Blog

Blog
Sermoneta, una dintre bijuteriile ascunse din Lazio

Comments (0) - Uncategorized

Sermoneta, una dintre bijuteriile ascunse din Lazio

Situată la 70 de kilometri în sudul Romei, nu știu câtă lume a auzit de această comună cu aproape 10.000 de locuitori. Ca să fiu sincer, nici eu nu auzisem până când am văzut o fotografie pe Facebook zilele trecute. Acum, acest sat medieval din secolul XIII e deja la loc de frunte pe lista locurilor de vizitat când voi ajunge data viitoare la Roma și în regiunea Lazio. Dar ce o face atât de specială pentru a stârni interesul dintr-o simplă poză? În primul rând peisajul și modul în care localitatea se înfășoară pe pantele dealului pentru a ajunge la castelul din vârf. De când am fost prima oară în Italia, cu mult timp în urmă, întotdeauna mi-au plăcut mai mult orășelele, comunele din Italia, decât localitățile „importante”, unde te impiedici la tot pasul de prea mulți turiști.

Și ce ar mai fi de văzut în acest sat, în afară de plimbarea pe străzile pavate cu piatră, șlefuită de timp și de ape, printre casele vechi de secole, cu o frumusețe aparte?

În primul rând Castelul Caetani, care domină localitatea din vârful dealului. Construit deja de ceva vreme, acesta ajunge pe la 1300 în proprietatea Papei Bonifaciu al VIII-lea, care îl dă în administrare nepotului său Pietro Caetani. Familia Caetani, conți de Caserta, au reconstruit de fapt castelul, adăugând și sălile pictate de către un elev al lui Pinturicchio – fresce care pot fi încă admirate de vizitatori.

Spre sfârșitul secolului al XV însă, Papa Alexandru al VI-le Borgia excomunică familia Caetani și le confiscă bunurile, iar Sermoneta a fost „vândută” cu 80.000 de ducați de aur Lucreției Borgia, chiar fiica naturală a papei. Așa cum au făcut și cu orașele Ostia, Nettuno, Civita Castellana și Nepi, toate furate de la alte familii nobile romane, Borgia au transformat Rocca di Sermoneta într-o fortăreață inexpugnabilă. În secolul XVI, castelul s-a întors în proprietatea familiei Caetani, însă aceștia l-au abandonat cu timpul, mutând picturile și elementele cele mai prețioase în castelul lor din Roma. Totuși, Castelul Caetani din Sermoneta rămâne extraordinar de bine îItreținut și unul dintre cele mai frumoase din regiune. Turul ghidat vă va trece prin tot castelul, prin mhinunatele camere pictate. Într-una dintre ele veți avea impresia că sunteți lângă Regele Arthur și cavalerii săi, până când veți observa că masa este totuși dreptunghiulară și nu rotundă… Mai sunt încă destule camere cu mobilier original. Iar începând din 2019 au fost deschise și închisorile castelului, unde desenele rupestre ale prizonierilor și soldaților sunt încă vizibile, creând o imagine fascinantă a vieții comunei!

Și unul dintre cele mai interesante lucruri de văzut sunt frescele din Nimfa, un oraș abandonat și apoi distrus, din apropiere. Conștienți că timpul și vandalii vor distruge această moștenire culturală, cei din familia Caetani au salvat aceste fresce, le-au smuls pur și simplu de pe pereții caselor abandonate, iar acum le putem admira în castel.

Ca în orice localitate italiană, oricât de mică, este imposibil să nu găsim și câteva biserici. La Sermoneta putem vizita Abația Valvisciolo, Catedrala Santa Maria Assunta și Biserica San Michele Arcangelo, dar și Muzeul Diocezei.

Mai puteți vizita de asemenea și Muzeul C’era Una Volta (A fost odată). Înființat în anul 2000, acesta cuprinde șase tablouri care înfățișează în mod traditional ciclurile vieții locale din trecut: recoltarea măslinelor, pescuitul, exploatarea fermelor și fabricarea brânzei, creșterea animalelor, lucrul la câmp, diferite meșteșuguri și scene ale vieții domestice.

Pentru cei îndrăgostiți de natură se impune o plimbare pe malul râului Cavata, în Giardino degli Aranci, pe Via dei Silici și mai ales în Giardino di Nimfa. Aceasta din urmă este un parc superb, pe opt hectare, în stil englezesc, care adăpostește peste o mie de plante și este străbătut de numeroase pâraie și de râul Nimfa, izvorât din lacul cu același nume. În acest râu, pe cursul său superior trăiește și păstrăvul numit de localnici Nimfa.

Vacanță plăcută și dacă ajungeți înaintea mea la Sermoneta, să-mi spuneți și mie cum este în realitate!

Iar dacă în plimbările voastre ajungeți în locuri cu adevărat deosebite, vă rog să mi le semnalați ca să le trec și eu pe listă și, poate, voi ajunge și eu pe-acolo, ca să vă mai spun o poveste…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *