Blog

Blog
Treziți liderul din voi

Comments (0) - Uncategorized

Treziți liderul din voi

„Miracolul puterii care-i ridică pe cei puțini poate fi găsit în implicare, motivare și perseverență, sub auspiciile unui spirit brav și determinat.” – Mark Twain

Multor experți motivaționali le place să spună că liderii sunt făcuți, nu născuți. Eu voi argumenta exact invers. Eu cred că suntem cu toții lideri naturali, dar suntem deprogramați de-a lungul drumului. În copilărie am fost cu toții lideri naturali – curioși și modești, întotdeauna înfometați și însetați de cunoaștere, cu o imaginație incredibil de vie; știam cu exactitate ce ne doream, eram persistenți și determinați în a obține ce voiam și aveam abilitatea de a-i motiva, inspira și influența pe toți cei din jurul nostru pentru a ne ajuta să ne îndeplinim misiunea. Și atunci de ce este atât de dificil să o facem ca adulți? Ce s-a întâmplat?

 În copilărie, de-a lungul timpului, ne-am obișnuit să auzim „Nu”, „Nu face” și „Nu poți”. „Nu! Nu face asta. Nu face aia. Nu poți face asta. Nu poți face aia. Nu!” De nenumărate ori părinții noștri ne-au spus să tăcem din gură și să nu-i deranjăm pe adulți cu întrebări prostești. Acest model a continuat la liceu cu profesorii care ne spuneau ce putem și ce nu putem face și ce era posibil. Apoi mulți dintre noi au fost loviți cu acea educație instituționalizată numită facultate. Din nefericire, sistemul tradițional de educație nu-i învață pe studenți cum să devină lideri; îi învață pe studenți cum să devină primitori de ordine politicoși pentru lumea corporatistă (sau pe vremuri, la noi, pentru aparatul de partid). În loc să învețe să devină creativi, independenți, bazați pe ei înșiși și să gândească singuri, majoritatea oamenilor învață cum să se supună și să urmeze regulile în mod inteligent pentru a ține în funcțiune mașina corporatistă.

Dezvoltarea liderilor din voi pentru a vă trăi viața la cel mai înalt nivel necesită atunci un proces de uitare a ceea ce ați învățat, de a vă aminti de voi și de a vă onora singuri. A fi din nou un lider efectiv va necesita să fiți din nou curajoși și să redeschideți ușa spre interiorul vostru, unde zac visele voastre din copilărie. Pe baza a ceea ce am învățat de-a lungul vieții și în cei peste 20 de ani de când citesc despre dezvoltarea umană și leadership, vă ofer mai jos zece pași ușor de făcut, care pot trezi liderii din voi și reaprinde pasiunea voastră pentru măreție.

Modestia

Leadershipul începe cu modestia. Pentru a fi un lider de succes, trebuie să fiți mai întâi modești și să vă doriți să-i serviți pe ceilalți. Nimeni nu vrea să urmeze pe cineva arogant. Fiți modești ca un copil, întotdeauna curioși, întotdeauna înfometați și însetați de cunoștințe. Pentru că excelența este doar cunoștințe plus cunoștințe plus cunoștințe – și dorința permanentă de autodepășire, de îmbunătățire permanentă, de creștere continuă.

Atunci când sunteți modești, deveniți în mod real interesați de oameni pentru că vreți să învățați de la ei. Și pentru că vreți să învățați și să creșteți, veți fi niște ascultători mult mai atenți, iar asta reprezintă instrumentul numărul unu în comunicarea de leadership. Atunci când oamenii simt că sunteți cu adevărat interesați de ei și de a-i asculta, vor fi și ei în mod natural interesați de voi și vor asculta ce aveți de spus.

Făceți-vă propria analiză SWOT

SWOT este acronimul pentru Strength (puncte forte), Weaknesses (slăbiciuni), Opportunities (oportunități) și Threats (amenințări). Și deși este un instrument de management strategic predat în toate școlile de business și folosit pe scară largă de multinaționale, poate fi la fel de eficient când îl folosiți pentru propria dezvoltare profesională ca lideri. Este o cheie utilă pentru a căpăta accesul la autocunoaștere, la amintiri și la aprecierea propriei persoane. Începeți prin a vă enumera toate punctele forte, incluzând și realizările. Apoi puneți-vă alături toate slăbiciunile și ceea ce trebuie ameliorat. Fiți siguri că ați inclus toate dubiile, anxietățile, temerile și îngrijorările pe care le-ați putea avea. Aceștia sunt demoni și balauri care păzesc intrarea spre interiorul vostru. Aducându-i la suprafață, conștientizându-i, puteți începe să le tăiați capetele. Apoi continuați prin listarea tuturor oportunităților pe care le vedeți a fi disponibile pentru voi folosindu-vă punctele forte. Iar în final, puneți „pe hârtie” (sau pe suportul electronic ales) toate amenințările sau obstacolele care vă blochează sau pe care credeți că le veți întâlni pe drumul realizării viselor voastre.

Urmăriți-vă fericirea

Indiferent cât sunteți de ocupați, găsiți întotdeauna timp să faceți ceea ce vă place. A fi o persoană vie și activă îi vitalizează și pe ceilalți. Atunci când vă urmați pasiunile, oamenii din jur nu au ce face și devin și ei pasionați în prezența voastră. Acest lucru vă va face lideri carismatici. Orice ar fi ceea ce vă place să faceți, fie să scrieți, să jucați un rol, să desenați, fotografia, sportul, cititul, dansul, networkingul ori munca în cadrul unor aventuri antreprenoriale, găsiți timp în fiecare săptămână, ideal două sau trei ore pe zi, pentru a realiza aceste activități. Credeți-mă, veți găsi timp. Dacă ar fi să vă înregistrați pe video pentru o zi, ați fi șocați să realizați cât timp irosiți!

Visați, dar vise mari

Dacă vreți să depășiți viața obișnuită, atunci aveți nevoie de vise importante. Visele mici nu vă vor ajuta, nici pe voi, nici pe alții. Durează tot atât să visezi vise mici cât iau și cele mari. Așa că fiți Mari și fiți Îndrăzneți! Puneți-vă pe hârtie unul dintre cele mai mari vise. Cel care vă impulsionează cel mai mult. Amintiți-vă să nu fiți mici și realiști; îndrăzneți și nerealiști! Mergeți spre aur, spre cele mai mari premii, cât de sus puteți urca în domeniul vostru. După ce v-ați pus pe hârtie visul, listați fiecare motiv pentru care vă puteți realiza visul, în loc să vă îngrijorați de ce nu puteți.

Viziunea

Fără o viziune, pierim. Dacă nu vă puteți vedea câștigând acel premiu și să simțiți lacrimile de triumf brăzdându-vă fața, probabil că nu veți fi capabili să vă dirijați pe voi și pe alții spre victorie. Vizualizați ce va însemna să vă realizați visul. Vedeți-l, mirosiți-l, gustați-l, auziți-l, simțiți-l în stomac!

Perseverența

Victoria aparține celor care o vor mai mult și rămân mai mult în cursă. Acum, dacă aveți un vis, asigurați-vă că acționați în mod consistent în fiecare zi. Vă recomand să faceți cel puțin cinci lucruri în fiecare zi, care vă vor apropia de visul vostru.

Respectați-vă cuvântul

De fiecare dată când nu vă respectați cuvântul, pierdeți putere. Liderii de succes își țin cuvântul și promisiunile. Puteți acumula toate jucăriile și bogățiile lumii, dar nu aveți decât o reputație în viață. Cuvântul vostru este aur. Onorați-l.

Găsiți-vă un mentor

Găsiți-vă un mentor. De preferat cineva care a ajuns pe o treaptă înaltă a succesului în domeniul vostru. Nu vă fie teamă să întrebați. Nu aveți nimic de pierdut. Există chiar site-uri de mentorat, inclusiv în România. Pe lângă mentori, găsiți-vă timp pentru a studia autobiografiile liderilor pe care-i admirați. Învățați tot ce puteți din viețile lor și luați ca model unele dintre comportamentele lor de succes.

Fiți ceea ce sunteți

Folosiți-vă de relațiile cu mentorii și de cercetarea vieții și activității liderilor importanți ca modele sau puncte de refeință de unde puteți pleca, dar nu-i copiați niciodată și nici nu-i imitați ca niște papagali. Fiecare are un stil complet diferit de leadership. Cărțile de istorie sunt pline de lideri tăcuți și introvertiți, până la cealaltă extremă – guralivi, extrovertiți și gălăgioși, bineînțeles cu toate nuanțele intermediare. Un Gandhi, tăcut și simplu, sau un fermier cu vorba așezată ca Jimmy Carter, care a devenit președinte al Statelor Unite și a luat un Premiu Nobel pentru Pace, au fost lideri mondiali la fel de eficienți ca gălăgiosul și strălucitorul Churchill ori Doamna de Fier cu stilul ei dur de leadership, Margaret Thatcher.

Admir mulți scriitori, dar dacă i-aș copia nu aș fi decât unul dintre ei la mâna a doua sau a treia, în loc să fiu eu. Fiți voi înși-vă, cea mai bună versiune a voastră, în loc să fiți altcineva la mâna a doua.

Dăruiți

Și în final, fiți oameni care dau, pentru că asta sunt liderii. Dăruind, activați o lege universală la fel de solidă ca cea a gravității: viața dă celor care sau și ia de la cei care iau. Cu cât dați mai mult, cu atât mai mult veți primi. Dacă vreți mai multă dragoste, respect, susținere și compasiune, atunci dați dragoste, respect, susținere și compasiune. Fiți mentori pentru alții. Dați înapoi comunității din care faceți parte. Ca lideri, singurul mod de a obține ce vreți este să ajutați destui oameni să obțină ce vor, mai întâi. Winston Churchill a spus: „Ne construim traiul din ceea ce obținem, ne facem viața din ceea ce dăm.”

Alte articole care v-ar putea interesa:

Despre delegare și îndepărtarea pretextelor pentru a păstra totul

Cum să deveniți un antreprenor genial

Despre importanța cărților de vizită în lumea profesională actuală

Chiar or fi idioții cei mai buni lideri?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *