Blog

Blog
Minciunile au picioare scurte, mai ales la interviurile de recrutare…

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Minciunile au picioare scurte, mai ales la interviurile de recrutare…

„Într-o societate închisă în care toți sunt vinovați, singura crimă este să fii prins.”

Citatul de mai sus a fost oferit de Hunter S. Thomson, un faimos ziarist și autor american, care a inițiat o nouă formă jurnalism denumită „Gonzo”. Majoritatea operelor lui s-au bazat pe crime și criminali.

Totuși, în contextul interviurilor de angajare, vorbim despre minciuni nevinovate ale unor oameni civilizați. Motivele lor din spatele minciunii pot părea insignifiante cum ar fi: un salariu mai bun, o poziție mai importantă, obținerea unui post în compania visurilor lor. Însă, din punctul de vedere al organizației, asemenea minciuni sunt adevărate ofense. Pentru aceste minciuni candidații nu sunt numai pedepsiți, ci trebuie să mai și plătească un anumit preț. Acest preț poate veni prin pierderea unei oportunități importante în carieră (pentru totdeauna în cazul anumitor organizații, mai ales multinaționale), dar și o eventuală pierdere a jobului actual (dacă se aude ce a făcut acolo unde lucrează). Există de fapt doar două modalități în care un profesionist își poate realiza obiectivele în carieră:

  • Pe calea obișnuită, plictisitoare, dar cea mai autentică și sigură – printr-o performanță onestă, sau
  • Fiind un foarte bun mincinos – care nu este niciodată prins.

Claudio Fernandez-Araoz spune că „interviul este o conversație între doi mincinoși”, dar, din nefericire, consecințele demascării sunt diferite pentru intervievatori și pentru candidați. Dacă minte recrutorul este o strategie în timp ce dacă minte candidatul, acesta trișează. Recrutorii sunt recompensați, dar candidații sunt respinși. Candidații trebuie să-și amintească în permanență că recrutorii sunt foarte buni în ceea ce fac (și chiar dacă nu sunt, este mai sigur să presupună asta și să acționeze în consecință). Mai mult, ei caută și introduc în permanență tehnici noi pentru a extrage adevărul de la candidați, pentru că asta sunt plătiți să facă. Deci, în mod ideal, candidații la joburi nu trebuie să mintă niciodată, dar dacă o fac, ei trebuie să se asigure cp nu sunt prinși. Există multe întrebări pentru care minciunile nu merg niciodată. Totuși, în acest articol, am introdus majoritatea acestor întrebări la care intervievatorii au devenit cu adevărat vigilenți pentru a-i prinde pe candidați cu minciuna. Articolul cuprinde aceste întrebări împreună cu răspunsurile uzuale, care sunt considerate minciuni și abordările corecte pentru asemenea întrebări.

„De ce vreți să vă schimbați jobul?”

„Sunt mulțumit la locul de muncă actual, dar îmi doresc o schimbare.”

Hai s-o luăm de bună! Oamenii fericiți nu pleacă! Primele trei motive pentru care cineva își caută un nou loc de muncă sunt:

  • Crezi că alții au un salariu mai mare decât tine;
  • Cuvintele management, șef și vampir devin sinonime pentru tine;
  • Dacă firma la care vrei să te angajezi are un brand mai important sau cea la care lucrezi șchioapătă.

Dacă s-ar face un sondaj, majoritatea candidaților s-ar încadra în una dintre situațiile de mai sus. Mai mult, interviurile, atunci când sunt ținute de un profesionist, sunt structurate în așa fel încât recrutorul a evaluat deja situația reală. El așteaptă doar să o acceptați și vrea să vadă dacă o puteți prezenta sub o lumină pozitivă. Dar candidații aleg să mintă pentru că ei consideră acest lucru mai sigur. În realitate este o capcană.

Nu vă puteți agăța de un salariu pentru că recrutorul vă va considera lacom. Nu puteți spune vorbe grele despre șef sau management pentru că atitudinea dumneavoastră va fi considerată negativă. Și nu puteți nici să spuneți că firma la care lucrați se va închide pentru că intervievatorul vă va pune sub semnul întrebării atât loialitatea cât și performanța.

Și atunci ce să spui și cum s-o spui?

„Care este salariul dumneavoastră actual?”

„Salariul meu este XYZ, dar luna viitoare este prevăzută o mărire, iar managerul meu mi-a indicat că aceasta va fi de circa 20%.”

Este un mit că dacă zici asta în timpul negocierii salariale, duci negocierea pe un teren mai solid. În realitate acest lucru nu-l afectează pe recrutor în niciun fel. Dacă prețul unui produs va crește, vânzătorul vă va convinge să-l cumpărați imediat, la prețul actual, nu la cel majorat. În mod similar, un recrutor își va baza negocierea și oferta pe evaluarea valorii actuale a candidatului, pe salariul și beneficiile lui actual e. Dacă răspunsul dumneavoastră este similar cu cel de mai sus, în cel mai bun caz, recrutorul vă va spune să vă întoarceți luna viitoare, după ce veți fi primit mărirea. În timpul acesta se va întâmpla unul dintre următoarele lucruri:

  • Candidatul nu-și va primi mărirea (dacă a fost o minciună) și nu-l va mai contacta pe recrutor în veci;
  • Chiar dacă povestea cu „mărirea de salariu” a fost reală, postul a fost deja ocupat.

Cântăriți bine oportunitatea, dovediți-vă valoarea și aveți așteptări realiste referitoare la salariu pe baza standardelor actuale. Și nu veți fi dezamăgit.

„Cum vă descrieți performanța în organizația actuală?”

„Sunt un performer de top, poate chiar cel mai bun. Mi s-a acordat chiar titlul de «angajatul lunii».”

Luam odată un interviu unui candidat pentru o multinațională. Simultan, mai erau trei angajați din aceeași organizație care aplicaseră pentru același post. Cel mai nostim a fost că toți patru au afirmat că sunt cei mai buni din firma de unde veneau.

Mulți candidați subestimează procesul de recrutare, inteligența și pregătirea recrutorului, dacă oferă un răspuns similar cu cel de mai sus sau orice versiune apropiată de acesta. Chiar credeți că o angajare este făcută fără o verificare prealabilă adecvată? Ținând cont de situația actuală și de scenariile pieței, procesul de verificare a devenit mult mai amănunțit, deoarece companiile au gustat deja din fructul angajărilor greșite și nu le-a plăcut deloc. Așa că nu vă exagerați performanțele. Pur și simplu, puneți cifrele pe masă. Asumați-vă titluri ca cel de mai sus numai dacă sunt reale și numai dacă aveți un document autorizat sau public care să-l ateste. Altfel, realitatea este chiar după colț, doar la un telefon distanță…

Alte articole care v-ar putea interesa:

Sfaturi și tehnici utile în leadership

Obiceiuri de schimbat atunci când căutați un post

Despre necesitatea și ușurința elaborării unui plan de afaceri

Găsiți-vă partenerul ideal de afaceri sau rămâneți solist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *