Blog

Blog
În business nu luați totul prea personal

Comments (0) - Uncategorized

În business nu luați totul prea personal

Probabil că ați mai auzit asta, „afacerile nu sunt niciodată personale” sau „nu o luați prea personal, sunt doar afaceri”. De multe ori chestiunile de afaceri nu trebuie luate în mod personal. În definitiv afacerile sunt doar afaceri. Sau nu-i așa? A nu lua lucrurile personal poate fi chiar dificil în anumite situații. Mai ales când e vorba de propria afacere și de implicarea altor oameni.

De multe ori oamenii încep o afacere împreună, din motive întemeiate. Fiecare individ are propriile competențe și adesea seturile diferite de abilități sunt complementare. Același lucru este adevărat și în cazul tipurilor de personalitate. Unii oameni sunt mai deschiși și se simt mai confortabil când reprezintă o afacere în lumea exterioară, în timp ce o persoană mai introvertită ar prefera să lucreze în spatele scenei.

Multe companii își atribuie succesul unei asemenea combinații de personalități. Uneori este câte un vizionar cu o mână dreaptă sau un asistent, chiar dacă pentru lumea exterioară apare ca o ierarhie clară. Dar nu este necesar ca așa să stea întotdeauna lucrurile în spatele scenei. În alte situații există un duo care conduce împreună compania, ca parteneri egali. În multe cazuri este o combinație de doi sau mai mulți indivizi care formează forța directoare din spatele companiei, indiferent de configurația reală.

Adesea asemenea individualități sunt mai mult decât niște asociați în afaceri. De multe ori ei pornesc ca prieteni foarte buni. Împărtășesc o viziune comună despre viitor și se hotărăsc să pornească împreună și să înceapă o afacere. În orice afacere sunt de așteptat probleme și provocări, mai ales la început. În ultimul caz, acestea sunt chiar garantate. Trecând peste aceste obstacole adesea legăturile dintre antreprenorii care împărtășesc aceeași viziune și se luptă pentru un obiectiv comun, se întăresc.

Dar ce se întâmplă atunci când relațiile se deteriorează? Ce se întâmplă când personalitățile încep să se ciocnească sau viziunile nu mai sunt comune. S-ar putea ajunge într-un punct în care poate fi mai bine pentru toate părțile implicate să pună capăt relației. Ca în orice căsătorie, acesta poate fi un proces dificil. În primul rând este proprietatea. Dacă doi sau mai mulți oameni au condus o afacere împreună fiecare individ deține o parte din companie.

A pune capăt relației ar însemna pur și simplu ca cineva să trebuiască să renunțe la partea lui din afacere. O modalitate ar fi să fie răscumpărată partea din afacere a acelei persoane. Totuși acest lucru poate fi dificil din mai multe motive. În primul rând trebuie să fie evaluată partea fiecăruia.

Practicile contabile pot fi de ajutor, dar nu vorbim aici doar despre bani. Cineva s-ar putea să fi investit în afacere o parte substanțială din viața și energia sa. Valoarea părții sale din companie poate fi un factor emoțional puternic. A pune un preț pe asta nu este așa ușor ca adăugarea unor numere într-o balanță contabilă.

Apoi mai este și problema viitoarei valori a companiei. A cere cuiva să iasă dintr-o afacere despre care crede că va deveni o companie valorând milioane poate necesita o putere de convingere impresionantă. Și acest lucru poate fi difcil mai ales dacă în prezent compania nu o duce prea bine, în care caz fondurile pot fi insuficiente pentru a răscumpăra partea celuilalt.

O despărțire între parteneri de afaceri într-o asemenea situație poate fi extrem de dureroasă. Luați în considerare situația în care o persoană dorește să continue afacerea în timp ce alteia i se cere să plece. Din punct de vedere al afacerii acest lucru poate fi perfect justificat. Dacă cineva nu aduce suficientă valoare la masă, nu ar trebui eliminat? Până la urmă afacerile se referă la rezultat.

În asemenea situații, cuvinte ca „nu o lua personal” cad imediat. Pentru unii însă nu este nimic mai personal decât afacerea lor. Ei au sacrificat multe pentru succes. Și ei au fost cei care au dus afacerea acolo unde este azi. Gândiți-vă doar la afaceri de mare succes ca Microsoft, Dell, GE și Apple. Succesul lor este corelat la maxim cu trăsăturile de personalitate ale liderilor lor.

Oameni ca Michael Dell, Bill Gates, Jack Welch și Steve Jobs nu ar fi atins un asemenea nivel al succesului fără a lua afacerea lor personal. Este afacerea lor. Priviți în jurul vostru după alte exemple mai aproape de casă. Aproape oricine știe un exemplu de  magazin sau de altă afacere, care se diferențiază pentru că proprietarul se ocupă de ea. Acel proprietar face diferența pentru că el ia afacerea personal.

Când sunt mai mulți proprietari ai unei afaceri, diferențele personale pot conduce eventual la o situație în care ruptura devine inevitabilă. Atunci când așa ceva se întâmplă va fi dificil, dacă nu imposibil, pentru toate părțile implicate să separe problemele personale de cele de afaceri. O ruptură poate avea un efect dramatic asupra vieții personale și a sistemului de convingeri ale unei persoane. În afară de asta, atunci când partenerii de business ajung în punctul în care decid să se despartă, încrederea a fost de cele mai multe ori trădată și acest lucru este aproape întotdeauna resimțit ca ceva personal.

Acest aspect uman este fără niciun dubiu cel mai dificil aspect al vieții și afacerilor în general, fie că tratați cu parteneri de business, angajați, clienți sau alte persoane implicate. Dacă sunteți în business, mai ales în cel propriu, vor fi momente în care va trebui să luați decizii prea puțin populare. S-ar putea să trebuiască să faceți lucruri pe care ați prefera să le evitați. Dar fără îndoială atunci când sunt necesare, trebuie făcute. Nu vă îngrijorați pentru că veți fi afectați din când în când. Anumite lucruri trebuie să luate personal. Dar nici prea personal…

Alte articole care s-ar putea să vă placă:

Motivele pentru care nu vă place jobul dumneavoastră

Secretul unei șanse profesionale

Ce-ar fi dac-ați elimina ședințele?

Cum să luaţi cea mai bună decizie în interesul dumneavoastră

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *