Blog

Blog
Plessis-Bourré – castelul alchimistului

Comments (0) - Turism

Plessis-Bourré – castelul alchimistului

Domeniul a fost cumpărat în 1462 de către Jean Bourré, trezorier și om de încredere al regelui Franței, Ludovic al XI-lea. Castelul a fost construit în numai 5 ani, o mare performanță pentru acea vreme, conform planurilor proprietarului și sub supravegherea soției sale, Marguerite de Feschal.

Este inclus pe lista castelelor de pe valea Loarei și este considerat un castel de tranziție, deoarece păstrează elemente medievale, dar aduce în același timp unele caracteristici arhitecturale specifice renașterii. De fapt castelul posedă toate caracteristicile unei fortărețe medievale prin sistemul său de apărare. În același timp, eleganța sa, promenada cu arcade, ferestrele cu diviziuni și confortul său sunt specifice renașterii. Față de planul inițial au fost realizate foarte puține modificari în cei aproape 500 de ani de existență.

Castelul, înconjurat de șanțurile de apărare pline cu apă, care formează un adevarat lac, oferă vizitatorilor peste 10 camere mobilate în diferite stiluri de la secolul XV la secolul XIX. Printre acestea se remarcă:

  • capela castelului deosebit de luminoasă;
  • vestibulul, ornat cu o frumoasă tapiserie de Flandra;
  • sala de mese, pregătită parcă pentru a întâmpina oaspeții;
  • salonul Ludovic al XI-lea;
  • sala parlamentului;
  • Sala gărzilor cu un exceptional plafon pictat în 24 de tablouri, dintre care 16 afișează simboluri specifice pentru alchimiștii epocii, iar 8 prezintă scene proverbiale într-un spirit „ironic și îndrăzneț ” (îndrăzneală care a determinat acoperirea lor în fața vizitatorilor în secolul XVIII);
  • camera în stil Empire;
  • camera seniorială.

Vreau să revin la unul dintre tablourile pictate pe plafonul din sala gărzilor, un tablou un pic misogin, cel care reprezintă un animal fantastic, Chicheface, cu prada sa, o femeie, în gură. Chicheface este o lupoaică uriașă care se hrănește doar cu femei virtuoase, care le-au fost credincioase toată viața soților lor. De aceea este atât de slabă și i se văd coastele, pentru că în câteva sute de ani s-a hrănit o singură dată, cu soția lui Jean Bourré.

Dacă vă place să dormiți în mijlocul naturii, domeniul vă oferă un fel de rulote de lemn, construite după modelul pe care-l puteți recunoaște în unele dintre filmele turnate aici: Pielea de măgar, cu Catherine Deneuve și Jean Marais, și Fanfan la Tulipe (dar nu varianta clasică a lui Rene Clair cu Gerrard Philippe, ci cea modernă cu Vincent Perez și Penelope Cruz).

Castelul este proprietate privată, aparținând familiei Reille-Soult de Dalmatie, urmași ai mareșalilor imperiului Reille (făcut mareșel de Louis-Philippe, dar unul dintre cei mai capabili generali ai lui Napoleon), Soult (primul duce de Dalmația) și Massena. El a fost locuit până în 2018 de familia administratorilor domeniului.

Vizită plăcută, dacă ajungeți pe-acolo, și mai ales vacantă minunată în continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *