Blog

Blog
Insula de smarald – Anticul Est

Comments (0) - Uncategorized

Insula de smarald – Anticul Est

Având în spate multe milenii de istorie, Vechiul Est al Irlandei pare să fie un tărâm liniștit cu dealuri molcome și orasele frumoase, toate flancate de râul Shannon și Marea Irlandei. Dar săpând un pic mai mult veți descoperi mistere străvechi, povesti ascunse și mituri milenare.

Sunt atâtea lucruri de făcut și de văzut încât este foarte greu să hotărăști cu ce să începi… Este o regiune unde vechiul se îmbină cu noul, trecutul cu prezentul, poate mai intim decât oriunde altundeva!

Dar voi începe cu cel mai vechi monument Bhru na Boinne (Newgrange). Este un mormând deschis, cu un pasaj de trecere, sub o colină, care datează din perioada neolitică, fiind mai vechi decât Stonehedge și piramidele egiptene. Construit de fermierii epocii de piatră are 85 m diametru și 13 m înălțime. Pasajul, care măsoară 19 m, duce într-o cameră cu trei alcovuri și este aliniat cu soarele care răsare în ziua solstițiului de iarnă. În această zi, razele soarelui intră direct în pasajul îngust, luminând camera interioară, luminând și dezvăluind inscripțiile, în special tripla spirală de pe peretele frontal al camerei. Această iluminare durează doar 17 minute și a fost observată pentru prima oară abia în 1967.

Apoi ar mai fi Rock of Cashel, unul dintre cele mai importante monumente medievale ale Irlandei. Initial cetatea de scaun a regilor din Munster, legendele spun că Sfântul Patrick a venit aici în mod special pentru a-l creștina pe regele Aenghus. Brian Boru a fost încoronat aici ca mare rege în 978 și tot aici și-a stabilit capitala.

Nu foarte departe de aici se află simpaticul orășel Tipperary, făcut celebru de un cântec de marș adoptat de soldații britanici în Primul Război Mondial (It’s a long way to Tipperary). Și de fapt la intrarea în acest comitat, ca o referință la cântec, o să vedeți plăcuțe care vor declara în mod ironic că „ați bătut un drum lung” (You’re come a long way).

Însă între Newgrange și Tipperary ar fi bine să vă opriți și la Kilkenny, un orășel asezat pe ambele maluri ale râului Nore unde se află unul dintre cel mai frumoase castele din Irlanda, Kilkenny Castle.

Apoi ar trebui să coborâm spre Cork, al doilea oraș al insulei de smarald și capitala culinară a Irlandei. Iar aici pentru o experiență culinară completă trebuie să începem din faimoasa English Market.

Iar după ce ne-am pus burta la cale, ne rezervăm timp pentru a vizita insula Spike, supranumită Alcatrazul Europei pentru faimoasa închisoare, cea mai mare din Europa, folosită în patru ocazii în ultimii 400 de ani. Mai întâi la 1600 când a găzduit prizonierii lui Cromwell, apoi la 1840, când a devenit cea mai mare închisoare a lumii, la 1928, în timpul Războiului Irlandez pentru Independență, când au fost încarcerați aici 1200 de republicani irlandezi și ultima oară din 1985 și până în 2004.

Mai sunt foarte multe lucruri de văzut în Vechiul Est Irlandez, o mulțime de conace frumoase (Belvedere House, Castletown House, Altamont Gardens, Mount Usher) și castele, în special Blarney, Birr și Trim Castle, dar și o surprinzătoare grădină japoneză la Tull, în comitatul Kildare, unde puteți admira și faimoșii armăsari irlandezi (Irish National Stud)! Vacanță plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *