Din nou despre pensiile speciale…
Îmi propusesem să scriu despre altceva în această săptămână, dar l-am auzit pe Ciolacu vorbind despre asta și iar mi-a crescut tensiunea. Sub pretextul că dacă am aplica principiul contributivității pentru toate pensiile, inclusiv pentru cele speciale sau de serviciu cum le spun ei, ar pleca toată lumea din armată și justiție, „importantul” lider PSD și viitor prim ministru după rotativa guvernamentală prevăzută în curând, nu a găsit altceva mai bun de zis decât că pensiile nu trebuiau introduse ca jalon în PNRR! În buna tradiție Brânzovenescu/Farfuridi: „Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica. Să nu se revizuiască primesc, dar să se schimbe pe ici pe colo în părțile neesențiale.” Și se pare că din această dilemă expusă de marele Caragiale nici nu putem ieși cu actuala clasă politică! Adică asta e, pierdem 3,1 miliarde de euro cu care s-ar fi putut construi o mulțime de kilometri de autostradă (autostrada Moldovei!), și îi lăsăm pe acești oameni să iasă în continuare la pensie la 50 de ani sau chiar mai devreme, cu pensii care pot ajunge de patru ori mai mari decât ar avea dreptul conform stagiului de cotizare și veniturilor realizate de-a lungul carierei…
Domnul Ciolacu este într-o mare eroare. Acesta este un subiect cu adevărat sensibil pentru toți românii! Iar dacă ar avea cineva ideea „năstrușnică” de a supune problema unui referendum, ar constata că s-ar prezenta la vot mult mai mulți oameni decât la orice alegeri de după 1989 și peste 95% ar vota pentru desființarea așa-ziselor pensii de serviciu!
Dar să revenim la dimensiunea problemei. Conform datelor statistice publicate lunar de Casa Națională de Pensii, aveam în februarie aproape 4,6 milioane de pensionari în toată țara, cu o pensie medie de 2.003 lei, din care 11.198 sunt „speciali” (adică pensia se calculează conform unor legi date numai pentru anumite categorii de personal). Însă lista CNP nu include pensionarii din armată, ministerul de interne și serviciile speciale, care nu se află în evidența sa!
Și acest 0,22% din totalul pensionarilor publici consumă 1,55% din buget, adică 142,6 milioane de lei/lună.
Sunt șase categorii de pensionari speciali plătiți de casa de pensii pe care le voi enumera în ordinea crescătoare a procentului pe care-l primesc pe deasupra pensiei de contributivitate, printr-o lege specială:
• pensionari de la Curtea de Conturi (559 de persoane, +33% față de pensia de contributivitate);
• foști membri ai Corpului Diplomatic (743, +44%);
• pensionari care au făcut parte din personalul auxiliar de specialitate în cadrul instanțelor și parchetelor (1.662, +48%)
• foști funcționari parlamentari (716, +50%)
• foști membri ai personalului navigant din aviația civilă (1.381, +66%)
• foști procurori sau judecături (5.137, +93%, adică o pensie medie de 21.477 ei/lună, față de 4.765 ei/lună conform legii pentru „tiriplici”, cum îi place domnului Ciolacu să ne spună nouă, oamenilor obișnuiți).
Și apropos de beneficiarii pensiilor speciale, 69% dintre judecătorii și procurorii care beneficiază de pensii speciale, adică 3.556 de persoane, nu au încă vârsta legală pentru pensie, deci „speciala” lor este suportată integral de la bugetul de stat!
Ei bine, din toate aceste categorii de pensionari speciali eu contest două: funcționarii parlamentari și personalul navigant. Personalul navigant îl contest pentru că vorbim de o categorie de personal care lucrează în firme private, iar funcționarii parlamentari pentru că nu le văd rostul pe o asemenea listă. Au destule privilegii în timpul vieții active pentru a nu mai beneficia și de altele după pensionare. Și în niciun caz nu sunt de acord cu valoarea pensiilor magistraților și cu pensionarea lor anticipată începând cu 50 de ani!
Să revenim acum la categoriile ascunse de tineri pensionari și mai ales la militari. Zice lumea că majoritatea au pensii decente, doar un pic mai mari decât restul lumii. Problema e aici cu ofiterii superiori și cu generalii, dar mai ales cu încasarea pensiei integrale încă de la 40 și ceva de ani, ceea ce nu se întâmplă nicăieri în lume!
Militarii celei mai puternice armate din lume, cea americană, primesc doar o mică parte din pensie înainte de a împlini 65 de ani. Până atunci trebuie să facă ceva pentru a putea trăi – se angajează sau își deschid o afacere. Abia când ating limita de vârstă pentru toată lumea (65 de ani) încep să primească pensia militară integrală!
Prin comparație, militarii, polițiștii și ofițerii diverselor servicii din România sunt discriminați pozitiv, pentru că se retrag foarte devreme (după 20 de ani de serviciu – ceea ce poate însemna 42 de ani!) și primesc pensia integrală încă de la început!
Ei bine asta ar trebui să rezolve politicienii noștri în loc să dea vina pe greaua moștenire și pe cei care au introdus pensiile ca jalon în PNRR! Să elimine orice discriminare, de vârstă sau de valoare a pensiei, pentru că în fața Constituției toți suntem egali!
Dar se pare că și domnul Ciolacu este adeptul lui Orwell și îi place faptul că „unii sunt mai egali decât alții”…
Voi ce ziceți? Cum ar trebui rezolvată această „dilemă” a politicienilor?
Articolele mele despre politică - Bogdan Buzdugan
2:17 PM, March 2024
[…] Din nou despre pensiile speciale… […]