Blog

Blog
Competențe, calități și atribute în leadership

Comments (0) - Uncategorized

Competențe, calități și atribute în leadership

Competențele de leadership sunt un oximoron! Managerii au competențe, liderii au calități!

Managerii folosesc competențe pentru a-i face pe oameni să le urmeze ordinele. Competența managementului este utilizarea eficientă a oamenilor.

Managerii fac, liderii pur și simplu există!

Oamenii care urmează exemplul a ceea ce sunt sunt discipoli. Un trainer conduce prin exemple, dar este un trainer, nu un lider.

Calitățile de lidership sunt modelate și antrenate. Competențele de management sunt antrenate, instruite și învățate.

Singurele competențe pe care un lider pare să le aibă sunt cele de a manipula și de a-și susține influența asupra celorlalți și în acet fel îi conduc pe urmăritorii lor în mod efectiv.

Calitățile liderilor le aduc urmăritori (followers). Calitatea leadershipului determină magnitudinea atracției și mulțimea de urmăritori. Fără urmăritori nu există lideri.

Calitățile de leadership sunt o stare a firii, nu sunt competențe. Calitatea stării mele emoționale determină calitatea potențialului meu și în același timp abilitățile mele de leadership.

Calitățile personale determină atracția. Iar atracția determină calitatea propriului leadership. Calitățile de leadership atrag urmăritori care sunt atrași de calitățile personale ale liderului.

Calitățile personale sunt produsul atributelor și realizărilor personale. Prin aceste calități ale atributelor personale se atinge ceea ce definește calitățile personale și potențialul de leadership.

Propria calitate ca ființă umană este determinată de calitatea stării emoționale pe care o trăim și pe care ne-o atribuim sinelui. Cime suntem ca ființe, ca oameni este determinat de atributele emoționale și de realizări.

Calitatea propriei ființe este ceva personal, este o măsură a calității vieții pe care o atingem și pe care ne-o atribuim. Propria calitate a vieții este relativă față de calitățile personale pe care ni le exprimăm. Ea determină stima de sine, adevărata valoare a propriei vieți și abilitatea de a-ți trăi încrezător viața.

Calitatea leadershipului este o măsură a stimei de sine. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât crește calitate propriului leadership. În același timp, calitatea leadershipului este determinată de cota de autoîncredre combinată cu cea a valorii pe care ne-o acordăm singuri. Este vorba de câtă încredere avem în noi și cât de sus ne evaluăm sinele.

Urmăritorii se țin după liederi pe care îi stimează. Oamenii cu o înaltă stimă de sine nu au nevoie să-i urmeze pe alții. Cei cu o valoare scăzută a stimei de sine au nevoie de un exemplu pentru a-l urma. Cu o mare stimă de sine, ne urmăm propria cale și ne conducem propriile viați. Nu avem nevoie de urmăritori pentru a ne valida calitatea leadershipului.

Liderii au o viziune pe care o urmează și care-i conduce. Stima de sine este esențială în realizarea acestei viziuni. Realizându-ne viziunea și împlinindu-ne scopurile ne construim stima de sine și o atragem pe a celorlalți. Oamenii îi urmează pe aceia care au o viziune și un scop. Fără o viziune clară, o direcție și un scop clar, nu exită nici urmăritori, iar leadershipul este lipsit de calitate.

Stima este produsul încrederii și al valorii. Discipolii urmează exemplul liderilor încrezători în propria valoare și în cea a celor ce-i urmează.

Atributele primare ale leadershipului sunt stări primare care pot fi atribuite tuturor liderilor:

  • Transparența – Leaderii transparenți comunică cu claritate o viziune și o intenție, iar urmăritorii pot vedea unde merge fiecare. Nu există agende ascunse și nimeni nu este confuz.
  • Responsabilitatea – Liderii responsabili își clarifică direcția și scopul. Cu ajutorul responsabilității, urmăritorii știu unde trebuie să ajungă și de unde vine liderul. Nu există decepții și nimeni nu se rătăcește pe drum.
  • Înțelepciunea – Liderii înțelepți fac alegeri benefice. Prin aceasta urmăritorii știu de ce sunt conduși astfel. Nu există frustrare, mânie sau intoleranță, doar unitate.
  • Vechimea – Experiența dă adevăratul leadership. Adevărații lideri ai unei societăți sunt cei cu experiență. Adevărații lideri își urmează propria cale și le permit și celorlalți să le urmeze pe ale lor.

Nu vârsta îi califică pe lideri ci înțelepciunea. Un lider are nevoie de urmăritori, cineva cu experiență nu. O persoană cu experiență a depășit dualitatea liderilor și a urmăritorilor. Aceștia își dirijează propria viață și își urmăresc o cale proprie.

Experiența, vechimea este determinată de o stare de spirit și nu de propriile acțiuni. Preferințele unei persoane de a conduce sau de a urma pe cineva sunt determinate de propriile nevoi emoționale. Bătrânii sunt recunoscuți prin influența prezenței lor.

Un lider are nevoie de autoritatea conferită de cei care-i urmează. Bătrânii au autoritatea conferită de propriile alegeri.

Un lider decide ce și cum să facă. Bătrânii decid cu cine să relaționeze în funcție de ceea ce se întâmplă.

O adunare a bătrânilor nu are lider și nu are nevoie nici de urmăritori…

Alte articole care s-ar putea să vă placă:

Secretele motivării

Este oare necesară schimbarea culturii organizaționale?

Semne care dovedesc reușita unui interviu de recrutare

Despre munca în sistem de program partajat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *