5 tipuri de întrebări pe care le veți întâlni cu siguranță la interviuri
Toată lumea se gândește înainte de interviu la întrebările care i se vor pune, pentru că, la cum arată piața muncii, sunt importante. Recrutorii și proferioniștii din resurse umane vor candidați pregătiți și scot la bătaie artileria grea pentru a fi siguri de asta.
Prezint mai jos cinci întrebări care sunt puse relativ frecvent. Trebuie să țineți cont însă că orice întrebare poate fi pusă și altfel. De exemplu, „Vorbiți-mi despre dumneavoastră” versus „Cum v-ați descrie unui străin?” Două întrebări diferite, care caută răspunsuri similare.
Vom discuta în acest articol despre întrebări comportamentale, generale, de testare, stresante și despre întrebări capcană.
Acestea sunt însă doar vârful aisbergului, pentru că, dacă veți căuta pe diferite siteuri veți găsi explicitate peste 300 de întrebări!
Întrebarea comportamentală
Vorbiți-mi despre un moment în care s-a întâmplat ceva neplanificat în timpul unei zile de lucru. Cum ați reacționat?
Acest tip de întrebare este pusă în majoritatea interviurilor indiferent de postul oferit. Ceea ce vrea să afle intervievatorul de la voi, un pic pe după colț, este dacă sunteți o persoană organizată. Dacă sunteți organizați, atunci majoritatea evenimentelor neplanificate sunt ușor de gestionat. Totuși, urgențele apar frecvent în timpul zilelor de lucru, iar intervievatorul va căuta să vadă ce capacitate de multitasking aveți. Chiar și cea mai organizată persoană nu va putea evita apariția unor lucruri neplanificate. Ei vor să vadă cum le-ați tratat și cum o veți face și pe viitor. Ca bonus, puteți explica rezultatul unui eveniment neplanificat și în ce fel, datorită acțiunii voastre, totul s-a transformat într-un succes.
Întrebare generală
Cum acționați sub presiune, în caz de conflict și/sau stres?
Această întrebare pare ușoară, la prima vedere. Răspunsul este invariabil, „Foarte bine!” Dar chiar dacă este răspunsul corect, el este totuși total greșit! O regulă importantă la interviu este să nu dați niciodată răspunsuri foarte scurte. Răspundeți la întrebare explicitând o poveste. Această poveste ați trăit-o în trecut. „Mi s-a întâmplat odată să fiu foarte aproape de termenul de predare al unui proiect uriaș. Trebuia să fiu gata în cinci ore, iar echipa completase doar 15% din proiect. Iată ce am făcut…” Dacă aveți o experiență de muncă limitată, atunci puteți vorbi de un proiect din timpul facultății sau de unul de voluntariat. Recrutorul nu caută aici ceea ce este evident, cum ați rezistat stresului, dar vrea să vadă cum lucrați sub presiune obținând în același timp rezultatele cele mai bune. Și nu vor înțelege asta decât dacă le veți povesti detaliat.
Întrebare de testare
La ce provocări credeți că vă puteți aștepta pe acest post dacă veți fi angajat?
Această întrebare, din nefericire, prinde pe multă lume pe picior greșit. Este ușor să spui, „Cred că provocările pe care le voi întâlni sunt… de importanță redusă, să ating țintele de vânzări, să scad imediat durata proiectului X, să învăț toate intefețele programului Y, etc.” Chiar dacă acestea sunt răspunsuri logice și au sens, din nou, ele sunt greșite. Atunci când un candidat dă asemenea răspunsuri, ei își ruinează în mod instantaneu șansele de a primi postul. Îi veți spune inervievatorului în principal tot ce nu veți fi capabili să faceți și de aceea vă dovediți o persoană nepotrivită pentru angajare. În locul lor, puteți da exemple ca acestea, „să ajung să cunosc întreaga echipă, să învăț toate politicile și procedurile, să aflu unde este linia roșie”. Și trebuie să vă urmăriți toate răspunsurile, indiferent de ceea ce spuneți, continuând cu modul în care veți depăși aceste provocări. Trebuie să vă amintiți din nou că oricare interviu se referă la furnizarea unor soluții. Spuneți-le de ce au nevoie să vă angajeze și cum le puteți rezolva problemele.
Întrebare stresantă
Sunteți sub sau supracalificat pentru acest job?
Pare evident că răspunsul la această întrebare este, „Nu”. dar așa cum am declarat mai sus, răspunsurile într-un singur cuvânt ori exagerat de scurte sunt interzise, dacă vreți să obțineți jobul, bineînțeles. În loc de asta, profitați de această oportunitate să reafirmați de ce sunteți persoana cea mai potrivită pentru acest post. Trebuie să vorbiți despre valoare specifică pe care o aduceți în organizație. Sigur strategia se schimbă un pic în funcție de cum sunteți, sub sau supracalificat, dar oricum întrebarea este destinată pentru a vedea modul în care vă vindeți și-l convingeți pe recrutor că trebuie să vă angajeze.
Întrebare capcană
Câte dropsuri vor încăpea într-o mașină?
Ce? Chiar este o întrebare reală? Bineînțeles! Și încă este una care nu lipsește aproape niciodată din interviurile de angajare la anumite companii cum ar fi Zappos, Google sau Facebook. Iar dacă sunteți tentați să spuneți că e la ei acolo… ei bine, avem și noi mulți imitatori care citesc despre asta și aplică la interviuri!
Este o întrebare care vă testează abilitatea de a gândi creativ, dar și pe cea de a gândi diferit, „out of the box”. La prima vedere pare une din întrebările tâmpite și majoritatea candidaților vor arunca: „Hm, 10.000?” Și din nou, aici se termină interviul.
Întrebarea poate fi pusă în enorm de multe feluri. Iar cel mai potrivit răspuns este să puneți întrebări de clarificare. Trebuis să fiți incisivi și să provocați starea de fapt. De exemplu: „Cât de mari sunt dropsurile?”, „Câte scaune sunt în mașină?”, „Pot fi puse și în portbagaj?”, „Mașina are și roată de rezervă?”, „Pot fi puse și în interiorul roților?” Ați înțeles, sper, despre ce e vorba. Intervievatorul vrea să vadă dacă acceptați un proiect și începeți să lucrați fără a pune întrebări ori veți începe prin a pune întrebări pentru a înțelege complet proiectul la care veți lucra.
Acestea sunt doar cinci tipuri de întrebări. Eu vă recomand să vă documentați, să vă pregătiți diverse răspunsuri și să faceți repetiții pentru interviu cu persoane în care aveți încredere sau chiar cu un profesionist.
Alte articole:
Definirea orientărilor culturale ale fiecăruia