Blog

Blog
Competențe pe care nu trebuie să le specificați în CV

Comments (0) - Uncategorized

Competențe pe care nu trebuie să le specificați în CV

Cu multă vreme în urmă, pe când computerele nu ajunseseră încă la toată lumea, cunoașterea anumitor abilități specifice avea altă greutate. Astăzi când computerele sunt folosite începând de la grădiniță, regulile se schimbă.

Dacă citiți acest text, atunci computerul face parte și din viața voastră de zi cu zi. Nu sunteți singurii. Astăzi, termenul de „computer literacy” (a ști să utilizezi un computer) înseamnă mai mult decât „folosirea internetului și a pachetului Microsoft Office”. Din acest timp ar fi cazul să vă revizuiți CV-ul.

Ceea ce era odată „job description” se cheamă azi „realizări”

Lucruri de genul „bun, responsabil, om de echipă” ocupă încă un loc important în CV, dar realizările sunt cele care vă diferențiază de ceilalți. De ce sunt realizările mai bune decât descrierea jobului? Pentru că, în timp ce doi candidați pot avea două descrieri de joburi similare sau chiar identice, realizările vor fi întotdeauna diferite. De aceea, dacă vă specificați realizările în CV veți fi diferiți de ceilalți chiar și în cazul unei experiențe similare. Realizările pot fi exprimate numeric sau descriptiv și pot include tot ceea ce ați făcut și a condus la orice fel de îmbunătățire pentru companie (simplificarea sau accelerarea anumitor procese, creșterea vânzărilor, reducerea inventarului, creșterea vizibilității, organizarea activităților și evenimentelor care întăresc echipele, câștigarea recunoașterii ori a laudelor pentru proiectele, sarcinile sau joburile încheiate cu succes, atragerea unor clienți noi, reînnoirea contractelor cu un client care dorea rezilierea lor și așa mai departe.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să omiteți descrierea jobului din CV. Dați însă prioritate realizărilor. Puneți chiar dedesupt o scurtă listă de realizări cu informații care vă descriu munca de zi cu zi.

Nu este necesar să evidențiați competențe care sunt implicite

E întotdeauna bine să evidențiați ceea ce vă face diferiți și nu calitățile pe care le au majoritatea candidaților. Bineînțeles, nu puteți ști ce informații menționează ceilalți candidați în biografia lor, dar puteți avea grijă de ceea ce se repetă în CV-ul vostru. De exemplu, dacă menționați ca hobby basketbalul nu mai este nevoie să specificați că sunteți un „jucător de echipă”, pentru că este o trăsătură specifică acestui hobby. Familiarizați-vă cu CV-ul vostru și nu repetați informațiile de care sunteți conștienți. Discutați cu prietenii și familia pentru o analiză critică a CV-ului.

Cea mai mare capcană este „scoaterea în evidență a ceea ce este evident”

Pentru fiecare job sunt caracteristice anumite sarcini. Scopul vostru este să le indicați pe acelea de care sunteți aproape siguri că alții în aceeași poziție nu le-au realizat. De exemplu, fiecare expert în marketing sau public relations are de-a face cu comunicate de presă, dar nu toți au avut o apariție de succes într-un show televizat sau au un profil de administrator pe rețelele sociale.

Asemenea exemple se găsesc în orice profesie, de aceea, în loc să specificați lucruri pe care le știe toată lumea, luați-le în considerare pe cele care dovedesc că vă faceți treaba altfel decât ceilalți.

Prin mulțimea de informații este dificil, dar esențial, să rămâneți concentrați

Aceasta este provocarea pe care anumiți candidați cu experiență diversificată o întâmpină. Uneori este dificil să listați toate joburile pe care le-ați avut, dar nici nu este necesar.

Cum faceți selecția joburilor de inclus în CV? În primul și în primul rând, acceptați faptul că trebuie să vă adaptați CV-ul pentru fiecare aplicație și că trimiterea unuia identic către diferiți angajatori este o strategie sortită eșecului.

În consecință, în funcție de postul pentru care aplicați, puneți-vă în primul rând ultimul job avut și sub el enumerați-le pe cele care sunt similare cu cel pentru care aplicați. Pentru a-i dovedi angajatorului că nu sunt singurele lucruri pe care le-ați făcut, faceți o selecție numită „Alte realizări”, unde puteți enumera și alte sarcini pe scurt. Asta poate să însemne abandonarea enumerării în ordine cronologică inversă, dar în acest context este exact ceea ce trebuie.

Fiecare CV trebuie să intre pe două sau maximum trei pagini

Este dificil să acceptați că anumite informații sunt pur și simplu redundante sau irelevante. Iată mai jos doar câteva exemple de informații care nu-și mai au locul în CV:

  • Dacă ați terminat liceul, școala generală nu-și mai are locul în CV;
  • Dacă aveți o diplomă universitară, nu mai trebuie să menționați liceul și școala generală;
  • Dacă aveți deja un an de experiență la locul de muncă, subiectul lucrării de licență nu mai este o informație relevantă, cu excepția cazurilor în care este strâns legată de specificul poziției pentru care aplicați;
  • Dacă aveți peste 10 ani de experiență nu mai trebuie să listați toate locurile demuncă pe care le-ați avut de-a lungul carierei. Concentrați-vă mai mult pe istoricul ultimilor cinci ani sau pe realizările semnificative pentru jobul la care aplicați;
  • Dacă aveți peste cinci ani de experiență nu mai este necesar să listați și joburile avute în perioada de studenție;
  • Numele și adresa fostului angajator nu trebuie să ocupe primul loc în experiența profesională. Mai întâi trebuie să treceți poziția ocupată de voi.
  • Competențele care nu sunt susținute de evidențe concrete prin experiența de muncă, educație și realizări (de exemplu competențe de comunicare, muncă de echipă) nu au loc în CV, cu excepția cazului în care abia v-ați terminat studiile și nu aveți deloc experiență;
  • Statusul marital ori familial nu este nevoie să fie menționat în CV. S-au dus de mult vremurile, chiar și în șări mai trediționaliste, când mergeai cu soția sau logodnica de mână la primul interviu;
  • Nu folosiți un scris de simensiuni prea mari, sublinieri și spații care nu sunt necesare. Toate acestea vă fură un spațiu valoros în CV. Deși este important ca CV-ul să fie plăcut ochiului, aparența sa nu trebuie să fie în prim plan.

Dacă reușiți să evitați aceste capcane, CV-ul dumneavoastră va arăta mai bine și va fi mai atractiv pentru angajatori. Cu competențele pe care le aveți și care sunt necesare pe poziția pentru care aplicați, veți fi mult mai aproape de jobul dorit.

Alte articole:

Cauze ale eșecului în căutarea unui loc de muncă pe care trebuie să le eliminați

Calitatea vieții la locul de muncă impactează performanțele întreprinderii

Cele mai bune citate despre vânzări

Generația Y – un concentrat de dinamism și inovație

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *