Blog

Blog
Înțelepciunea din propria slăbiciune

Comments (0) - Uncategorized

Înțelepciunea din propria slăbiciune

Pe măsură ce liderii au devenit mai conștienți în ultimii ani de importanța punctelor lor forte în leadership, slăbiciunile au primit de multe ori mai puțină atenție. Dar există înțelepciune și în a lucra cu propriile slăbiciuni. Ele pot să lucreze de fapt cu voi sau împotriva voastră. În acest articol vă voi învăța cum să vă folosiți de slăbiciuni, așa cum vă folosiți de punctele forte.

Folosirea propriilor slăbiciuni

Poate părea contraintuitiv să ne gândim că ne putem „folosi de propriile slăbiciuni”. Oare ideea nu este de fapt să le putem evita? Nu neapărat. Dacă trebuie să îmbrățișăm cu adevărat o perspectivă bazată pe puntele forte, trebuie de asemenea să apreciem ceea ce e bun în ceea ce e greșit. Există forță chiar și în slăbiciune.

Chiar dacă concepția obișnuită spune că trebuie să ne evităm punctele slabe, de fapt ele au tot atâtea de oferit ca și cele forte, doar că în alt mod. Trei întrebări vă vor ajuta să le descoperiți potențialul ascuns.

În ce fel lucrează punctele slabe împotriva voastră?

Ținând cont de cât de mult urâm activitățile care se folosesc de punctele noastre slabe, este destul de evident în ce mod lucrează împotriva noastră: ne fac să ne simțim prost. Și altceva? În ce fel slăbiciunile vă încetinesc, vă țin pe loc sau vă crează frustrări?

De ce crează slăbiciunile o asemenea provocare? Luarea în considerare specificul propriilor slăbiciuni vă împiedică să aruncați pe fereastră ceea ce e bun o dată cu ceea ce nu e. Încercați să izolați problema specifică.

Și amintiți-vă că, așa cum punctele forte nu sunt o scuză, nici slăbiciunile nu sunt. Nu reușiți să scăpați de orice sarcină doar pentru că nu se află în zona punctelor forte. Minimizați-le, depășiți-le, găsiți alte modalități de a le face. Dar insistând că nu vreți sau nu puteți face ceva pentru că o percepeți ca pe o slăbiciune vă va îndepărta de oportunități interesante, ca să nu mai vorbim de oameni…

Cum ar putea o slăbiciune să lucreze pentru voi?

Poate părea o aberație faptul că slăbiciunile ne pot ajuta, dar o pot face. Cu ajutorul practicii putem să răsucim orice slăbiciune pentru a o face să ne ajute. Pentru asta trebuie să-i vedem beneficiile. Iar dacă privim cu atenție, putem găsi valoare în propriile greșeli.

Poate că una dintre slăbiciunile voastre este lipsa atenției la detalii. Dar ar putea să vă ajute dacă sunteți capabil să treceți peste amănuntele care-i blochează adesea pe alții.

Poate că slăbiciunea voastră constă în dificultatea de a vă vinde singuri. Dar s-ar putea ca unii să vă aprecieze, considerându-vă modești și fără veleități.

Poate că una dintre slăbiciuni este tendința de a fi insensibili. Dar s-ar putea să meargă, pentru că sunteți capabili să priviți cu obiectivitate la o situație și să luați decizii dificile.

Doar pentru că slăbiciunile sunt mai puțin plăcute pentru noi decât punctele forte, nu înseamnă că au mai puțin de oferit. Slăbiciunile vor funcționa pentru voi atunci când vă vor ajuta să vă vedeți punctele forte. Atunci când sunteți pradă unei slăbiciuni, când orice faceți pare greu și obositor, vă puteți pune întrebarea: „Dacă asta este ceea ce îmi doresc cel mai puțin să fac, ce aș face în loc?” Sau: „Dacă activitatea asta mă urcă pe pereți, cum aș putea s-o fac altfel?” Răspunsurile la aceste întrebări vă pot ajuta să vă rafinați punctele forte și vă pot chiar deschide ușa spre schimbarea unei activități îngrozitoare pentru a apela mai ușor la punctele forte.

Slăbiciunile pot lucra pentru voi atunci când vă deschid noi posibilități.

Atunci când vă permiteți să renunțați în favoarea propriilor slăbiciuni, le puteți întoarce spre alții care le vor vedea diferit și vă vor expune mai multe posibilități. Dacă începeți întotdeauna ședințele cu o agendă bine definită, s-ar putea să învățați lucruri noi permițând unor ședințe să fie spontane și libere. De fapt, mintea noastră are nevoie de această varietate pentru a rămâne activă și angajată.

Cum împiedicați slăbiciunile să stea în calea obiectivelor voastre?

Chiar dacă veți avea performanțe mai bune atunci când sunteți aliniați cu punctele forte, nu vă puteți ignora slăbiciunile. În multe cazuri, trebuie să apelați la ele, dar faceți asta dintr-o poziție de forță. Să zicem că aveți nu sunteți buni în „networking”, dar trebuie să relaționați pentru afaceri. Aveți însă un punct forte în planificare și atunci vă puteți planifica activitățile de networking. Ori dacă sunteți buni la crearea unor relații pline de sens, puteți alege să cunoașteți câte o persoană o dată, în loc de un grup.

Leadershipul bazat pe punctele forte crează în mod inerent o perspectivă pozitivă, una care celebrează ce e mai bun în noi și ne ajută să scoatem asta la lumină pentru a obține cele mai bune rezultate. Dar slăbiciunile noastre merită tot atâta atenție, însă într-un mod diferit și din alte motive. Deci chiar și în acest caz, asigurați-vă că folosiți o abordare echilibrată.

Alte articole care poate v-au scăpat:

Leadership-ul inspirațional începe cu responsabilitatea personală

5 trucuri pentru a vă capta publicul în 60 de secunde când țineți un discurs

Ce-l face pe un lider important

Pentru o mai bună reușită în viață

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *