Puterea caracterului propriu când îi influențați pe alții
În privința lucrurilor pe care ceilalți le văd în noi ca persoane, adesea se reflectă și experiența prin caracterul și eforturile noastre scoase la raport. Prin capacitatea unei relații necondiționate putem crea oportunitatea de a demostra calități pozitive pe care alții le vor găsi atrăgătoare, atât la nivel conștient cât și subconștient.
Amintiți-vă că relaționarea este esențială pentru a avea capacitatea de a vă conecta cu ceilalți la nivel personal și prin asta lucru să-i faceți pe ceilalți să se simtă în siguranță din punct de vedere emoțional. Atunci când oamenii se simt în siguranță cu noi, este mai probabil să permită desfășurarea unui dialog, ceea ce din nou ne întărește capacitatea de a fi plăcuți de către ei. Și de asemenea, prin eforturile noastre de relaționare oamenii află cine suntem ca persoane, valorile noastre și ce reprezentăm.
Trăsăturile personale cu care rezonează puternic, credibilitatea, integritatea, fairplay-ul și capacitatea de a fi de încredere formează puternici stâlpi de susținere pentru convingere și au tendința de a atrage oamenii spre mesajele noastre sau din contră le fac mai greu de respins. Uneori ușurința voastră de a învârti cuvintele nu vă va duce prea departe. Fraza… „Nu e decât retorică”, nu vă aprinde niciun beculeț?
În ciuda puterii de influențare a caracterului nostru, există și alți factori care ne susțin eforturile de a fi convingători. Una dintre aceste trăsături de caracter sau abilități este capacitatea de a simți (citi) cu precizie și apoi de a interpreta sensul a ceea ce spun ceilalți prin limbajul corpului, adică observarea a ceea ce persoana spune non-verbal, atât din punct de vedere emoțional cât și fizic.
Abilitatea de a citi și interpreta cu precizie sensul limbajului corpului unei alte persoane vă va da o imagine internă a ceea ce ceilalți pot gândi referitor la ceea ce discutați cu ei. Observând cu succes și apoi interpretând aspectele non-verbale ale modului în care comunică ceilalți, vă va ajuta să luați în considerare și să reglați propriile semnale ale corpului. Pe baza a ceea ce vedeți la alții, cum vă afectează acest lucru și în consecință ce le semnalează și lor limbajul vostru corporal? Poate că expuneți o atitudine de susținere pentru a reduce sentimentul unei amenințări, pe care ei ar putea să o simtă sau indicați o lipsă de interes ori un dezacord față de ceea ce spun ei, mărind prin asta acea amenințare pe care o resimt?
Adesea ne dăm seama că oamenii convingători sunt de obicei și buni observatori ai limbajului corpului și comportamentelor. Ei au o abilitate înăscută de a citi și interpreta cu precizie înțelesul limbajului corporal și făcând asta își pot alinia efectiv propriile semnale trimise de corp cu nevoile, preocupările și starea celorlalți.
Dacă credeți că trebuie să vă dezvoltați această capacitate la un nivel mai înalt, atunci un exercițiu potrivit este să încercați, data viitoare când aveți o conversație cu cineva să observați modul în care răspunde non-verbal la ceea ce îi spuneți, adică prin expresia facială. Uitați-vă după orice reacție sau emoție, pozitivă sau negativă, examinați-le postura și gesturile fizice, acțiunile. Acest lucru vă va mări în mod conștient înțelegerea a ceea ce simt ceilalți și vă va oferi o imagine mai clară pentru a-i înțelege pe ei și nevoile lor.
Dacă simțiți o emoție negativă, veți fi atunci capabili să vă ajustați cu tact propriul stil de comunicare, non-verbal și verbal, în consecință. Pentru a fi un factor de influență, caracterul și modul în care sunteți percepuți de ceilalți, atributele non-verbale și verbale sunt critice datorită a ceea ce vor simți și interpreta ceilalți atunci când interacționează cu voi.
Analizați pentru câteva momente modul în care alții v-ar putea percepe caracterul și, eventual, cereți unei persoane pe care o cunoașteți să vă dea doi termeni care ar descrie cel mai bine caracterul dumneavoastră. Dacă auziți trăsături de genul: plăcut, de încredere, te poți baza pe el, te susține, de ajutor, pasionat, muncitor, cu mintea deschisă, drept, empatic, atunci aceste trăsături se aliniază în mod pozitiv cu cele convingătoare. Dacă auziți altceva, atunci trebuie să analizați în mod obiectiv dacă acestea afectează în mod pozitiv sau negativ capacitatea voastră de a-i influența.
Indiferent de feedbackul obținut, data viitoare când încercați să influențați pe cineva să-și schimbe gândul sau comportamentul, puneți-vă întrebarea: „Ce parte a caracterului meu (ce demonstrez și cum intervin) îmi susține în mod pozitiv eforturile de influențare?”
Un alt lucru pe care trebuie să-l luați în considerare atunci când vă analizați trăsăturile de caracter este dacă acționați în mod diferit în funcție de persoana cu care discutați sau demonstrați trăsături pozitive de caracter în mod necondiționat. „Oare îmi expun trăsăturile pozitive de caracter numai când:
- Îmi plac oamenii cu care discut sau sunt atras de caracterul lor?
- Când pot relaționa cu ei și nu mă simt amenințat de ei?
În mod alternativ, dau dovadă de trăsături negative de caracter atunci când:
- Mă simt nesigur din punct de vedere emoțional sau fizic ori neconfortabil în preajma anumitor oameni?
- Nu sunt de acord cu ceilalți și simt distanțare și frustrare?”
Iată câteva puncte din care aveți de învățat:
- Oamenii care sunt convingători sunt în același timp, în majoritatea cazurilor, buni observatori ai limbajului non-verbal și al comportamentului celorlalți. Ei au abilitatea înăscută de a citi și a interpreta cu precizie înțelesul limbajului non-verbal și de a-și adapta stilul în consecință.
- Trăsăturile de caracter sunt extrem de importante atunci când vine vorba despre abilitatea de a influența gândirea și comportamentul unei alte persoane, mai ales trăsături ca fairplay-ul, credibilitatea, capacitatea de a genera încredere și de a fi plăcuți.
- Trăsăturile voastre de caracter sunt expuse și interpretate prin eforturile voastre inițiale și continue de relaționare, atât verbal cât și non-verbal.
Deci ce văd ceilalți la voi?
Ralph Waldo Emerson s-a exprimat deosebit de plastic: „Cu cine vorbiți atât de tare încât nu pot auzi ce spuneți”.
Alte articole care v-ar putea interesa:
Interviul cu un recrutor – de ce nu vă mai contactează
Concedierea – elemente fundamentale pentru manageri
O duzină de trucuri pentru a vorbi mai bine în public
Interviul de recrutare – topul întrebărilor cele mai întâlnite și a celor mai nebune