Blog

Blog
Să învățăm să-i ascultăm și pe cei apropiați…

Comments (0) - Uncategorized

Să învățăm să-i ascultăm și pe cei apropiați…

Întotdeauna capra vecinului e mai grasă și mai frumoasă, iar iarba pe care-o paște mai verde și mai bună… Și brânza pe care-o dă e la fel…

Începem să ne apreciem rudele și prietenii atunci când nu mai sunt disponibili sau chiar nu mai sunt deloc. Până atunci ne place mai mult ceea ce scriu sau spun alții, mai de departe, mai cunoscuți, faimoși etc. Acum, pandemia ne-a obligat la o recluziune în familia restrânsă și chiar dacă ne lipsesc întâlnirile fizice cu prietenii și familia de departe, uneori apreciem mai mult, poate, ceea ce spun persoanele cele mai apropiate de noi.

Dar tendința de a privi peste gard rămâne. Chiar zilele astea îmi povestea cineva despre un articol distribuit în urmă cu un an și ceva, de un alt prieten, despre tendințele de schimbare pe piața muncii, datorită schimbărilor tehnologice. Descoperise apa caldă… Și i-am răspuns, „Știu, și eu am scris de mai multe ori despre asta. Se estimează că peste jumătate din forța de muncă din 2025 va practica meserii care nu există astăzi. Dar sunt și acum domenii, cum ar fi publicitatea și marketingul online, în care deja peste jumătate din personal lucrează în meserii care nu existau acum trei ani.”

De aceea este important să învățăm în permanență. Vechea vorbă a lui Benjamin Franklin, „when you’re finished changing, you’re finished”, ar putea fi parafrazată cu „când te-ai oprit din învățat, ești terminat”. Și așa e, pentru că nu mai poți ține pasul cu piața muncii, care în curând te va arunca pur și simplu la gunoi, indiferent câtă experiență ai, pentru că nu vei ști sau nu vei vrea să utilizezi un instrument tehnologic.

Scriu și public în fiecare zi despre subiecte care mi se par interesante și utile. Urmăresc contorul vizualizărilor de pe LinkedIn pentru a vedea care sunt subiectele cele mai interesante pentru comunitatea din care fac parte, tocmai pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor lor. Uneori nu sunt deloc mulțumit de aceste numere, deși fiecare articol este într-un fel un horcrux, poartă cu el o bucată de suflet, o idee care mi-a plăcut și de la care a plecat totul. Zilele trecute am primit în două rânduri mesaje de la LinkedIn să-mi spună că am dat lovitura, două dintre articolele mele avuseseră câteva sute de vizualizări. Însă când m-am uitat la contorul propriu, arăta altceva.

Dar să ne întoarcem de unde am plecat. Acordați-le atenție celor dragi, celor cu care sunteți izolați, bucurați-vă de prezența lor. Mulți dintre voi nu au mai stat cu copiii atât de mult niciodată. Acordați-le atenție, răspundeți-le la întrebări pentru că s-ar putea să vină o vreme când vă va fi dor de ei, când vor fi departe, iar situația nu vă va lăsa să dați o fugă să-i vedeți… față-n față, nu pe un ecran… Pe de altă parte, din întrebările lor s-ar putea să se nască, în mintea voastră, idei extraordinare!

Ascultați-i activ pe cei dragi și spuneți-le lucruri pe care-și doreau de mult să le audă!

Alte articole:

Urgență și management – un cuplu tiranic!

Antreprenoriat – 5 lecții de budism pentru a reuși

6 idei preconcepute despre interviul de recrutare

Managementul unui șef tiranic cu metoda ESPERE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *