Blog

Blog
Întrebare – Unde v-ar plăcea să fiți din punct de vedere al carierei peste cinci ani?

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Întrebare – Unde v-ar plăcea să fiți din punct de vedere al carierei peste cinci ani?

Această întrebare poate să conducă un interviu pe câmp, dacă nu sunteți pregătiți…

Luând în considerare faptul că perioada medie în care un angajat rămâne într-o companie sau la un loc de muncă este de 4,6 ani, conform Biroului pentru Statistici în domeniul muncii din Statele Unite, pare cumva o prostie ca un angajator să pună această întrebare.

Evitați să dați un răspuns care nu spune nimic

Majoritatea candidaților se aruncă asupra acestei întrebări fără a-și fi trasat cu adevărat niște obiective în carieră sau fără a cunoaște cultura companiei.

O greșeală des întâlnită este aceea de a încerca să numiți o poziție specifică, care ar putea să nu existe în companie. Pe de altă parte, un răspuns vag, de genul: „sper să fiu capabil să avansez pe o poziție mai înaltă”, s-ar putea să aibă un efect de bumerang dacă poziția respectivă nu oferă o posibilitate de avansare. Iar un răspuns, pe care l-au dat mulți, „mi-ar plăcea să ajung pe poziția dumneavoastră”, ar putea duce la dezastru.

Așa că acordați-vă un pic de timp pentru a oferi un răspuns gânditcare vă va fi de folos atât vouă cât și angajatorului.

Ce încearcă să afle angajatorul?

Înainte de a răspunde la această întrebare, ar fi util să înțelegeți care sunt primele cinci lucruri pe care vrea să le extragă recrutorul din răspunsul vostru:

  • Cât de solide sunt cunoștințele dumneavoastră referitoare la acea poziție și la implicațiile sale?
  • Aveți atitudinea potrivită?
  • Veți fi o persoană de încredere?
  • Sunteți potriviți din punct de vedere cultural și social pentru organizație?
  • În ce fel vă veți folosi punctele forte pentru a avea succes pe acest post?

Calificările și experiența fiind oarecum egale între candidați, factorul de decizie își dorește candidați care să se potrivească cât mai bine din punct de vedere al culturii. Candidații care își vor pregăti o listă de obiective personale dinainte vor fi capabili să-și evidențieze punctele forte și, în principiu, se vor potrivi mai bine.

Cum să vă pregătiți răspunsul

Încercați să folosiți aceste trei strategii pentru a vă pregăti răspunsul la această întrebare, dar și pentru examinarea propriilor obiective de carieră.

  • Concentrați-vă pe motivele pentru care vă doriți această poziție. Analizați-vă sentimentele care vă îndeamnă să obțineți acel job și să lucrați pentru acel angajator. Veți obține un echilibru mai bun între viața personală și muncă? Veți avea o deplasare mai ușoară la locul de muncă? Pare un mediu în care vă puteți scoate în evidență punctele forte și vă puteți pune în valoare? Veți avea o mai mare oportunitate să învățați lucruri noi? Vă va crește valoarea de piață? Găsiți timp pentru a vă analiza sentimentele și punctele forte. Puneți pe hârtie cum vă poate face un angajator să vă simțiți valoroși.
  • Gândiți-vă cum v-ar plăcea să vă petreceți ziua și ce fel de acțiuni veți întreprinde. Nu vă concentrați asupra unor sarcini specifice jobului. Gândiți-vă mai bine cum veți interacționa cu colegii de muncă, cu clienții și cu oricin vă iese în cale. Cum v-ar plăcea să vă simțiți la capătul unei zile de muncă? Ce deprinderi noi sau informații veți învăța? Ce vă vedeți făcând în cadrul acestui post care este diferit de ceea ce faceți acum sau făceați la fostele locuri de muncă? Și din nou, puneți pe hârtie aceste gânduri și imaginați-vă cum ar fi să vă placă ce faci și compania în care lucrați.
  • Încercați să vă fixați niște obiective atunci când vă vedeți deja pe această nouă poziție. Chiar dacă nu puteți determina în mod specific unde vă vedeți peste cinci ani, ce posibilități credeți că se dezvoltă din acest job? Ce pare nou? În ce fel lucrurile vor fi diferite pentru voi? Concentrați-vă pentru un moment asupra valorilor personale și profesionale, puneți-le pe hârtie și formulați un răspuns la o versiune modificată a întrebării, cum ar fi: „Ce va fi important pentru cariera voastră peste cinci ani?” sau „Cum v-ar plăcea să vă vedeți viața sau cariera în cinci ani?”

Dezvoltați-vă răspunsul

Pe măsură ce vă dezvoltați anumite obiective ale carierei ca și o strategie a modului în care veți atinge acele ținte, deja vă plasați pe o poziție mai bună pentru a răspunde la întrebare, fără a emite ceva complet neserios. Și încă și mai bine, în mod clar nu veți spune ceva care să încheie interviul.

Din fericire, pe măsură ce vă gândiți cu adevărat la cariera voastră în acest mod și vizualizați modul în care lucrurile se vor ameliora pentru voi din punct de vedere persoanal și profesional, cu atât mai clare vor deveni lucrurile.

În loc de concluzii

Concentrându-vă asupra valorilor personale și profesionale veți fi capabili să formulați un răspuns credibil care îi va crea recrutorului o impresie bună referitoare la punctele voastre forte, atitudine, încrederea pe care v-o poate acorda și potențialul de a avea succes.

Alte articole recomandate:

Nu încercaţi să fiţi altcineva

Cum distrugeţi motivarea colaboratorilor dumneavoastră

Manageri: cum să vă mențineți avantajul

Mentoring invers: când generația Y e coach pentru directorii săi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *