Blog

Blog
Abilități de leadership în secolul 21

Comments (0) - Uncategorized

Abilități de leadership în secolul 21

Atunci când am început să lucrez cu și la formarea liderilor în urmă cu ceva vreme, am evidențiat anumite trăsături, abilități și tehnici pe care le-am considerat considerat esențiale pentru leadershipul efectiv. Chiar dacă acestea rămân esențiale, lumea noastră în continuă schimbare și societatea în care trăim au mai adus și altele, la fel de esențiale pentru cei care vor să fie lideri.

Primul set de competențe, valabil în continuare, include: ascultarea efectivă; integritatea absolută; o viziune cu obiective precise; judecata, cunoștințele și expertiza; dorința și abilitatea de a intra în acțiune la momentul potrivit; curajul; și nu în ultimul rând o atitudine și o filozofie pozitivă. Totuși, liderii mai au nevoie de abilități suplimentare pentru a fi eficienți în secolul 21:

  • Liderii trebuie să învețe din trecut și să câștige experiență (și, sper eu, cunoștințe și expertiză), dar să nu rămână blocați în stagnare, super-încrezători că lucrurile trebuie făcute mereu în același fel. În societatea noastră de azi există o competiție mult mai mare pentru interesul individual și există o tendință în creștere ca oamenii să se implice mai puțin în diferite organizații. Mai mult ca oricând, liderii trebuie să-și demonstreze astăzi valoarea prin atragerea oamenilor alături de cauza lor.
  • Din anumite motive, liderii efectivi nu trebuie să se bazeze doar pe vechile metode de comunicare. Chiar dacă mailurile obișnuite pot fi în continuare utilizate, datorită presiunii economice și a timpului, ar trebui folosite și alte metode alternative. Liderii de azi trebuie să se angajeze în completarea unui blog personal care scoate în evidență comunicarea regulată. Iar pentru ca acel blog să fie valoros, trebuie să aibă substanță, să creeze uneori chiar controverse, să fie interactiv, cu regularitate de ceasornic și să i se facă publicitate. Liderii trebuie să folosească toate mijloacele la dispoziția lor pentru a-și populariza mesajul. Pentru că trăim într-o lume din ce în ce mai impersonală, liderii trebuie să facă efortul de a evidenția o comunicare deschisă, meticuloasă, dacă doresc să se distingă din mulțime. Există și pericolul potențial în ziua de azi ca prea mulți oameni ajunși pe poziții de leadership să devină prea dependență de comunicarea eletronică digitală, în timp ce liderii cu adevărat importanți, chiar dacă avantajează aceste tehnici, continuă să dea o notă personală prin convorbiri telefonice directe, conferințe și webinarii.
  • Majoritatea oamenilor din ziua de azi vor valoare de la o organizație pentru a se implica. Marii lideri își identifică și își comunică în mod clar viziunea, demonstrează în ce mod produce valoare, motivându-i astfel pe ceilalți să-și dorească implicarea. În acest secol, ei trebuie să fie atenți la definirea misiunii lor și să se asigure că este în continuare relevantă și că este într-o continuă evoluție.
  • Liderii de azi trebuie să fie disponibili. Asta înseamnă că, de exemplu, este inacceptabil să întârzie prea mult cu răspunsurile. Un lider trebuie, cel puțin, să-i facă pe ceilalți să simtă că-i pasă și să arate că va studia îngrijorările lor. Cu mijloacele de comunicare din ziua de azi, nu există nicio scuză pentru un răspuns care nu vine aproape imediat.

Leadershipul a fost întotdeauna un echilibru delicat al mai multor abilități, trăsături și atitudini. În prezent a devenit și mai complex!

Alte articole pe care poate ați dori să le citiți:

Despre delegare și îndepărtarea pretextelor pentru a păstra totul

Cum să deveniți un antreprenor genial

Despre importanța cărților de vizită în lumea profesională actuală

Chiar or fi idioții cei mai buni lideri?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *