Blog

Blog
Ultima locuință a lui Leonardo da Vinci

Comments (1) - Franta, Turism

Ultima locuință a lui Leonardo da Vinci

Marele gânditor Leonardo da Vinci s-a stins în Amboise în mai 1519, după ce timp de trei ani a fost oaspetele lui Francisc I la Castelul de la Clos-Lucé.

Nu este un castel extraordinar din punct de vedere arhitectonic, mai ales că trebuie să suporte concurența directă și foarte apropiată a castelului regal din Amboise, un loc încărcat de istorie.

Merită totuși un mic ocol pentru a afla mai multe despre personalitatea excepțională a unui om care a îmbinat arta cu știința.

Ne-a lăsat câteva picturi excepționale. Mult prea puține, din păcate! Am avut privilegiul de a vizita anul trecut expoziția retrospectivă Da Vinci, la Lucru, chiar înainte de pandemie, unde am putut admira 14 din cele 21 de picturi recunoscute ca fiind ale lui, dar și foarte multe desene și caiete de schițe. La Luvru puteți admira în permanență, pe lângă faimoasa Giocondă, încă patru picturi semnate de el!

Castelul de la Clos-Lucé a fost construit în urmă cu peste șase sute de ani din cărămidă și piatră vulca­nică. El se remarcă prin porumbarul său imens, care adăpostește încă mii de porumbei, prin capela construită de către Carol al VIII pentru tânăra sa soție, Anne de Bretagne, acolo unde aceasta venea să-și plângă copii dispăruți la o vârstă fragedă, ornată de patru fresce realizate de discipolii lui Leonardo.

Vizitându-l veți putea vedea cum a trăit și a lucrat aici Leonardo timp de trei ani. La parter puteți vizita atelierul reconstituit al pictorului, dar și bucătăria sa rămasă intactă. Printre însemnările lui Leonardo s-a găsit fraza „Pentru că supa răcorește, etc.” („Parce que la soupe refroidit, Et caetera”), așa că vi-l puteți imagina aici așteptând lângă semineu să servească masa.

Din atelierul său de aici, Leonardo gândește, inventează, concepe și realizează comenzile regale:

  • Orașul ideal, Romorantin, destinat să devină capitala regatului;
  • Scara cu dublă revoluție din castelul Chambord, pe care a inspirat-o;
  • O rețea de canale și ecluze pentru a conecta valea Loarei cu Lyon pentru a se ajunge mai repede în Italia;
  • Asanarea mlaștinilor din Sologne;
  • Punerea în scenă a serbărilor regale deosebit de spectaculoase pentru care a imaginat automate de genul „leului care aruncă flori de crin” („Lion cracheur de fleurs de Lys” – florile de crin erau simbolul familiei regale franceze);
  • Case demontabile pentru curtea regală, care era pe vremea aceea încă nomadă.

La subsol, patru săli amenajate vă vor permite să înțelegeți amplitudinea cunoștințelor de inginerie ale lui Leonardo. Animații 3D și patruzeci de modele ilustrează diversitatea intuițiilor sale.

Dacă v-am convins, sper să-mi povestiți și mie ce v-a plăcut la Clos-Lucé…

Vacanță plăcută!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *