Trai neneacă, pe banii babachii…
Formula din titlu sintetizează sistemul de administrare al țării noastre, unde principala preocupare este să-i mai amețească puțin pe fraieri, ca să nu țipe prea tare, iar politicienii de la toate nivelurile să-și vadă mai departe de treaba lor, adică de îmbogățirea familiei și plasarea rudelor și prietenilor pe posturi bine plătite la stat, cu cât mai puțină muncă și stres. De aceea prima lor grijă când se face bugetul este să aibă destui bani pentru salariile bugetarilor și pentru pensii. Și de niște mici majorări, dacă se poate, că dacă nu încep grevele spontane printre diferitele categorii de bugetari… Oricum, suta de lei în plus pe care o primește omul de rând se transformă în mie la nivelul de salarizare al mafiei politice.
Când se mai pune de-o coaliție, se mai inventează și câte-un minister, poate chiar două, că de, cum să rămână conu’ Agamiță sau coana Mița (care familia lor de la pașopt – știți voi) fără scaun plătit… Și nimeni nu se gândește să mai facă niște economii, eventual la salariile bugetarilor, să-i mai restructureze un pic, că oricum sunt mai mulți decât ne trebuie…
Am mai scris despre asta. Avem se pare mai mulți bugetari pe cap de locuitor decât Germania, care are totuși o populație de patru ori mai mare, ca să nu mai vorbim de economia aia care duduie chiar și atunci când intră în recesiune… Se pare că aparatul bugetar ne costă 35% din încasările statului, față de o medie la nivelul Uniunii Europene de 25%!
Chiar și în anii de pandemie, am auzit de câteva zeci de mii de noi posturi bugetare nou create, dar nu am auzit de vreo intenție de restructurare de atunci încoace!
În vremea asta, țara trăieste pe datorie. O datorie care pare să crească, mai ales în ultima perioadă, exponențial…
Mai aud din când în când câte un economist cunoscut spunând că în perioadele de creștere economică al trebui făcute economii, dar nu-l bagă nimeni în seamă.
Alții vorbesc despre creșterea taxelor și impozitelor pentru echilibrarea bugetului. Ori despre creșterea vârstei de pensionare…
Eu propun câteva soluții pragmatice care să echilibreze bugetul printr-o mai bună colectare a taxelor și a contribuțiilor. Și să nu uităm că nu se colectează decât două treimi din TVA, iar un milion de oameni nu au niciun fel de venituri, dar nu mor de foame!
De asemenea ar trebui eradicată munca la negru și la gri (în termeni oficiali „munca nedeclarată sau parțial declarată”). Eu aș scădea taxele și contribuțiile pe muncă sub jumătate din nivelul actual de 45% din salariul brut. În același timp aș mări un pic TVA-ul, pentru produsele neesențiale, și aș redirecționa surplusul către bugetul de pensii și de asigurări de sănătate. Asta pentru că munca este o necesitate pentru majoritatea dintre noi, în timp ce consumul este, în mare parte o alegere. În același timp aș înăspri pedepsele și amenzile pentru cei care muncesc la negru și pentru cei care folosesc munca lor nefiscalizată – angajatori și clienți ai acestora.
O a treia direcție ar fi un plan coerent de restructurare a cheltuielilor bugetare cu personalul, eliminarea sporurilor aberante din sectorul bugetar în paralel cu digitalizarea forțată a statului, astfel încât să se reducă cheltuielile statului cu salariile, mai întâi la 25% și apoi chiar la 15% din încasări. Iar cei care-și vor pierde locul de muncă la stat vor rezolva problema forței de muncă deficitare din sectorul privat și, probabil, vor învăța în sfârșit și ce înseamnă să muncești.
Iar a patra direcție ar fi desființarea pensiilor speciale și recalcularea acestora conform legii valabile pentru oamenii obișnuiți. Orice pensie care nu este calculată pe principiul contributivității trebuie să dispară și nimeni nu poate primi o pensie mai mare decât salariul net pe care l-a avut înainte de pensionare!
Și în același timp, administrațiile locale trebuie reorganizate pe principiul independenței și autonomiei financiare. Au niște impozite directe pe care le colectează și niște procente din taxele colectate de la firmele cu domiciliul fiscal pe teritoriul lor, ăștia sunt banii de care dispun pentru plata salariilor și pentru investiții. Repartizările de fonduri de la bugetul statului ar trebui să se facă doar pe bază de proiecte și nu pentru salariile personalului!