Blog

Blog
Șase întrebări pe care liderii trebuie să și le pună în mod automat

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Șase întrebări pe care liderii trebuie să și le pună în mod automat

Socrate a spus că „viața care trece neobservată nu merită trăită”. Pentru că viețile noastre sunt ca niște păreri, acum suntem aici și mâine nu mai suntem, ar trebui să le examinăm pentru a ne asigura că ne folosim de majoritatea timpului.

Leaderii sunt doar niște repere. Oamenii sau organizațiile pe care le ghidăm nu ne aparțin. Atragem doar atenția asupra unei oportunități pentru un moment. Cineva va veni apoi după noi. Pentru că leadershipul este de scurtă durată ar trebui să ne ocupăm de asta conform unei gândiri intenționate. Liderii inteligenți își evaluează în mod obișnuit viețile și leadershipul. Iată șase întrebări pe care liderii ar trebui să și le pună:

„Cine mă influențează?”

Pe cine ascultă un lider pentru a determina cât de multe lucruri face. Deci liderii sunt suficient de deștepți pentru a evalua vocile care le impactează deciziile, perspectivele și atitudinea.

„Ce învăț?”

Liderii care se opresc din învățat nu mai sunt pur și simplu lideri. Lipsa învățării într-o anumită perioadă lasă liderul nepregătit pentru următoarea. Max De Pree a spus că nu putem opri îmbătrânirea, dar ne putem păstra calzi. Putem continua să creștem, să învățăm și să ne dezvoltăm. Iar liderii trebuie să o facă…

„Ce trebuie repetat?”

Tot Max De Pree a spus că „leadershipul este ca la școală: trebuie să repeți lucrurile importante.” Cele mai importante lucruri trebuie repetate pentru a rămâne o prioritate. Convingerile profunde, misiunea și valorile nu trebuie niciodată presupuse; trebuie examinate în permanență și protejate.

„Ce trebuie eliminat?”

Liderii se luptă adesea cu capacitatea, cu existența energiei mentale și emoționale de a se rezuma la lucrurile importante și esențiale. Una dintre modalitățile pentru creșterea acestei capacități este dezvoltarea personală. O altă modalitate este de a vă opri din a face lucruri lipsite de importanță și care nu sunt necesare.

„În ce ar trebui să-mi investesc energia și capacitatea de concentrare?”

Un alt mod de a pune această întrebare este „Ce este acum cel mai important?” Fără acest „acum” liderii își pot petrece timpul menținând o stare de fapt. A ști ceea ce este cel mai important acum (și nu în mod necesar cel mai urgent), poate să ajute la o utilizare mai eficientă a timpului și a energiei.

„Pe cine dezvolt?”

Liderii sunt responsabili și pentru viitor. Dacă un lider nu-i dezvoltă pe ceilalți, atunci pune în pericol dezvoltarea echipei și amenință viitorul organizației.

Alte articole pentru dumneavoastră:

Branding personal: diferenţiaţi-vă pentru a fi remarcaţi

Inovația de ruptură văzută prin ochii unui expert

Câteva reguli pentru a reuşi, învăţate de la Steve Jobs

9 acțiuni pentru reușita ședințelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *