Fouquet, Watteau, Ingres, Delacroix), italieni (Piero di Cosimo, Raphael, Botticelli, Filipino Lippi, Fra Angelico,Tițian, Giotto) și flamanzi (Clouet, van Dyck);
  • Marile apartamente, situate la primul etaj al castelului, serveau ca loc de recepții pentru prinții de Bourbon-Condé. Cu un decor excepțional din secolul XVIII, oferă o mare varietate de obiecte de artă, de mobilier și picturi. Aceste spații, jefuite în timpul Revoluției Franceze, au fost reconstituite de ducele d’Aumale pentru a reda grandoarea și fastul de pe vremea prinților de Condé. Apartamentele includ anticamera și sala gărzilor, cabinetul de colț, camera prințului, camera maimuțelor (decorat în stil asiatic, conform modei din secolul XVIII, cu panouri pioctate reprezentând oameni în postură de maimuțe pentru a-i lua în derâdere împreună cu obiceiurile lor), galeria bătăliilor (cea mai mare cameră, care servea ca sală de recepții, unde se prezintă în 11 picturi monumentale principalele victorii ale Marelui Condé) și salonul de muzică (unde poate fi văzută harpa englezească din secolul XIX, care a aparținut ducesei d’Aumale, soția ducelui).
  • Apartamentele private, reprezintă singurul apartament princiar datând din timpul monarhiei din iulie rămas intact. Aceste apartamente, amenajate la puțin timp după căsătoria ducelui, constituie o mărturie unică a intimității familiei princiare.
  • Cabinetul cărților, care adăpostește una dintre cele mai bogate biblioteci din Franța.

Și lângă castel se mai află și cele mai mari grajduri princiare din Europa, care adăpostesc un adevărat muzeu al calului, unde ni se dezvăluie relația de-a lungul epocilor dintre om și acest superb animal! Tot aici au loc spectacole ecvestre tot timpul anului.

Parcul castelului, întins pe 115 hectare, reunește mai multe epoci: grădina franțuzească desenată de Le Notre în secolul XVII, grădina anglo-chineză realizată la sfârșitul secolului XVIII și grădina englezească de la începutul secolului XIX. El oferă o marturie unică a raporturilor omului cu natura în occident timp de peste trei secole. Vizita în parc poate fi accelerată cu ajutorul titicarului sau a mașinuțelor de golf.

Castelul și parcul sunt înconjurate de 6.500 de hectare de pădure, compusă mai ales din stejari, și care constituie un adevarat scut de verdeață.

Găsiți și trei restaurante la castel. Eu vi-l recomand pe cel din grădina anglo-chineză, Le Hameau. Într-una dintre cele șapte căsuțe cu aspect rustic, care au inspirat-o pe Marie-Antoinette pentru Micul său Trianon de la Versailles, se află acest restaurant, celebru pentru a sa „crème Chantilly” (frișcă).

Și, ca întotdeauna, vă rog, dacă vizitați locul, să nu uitați să-mi împărtășiți impresiile voastre!

Vacanță plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *