Blog

Blog
A fi autodidact ca instrument de dezvoltare în leadership

Comments (0) - Uncategorized

A fi autodidact ca instrument de dezvoltare în leadership

Au fost multe discuții despre definiția leadershipului de-a lungul istoriei, dar până acum nu s-a ajuns la un acord concret asupra celei mai practici definiții a leadershipului. Abu Daud Silong și Zaharah Hassan consideră că, în ciuda multitudinii de moduri în care este definit leadershipul și mai ales după ce au revăzut unele dintre definițiile majore, există patru elemente cheie importante pentru leadership. În primul rând, leadershipul este un fenomen de grup, care implică liderul și pe cei care-l urmează. În al doilea rând, leadershipul se petrece într-un anumit context, într-o comunitate, organizație sau grup. În al treilea rând, implică influența și în ultimul rând înseamnă atingerea obiectivelor.

Pe baza înțelegerii argumentelor de mai sus, se poate spune că leadershipul se referă la a avea influență și a influența. Un lider trebuie să aibă oameni care-l urmează, iar procesul de influențare are loc în contextul atingerii unor ținte. Pentru a obține acest lucru, un lider vizionar trebuie să fie capabil să folosească orice abordare eficientă pentru a reuși să-i influențeze pe ceilalți.

Una dintre abordări face apel la autodezvoltare, ca un instrument eficient de dezvoltare a leadershipului. Autodezvoltarea înseamnă asumarea responsabilității pentru a învăța și a te dezvolta în cadrul unui proces de evaluare, reflecție și acțiune. Este un proces prin care un individ își îmbunătățește corpul și mintea printr-un efort conștient. Prin acest proces, persoana respectivă ajunge să se cunoască mai bine, din punct de vedere mental și emoțional.

Principalul scop al autodezvoltării este de a vă îmbunătăți continuu abilitățile pentru a rămâne cu cunoștințele la zi, iar celălalt este de a determina viitoarea direcție a carierei. Fiecare individ poate face pași importanți pentru a se ameliora singur ori pentru a cere ajutorul cuiva care poate acționa ca mentor. Totuși, trebuie avut grijă în privința mentorului. Acest lucru este crucial în autodezvoltare. Trebuie să fie o persoană cu care vă simțiți confortabil și care să gândească pozitiv, cu o privire optimistă asupra vieții.

În mod normal, procesul de autodezvoltare necesită suport din partea anturajului și a societății în care trăiește persoana respectivă. Și aici intervine cuvântul „mentor”. Conform dicționarelor, un mentor este considerat „consilier de încredere” sau „ghid”.

Un mentor este o persoană, de obicei mai în vârstă, întotdeauna mai experimentată, care ajută și ghidează un alt individ în dezvoltarea sa. Acest lucru nu îl face pentru un câștig personal. Una dintre cele mai importante valori ale carierei dumneavoastră poate fi existența unui bun mentor. În același timp, mentoratul poate fi definit ca o relație de dezvoltare, în cadrul căreia o persoană mai experimentată sau cu mai multe cunoștințe o ajută pe alta, mai puțin experimentată sau mai puțin cunoscătoare pentru a-și dezvolta o capacitate specifică.

De fapt idea de autodezvoltare se aliniază cu calitățile definite de John C. Maxwell pentru liderul potențial. În cartea sa din 1995 „Developing the Leaders Around You” (Dezvoltarea liderilor din jurul vostru), Maxwell menționează că este necesar un lider cu viziune pentru a vedea viitorul lider într-o persoană. Liderii trebuie să aibă același tip de viziune când văd un lider potențial.

Alte articole pentru dumneavoastră:

Cum să transformați gelozia într-un puternic levier al carierei dumneavoastră

Relaționarea – o competență critică în viața profesională și nu numai

Leadership-ul de calitate și inovația merg mână-n mână

Cum știți că sunteți un bun director general

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *