Blog

Blog
Managementul timpului

Comments (0) - Uncategorized

Managementul timpului

Aveți împresia că nu aveți niciodată destul timp? Sunteți întotdeauna pe fugă? Și vă simțiți extrem de stresați la sfârșitul zilei? Credeți că nu ați realizat ceea ce sperați? Răspunsul poate veni dintr-un mai bun management al timpului.

Dr. Respect de la http://marcusgentry.blogspot.com spune că trebuie să „ne protejăm, să ne organizăm și să ne prioritizăm timpul”. Dacă aveți dificultățile pe care le-am enumerat mai sus, adunci eu cred că scăpați din vedere cel puțin unul din aceste elemente.

Protejarea propriului timp este importantă. Cu toții dispunem de aceeași cantitate de timp zilnic. El este critic doar prin ceea ce facem. Vă treziți făcând lucruri pe care, de fapt, nu vreți să le faceți sau pierzând timp cu oameni care primesc mai mult decât dau? Acestea sunt exemple în care nu vă protejați timpul.

Timpul vostru vă aparține pentru a-l cheltui așa cum vreți. Îl puteți cheltui cu înțelepciune ori îl puteți irosi. Este alegerea fiecăruia. Totuși, un singur lucru nu puteți face: să-l derulați înapoi pentru a face un lucru din nou.

Câteodată, cu toții facem chestii pe care nu vrem cu adevărat să le facem, dar atunci când facem asta trebuie să fie pentru atingerea unui obiectiv mai important. Poate că nu avem chef să mergem la muncă astăzi, dar ne dorim să primim salariul la sfârșitul lunii, așa că ne ducem, totuși.

Însă, mai sunt și lucruri pe care le facem deși nu sunt importante, nu duc la nimic și ne irosesc timpul. Vă puteți gândi la activități pe care le puteți încadra în această categorie? Știți că în medie, oamenii se uită trei sau patru ore pe zi la televizor? Ținând cont de valoarea educativă sau cognitivă a programelor TV în general, cum vi se pare acest lucru prin prisma irosirii timpului?

Îmi amintesc că atunci când am avut prima oară acces la un computer, unul dintre lucrurile care-mi mâncau timpul fără rost erau jocurile pe calculator. Și nu mă refer la un joc ocazional. Vorbesc de adicție, de obsesie, de a juca anumite jocuri până la 2 dimineața. Dacă nu țineți acest lucru sub control, de multe ori nu numai că vă irosiți timpul, dar este posibil să vă irosiți chiar viața.

Și, în general, am trei categorii pentru care îmi protejez timpul. Una dintre ele se referă la progresele pe care le fac pentru îndeplinirea propriilor mele obiective. Acestea sunt lucrurile care mă fac să avansez în viață, adică să ajut într-un fel oamenii, să generez mai multă clientelă și să-mi măresc veniturile.

În această categorie se plasează și speranța că într-o zi voi avea un venit suficient  pentru a renunța la tot ceea ce nu-mi place să fac pentru a mă concentra asupra pasiunilor mele, dar până atunci mai sunt destule lucruri cu care nu mă împac, dar încerc să le realizez cât mai repede și fără prea mult stres.

A doua categorie ar fi de a-mi petrece timpul cu oameni de care-mi pasă, acei oameni care mă ajută să-mi încarc bateriile. Îmi protejez timpul pentru a fi mai aproape de familie și de prieteni. Există și oameni pe care-i evit, protejându-mi timpul. Aceștia sunt în general cei care iau mai mult decât dau. Aveți asemenea oameni în viața voastră? Dacă nu-i puteți exclude total, cel puțin minimizați timpul pe care li-l acordați.

Cea de a treia categorie se referă la lucrurile care-mi produc bucurie și plăcere. Acestea sunt lucruri pe care le pot face singur sau în compania altora când am nevoie să mă relaxez. Îmi place să citesc cărți, să mă uit la un film bun, să scriu, să călătoresc. Protejați-vă timpul pentru a ajunge la ceea ce vă aduce bucurie.

Organizarea timpului are legătură cu adoptarea unui sitem de management al timpului. Nu așteptați până în ultima clipă pentru a începe ceva ce trebuie terminat. Creați-vă un plan și un sistem pentru a vă face propriul program în loc să se ocupe programul vostru să vă pună la treabă.

Un alt aspect al organizării propriului timp este menținerea unei concentrări ca o rază laser. Știți că mintea unui om o ia razna de șapte sau opt ori pe minut? Dezvoltarea unui sistem care să vă mențină concentrarea, cel puțin până terminați un lucru, este critic pentru propria organizare.

Prioritizarea timpului are legătură cu decizia a ceea ce este mai important. V-am spus despre cele trei direcții în care-mi orientez acțiunile, dar ele nu sunt prioritizate neapărat în ordinea enumerării lor.

Și mai trebuie să existe un echilibru. Cu toții știm că dacă petrecem prea mult timp muncind, ne simțim tensionați și împinși un pic spre limită. Acesta este în general un bun indicator că trebuie să ne schimbăm orientarea spre o altă zonă de importanță. O persoană nu-și poate controla timpul dacă tot ceea ce face este o activitate orientată spre un scop. Un echilibru real este necesar pentru un bun management al timpului și pentru un stil de viață sănătos.

Alte articole:

Despre leadership ca pachet

Dezvoltarea unui portofoliu în leadership

Când se apelează la un manager de tranziție?

Tehnici simple pentru a vă face treaba în mai puțin timp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *