Costumul – oare am o figură pentru a purta un costum?
Da! Acesta este răspunsul! Orice om are un costum care-l pune-n valoare, îi place și șefului, clienților, interlocutorilor și doamnelor! Costumul este eternul masculin, atemporal al omului urban. Dar atenție, are codurile, regulile și subtilitățile lui, care trebuie respectate în mod imperativ ori puteți deveni caricatura unui homo birocraticus. Fiți mândri de costumul vostru, îndrăzneți și apreciați-l!
Cămașa decide nodul la cravată… sau invers
Există gulerul clasic pentru un nod de cravată simplu. Dacă preferați un nod dublu, veți opta pentru o cămașă cu un guler italienesc. Vârfurile gulerului sunt în acest caz mai depărtate pentru a permite un nod mai larg. În privința gulerului american, vârfurile sunt fixate cu nasturi mai mici de cămașă și se poartă cu sau fără cravată. Personal, mie nu-mi place cravata la acest tip de guler.
Cum alegeți cămașa
Ea va fi dreaptă dacă sunteți mai corpolenți sau mai pe corp dacă sunteți slabi. Lățimea cravatei depinde de statura voastră. Dacă sunteți foarte slabi puteți opta pentru o cravată foarte fină. Dacă sunteți puternici, se impune o cravată mai largă. Lungimea potrivită a cravatei este până la centură, nici mai sus, nici mai jos. Îndrăzniți să puneți și un ac de cravată, mereu la modă, este detaliul care va face diferența.
Ce culoare trabuie să aibă cămașa pentru a merge cu costumul?
Cele mai bune cămăși sunt cele albe sau bleu pal. O altă cămașă poate fi cu un motiv simplu (dungi fine) pe fond alb sau bleu. Uitați de culorile somon, ou de rață sau galben pal, specii pe cale de dispariție din șifoniere și care nu trebuie reintroduse sub niciun pretext.
Porniți cu dreptul
Pantofii trebuie să fie rafinați, din piele, cu șireturi. Mai puțin convenționale, dar la fel de adecvate, pot fi niște ghete sobre și elegante pentru gleznele friguroase. Culoarea de bază a încălțămintei rămâne negrul, dar puteți îndrăzni și altele în măsura în care se asortează cu costumul, un maro, un roșu bordeaux… Oricare ar fi alegerea voastră, optați pentru o marcă trainică și elegantă. Nu trebuie să fie excesiv de scumpi, dar nu-i alegeți nici pe cei mai ieftini!
Arta de a purta costumul
Eroarea cea mai răspândită este cea a alegerii unui costum prea larg. Pentru a fi adaptat la statura voastră, verificați dacă croiala mânecii se află chiar la capătul umărului. Evitați și excesul invers, cu un costum prea strâmt. Preferați o haină cu doi nasturi, aliniați. Croiala încrucișată este rezervată bărbaților foarte mari și puternici. Dacă descheiați un nasture, va fi cel de jos pentru a evita daunele aduse structurii gulerului și deci modului în care „cade” haina. Lungimea potrivită a mânecilor este până la încheietura mâinii. Mâneca unei cămăși trebuie să o depășească pe cea a hainei cu unul sau doi centimetri. Pantalonul trebuie să atingă ușor partea superioară a încălțămintei și nu să formeze o cută de tip „sharpey”. Cureaua, indispensabilă pentru costum, se asortează cu încălțămintea, șosetele și pantalonul. Dar dacă costumul este sobru și încălțămintea roșie, șosetele vor trebui să fie într-o nuanță de roșu. Dacă purtați un costum deschis și șosete închise la culoare, este mai bine să acordați șosetele la costum. În plus, acestea lungesc gamba.
Interdicțiile
Tricoul pe sub cămașă este total interzis. Dar chiar și maieul este contraindicat. O cămașă purtată direct pe piele arată mult mai bine. Totuși, dacă riscați, aveți grijă să nu fie văzut.
Cămășile cu mânecă scurtă nu se poartă niciodată cu o haină și în niciun caz cu un costum. Uitați-le în orice situație.
Și, la fel, uitați de costumele strălucitoare!
Și nu uitați să adoptați atitudinea corespunzătoare purtării costumului, pentru a deveni irezistibili și, de ce nu, greu de concediat.
Alte articole care s-ar putea să vă placă:
Gânduri nocive de eliminat pentru a reuși
Regulile de bază ale angajaților de elită
Găsirea factorilor de influență ascunși din organizația dumneavoastră