Blog

Blog
Cum să opriți bârfa la locul de muncă

Comments (0) - Uncategorized

Cum să opriți bârfa la locul de muncă

Comunicarea verbală este ca o linie continuă. Atunci când ne gândim la oameni care vorbesc despre afaceri, la un capăt avem partea pozitivă a discuției „din gură-n gură”, iar la celălalt avem partea negativă, „bârfa”.

Dacă sunteți pe aceeași lungime de undă cu majoritatea oamenilor, vă doriți să încurajați vorbele din gură-n gură despre afacerea voastră (chestie care mai poartă numele de buzz marketing sau marketing viral) și să descurajați bârfa. Dar oare nu luptați într-o bătălie deja pierdută?

Oamenii îi bârfesc pe alții sau afacerile lor din unul din cele cinci motive principale:

Conexiunea

Oamenii sunt înebuniți după conectare. Ei ar face orice pentru a găsi locuri comune cu ceilalți, pentru a vedea dacă celelalte persoane îi plac sau nu. Dacă vă uitați la un eveniment mediu de networking, conectarea se face prin întrebări simple, de genul: „Ce mai faceți?”, „E o vreme frumoasă azi.”, „Cu ce vă ocupați?”

Dacă anumite subiecte sunt interzise (cum ar fi discuțiile despre emoții sau situații personale la locul de muncă, atunci, în mod automat, creați situații în care singurele lucruri de discutat pentru a crea conexiuni rămân experiențele împărtășite despre afaceri și oamenii care se ocupă de ele.

Experiențele împărtășite

Când oamenilor li se întâmplă ceva, întâmplările capătă sens pentru mulți dintre noi atunci când vorbim despre ele cu alți oameni. Extrovertiții au nevoie să vorbească cu ceilalți pentru a reuși să-și sorteze gândurile în minte; introvertiții vorbesc pentru a-și proiecta imaginea interioară. Pentru a accelera conexiunile, oamenii construiesc povești pe baza experiențelor comune. Dacă povestea dominantă este negativă, atunci oamenii își vor adăuga poveștile negative pentru a rămâne în grup.

Făceți-i să arate bine

Oamenii vor să fie eroici, buni sau credibili. Împărtășindu-și poveștile, ei au șansa de a se expune pe ei înșiși într-o lumină bună. În multe cazuri, acest lucru este realizat făcând partea adversă să arate rău, pentru a crea un contrast sau pur și simplu pentru a-și mări stima de sine.

Evitați conflictul sau laudele directe

Trăim într-o cultură în care mulți dintre noi nu se plâng și nici nu laudă cu ușurință. Dacă avem o problemă sau trecem printr-o experiență majoră, o vom expune în cercul nostru restrâns de prieteni în loc de a aborda persoana sau afacerea care a generat-o. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât persoana este mai îngrijorată de răspunsul pe care l-ar obține, dacă crede că nu are rost să vorbească despre asta sau nu știe cum să-și facă mesajul auzit.

Controlul

Atunci când oamenii consideră că nu au niciun control asupra unei situații, ar putea încerca să creze un pic de ordine, control sau influență prin propriile lor cuvinte.

Dar de ce este bârfa negativă în general? Mulți oameni găsesc mai ușor de articulat ceea ce nu le place referitor la o situație sau o persoană, decât ceea ce le place. Dacă veți întreba pe cineva ce caută pentru a găsi un job perfect, va începe să enumere o mulțime de lucruri care nu-i plac, de exemplu: „Nu vreau un șef care…” sau „Nu vreau să fac mai mult de 30 de minute de acasă la serviciu”, și vor avea dificultăți în a expune ce vor de fapt. Multă lume poate observa mai ușor lucrurile negative decât pe cele pozitive.

Deci cum opriți bârfa?

Mai întâi verificați dacă puteți vedea care dintre primele cinci cauze ale bârfei funcționează în cazul dumneavoastră. Se simt oamenii deconectați? Vor ei să-și împărtășească experiențele? Și-au pierdut încrederea și cred că nu mai au niciun control? Sunt îngrijorați de ce ar putea păți dacă vorbesc direct?

Strategiile pe care le adoptați trebuie să fie legate direct de cauze.

Construiți conexiuni în interiorul echipei. O parte din acest lucru va ajuta echipa să vadă „ceea ce este acceptabil” (adică să vorbească direct și nu pe la colțuri). În toate cazurile de bârfă, veți găsi conexiuni rupte sau inexistente între membrii unei echipe sau între manageri și membrii echipelor.

Găsiți moduri pozitive și ușor de folosit pentru partajarea experiențelor prin întâlniri ale personalului, procese de feedback, etc. Nu trebuie să mai spun că ar trebui să oferiți echipei voastre lucruri pozitive despre care să vorbească și nu un lung șir de chestii negative.

Intensificați comunicarea legată de problemele cheie și dați putere echipei să fie mai implicată în procesele de luare a deciziei.

Lăudați munca bine făcută și dați feedbackuri constructive și utile fiecăruia, referitor la propria performanță.

Modelați acceptarea punctelor de vedere ale celorlalți și căutați în mod activ feedbackul, iar când îl obțineți, acționați în conformitate cu el.

În concluzie, dacă afacerea voastră este afectată de bârfă și nu de zvonuri (de un buzz), este un semn că o parte a personalului nu ascultă și nu răspunde. Este un semnal referitor la disfuncționalitățile mecanismelor de comunicare și feedback și al problemelor existente între manageri și personal. În acest fel de situații, dacă aveți probleme de bârfă la locul de muncă, trebuie să atacați cauzele și nu simptomele.

Alte articole complementare:

Timpul de lucru și lupta cu timpul

În leadership nu ai nevoie de un titlu sau de vreo funcție!

Decizii instinctive pe care le veți regreta

Cum îi ajută liderii pe ceilalți să se schimbe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *