Blog

Blog
De ce vara este momentul ideal pentru a găsi un job

Comments (0) - Uncategorized

De ce vara este momentul ideal pentru a găsi un job

Poate că aveți intenția să așteptați trecerea perioadei de vacanțe pentru a continua sau a începe căutarea unui nou job, dar ar fi mai bine să reconsiderați această ridicare a piciorului de pe pedala de accelerație. De fapt, contrar ideilor preconcepute, perioada de vară este un moment propice pentru a reuși în demersurile voastre pe lângă întreprinderi și recrutori. Și iată mai jos câteva explicații.

Nevoile de recrutare sunt în continuare prezente

Pentru mulți, vara corespunde unei perioade de pauză, în care nu se întâmplă nimic. Este încă o idee preconcepută. Să nu credeți că recrutorii și candidații nu se contactează sau nu se întâlnesc în timpul vacanțelor de vară. Dacă o întreprindere are nevoie să recruteze, lunile de vară nu sunt diferite de altele. Unii așteaptă terminarea perioadei de vacanță pentru că sunt mai multe oportunități în septembrie. De fapt, cu internetul și rețelele sociale, noțiunea de perioadă de vacanță și-a cam pierdut importanța pentru a căuta în mod eficace un loc de muncă. Pauza estivală sau cea din august nu este în mod obligatoriu și cea a recrutorilor, pentru că nevoile de recrutare rămân prezente. Și atunci când multă lume amână pentru septembrie orice inițiativă, pornind de la principiul că și recrutorii o fac, împingând spre sfârșitul verii ceea ce n-au terminat, s-ar putea să fie pentru voi cel mai bun moment pentru a începe sau a continua căutarea unui job.

Recrutorii sunt mai disponibili și mai optimiști

Sosirea verii este mai întâi un moment al căldurii, al bucuriei, al perspectivei de destindere, de evadare, de întâlnire cu familia, ceea ce are ca rezultat prezența bunei dispoziții. Un an școlar se încheie, începe o perioadă de tranziție, cu mai puțină presiune, mai puține urgențe. Spiritele se destind și, în ambianța estivală mai relaxată, soarele ne face mai altruiști, redându-ne o stare de spirit mai pozitivă și mai propice unor acțiuni, iar relațiile sociale pozitive înfloresc mai ușor. Această ameliorare a ambianței este valabilă pentru cei care caută – făcându-i mai optimiști, deci mai încrezători și mai percutanți în cadrul unui interviu, dar și pentru recrutori.

Concurența este mai puțin acerbă

Majoritatea candidaților, mai ales în iulie și august, se abțin și-și pun căutările între paranteze în această perioadă. Există deci mai puțini candidați în competiție, iar întreprinderile și cabinetele de recrutare au mai puține persoane pe care să le întâlnească. În schimb, perioada de început a verii corespunde unui moment psihologic în cursul căruia se decid schimbările de posturi, înaintea vacanțelor, pentru a pleca cu spiritele satisfăcute, proiectând un nou debut profesional la întoarcere. Iulie este o lună bună, pentru că numărul oportunităților, chiar dacă rămâne constant, pare mai generos ținând cont de numărul mai mic al candidaților rămași activi.

Recrutorii își accelerează căutările

În ciuda cadrelor aflate în șomaj sau în căutarea unui nou loc de muncă, o recrutare este din ce în ce mai dificil de terminat, candidații ezitând să se angajeze într-o perioadă economică tulbure, iar întreprinderile să se decidă în privința alegerilor, ceea ce explică de ce, adesea, posturile nu sunt prevăzute așa cum își doresc recrutorii, înainte de a pleca în vacanță. Perioada de vară aduce o urgență subită de a concretiza recrutările inițiate. Sentimentul de a nu fi fost performanți în procesul de selecție al candidaților îi incită să tragă tare înainte de plecarea în vacanță și își intensifică demersurile pentru găsirea candidatului care va fi pe post după vacanță.

De ambele părți, din punct de vedere psihologic, este foarte pozitiv să-și poată spune că în septembrie vor începe într-un nou job sau cu un nou colaborator.

Vara devine momentul deciziilor

În timpul primelor săptămâni de vară, majoritatea managerilor și directorilor își pregătesc vacanțele care urmează și nu călătoresc sau dacă o fac rămân în contact cu colaboratorii lor însărcinați cu urmărirea anumitor dosare în absența lor. Pentru cei care sunt prezenți, crește dorința de a se întâlni cu candidații și de a semna contracte de muncă. Lunile de vară sunt perioade în care ei iau deciziile mai repede decât de obicei, pentru sunt mai puțin încărcați și mai disponibili să schimbe și să concluzioneze, chiar dacă totul se va concretiza abia după perioada de vacanțe.

Articole complementare:

Leadership-ul nu este un joc al clonelor

Cele mai bune citate despre bani

Cum vă asigurați înainte de a vă hotărâ să vă schimbați jobul

Cum să dați stresului lovitura de grație

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *