3 tipuri de personalitate care pot dăuna întreprinderii
Chiar și managerul cel mai experimentat se poate dovedi mai puțin perspicace atunci când recrutează un colaborator și nu dă atenție anumitor semne. Exercițiul este subtil pentru că fiecare măsoară prin intermediul propriei subiectivități. Și totuși există un anumit număr de trăsături de personalitate pe care este mai bine să le aveți în minte atunci când întâlniți un eventual colaborator. Să ne concentrăm asupra a trei tipuri de personalități de evitat cu orice preț, atât sunt de periculoși pentru întreprinderile voastre și asupra modului în care-i puteți repera într-un interviu.
Narcisistul
Unul dintre tipurile de personalitate cele mai periculoase într-o echipă. Este ușor să vă înșelați și să recrutați un narcisist pentru că el este adesea carismatic și se prezintă cu o mare încredere în sine. În schimb, el îi va manipula pe ceilalți membri ai echipei, își va neglija angajamentele și va refuza să-și recunoască greșelile. De fapt, are anumite trăsături care se regăsesc adesea la o personalitate de psihopat. Este de multe ori dificil să-l evitați în măsura în care se comportă excepțional la interviu și lasă să se înțeleagă că se înțelege cu toată lumea. Îl puteți repera observându-i comportamentul și discursul centrat pe propria persoană, reușitele pe care și le atribuie în exclusivitate, mergând până la minimizarea muncii coechipierilor săi.
Leneșul
Având un comportament mai pasiv decât narcisistul, pasivitatea sa poate dezorganiza un serviciu și demobiliza o echipă, pentru că lenea în exces perturbă munca în echipă din cadrul întreprinderii. El pune cu adevărat o mare problemă într-o întreprindere mică, acolo unde fiecare persoană, cu un rol exclusiv și precis, contează. El are tendința de a-i lăsa pe alții să-i facă treaba și adoptă o atitudine alternând pasivitatea cu agresivitatea. Acest comportament suscită foarte repede resentimentul membrilor echipei sale, care nu prea apreciază faptul că trebuie să suporte acest balast. Acest tip de personalitate poate fi detectat deja în cursul interviului de recrutare evaluându-i nivelul de energie, acordând atenție la ceea ce spune și cum o spune și mai ales cerându-i să explice în detaliu cum și în ce termen a realizat acțiunile cu care se laudă.
Hiper-emotivul
Ca majoritatea candidaților el își păstrează emoțiile pentru el în cursul unui interviu și înmagazinează o mare emotivitate sau chiar un sentiment de agresivitate. El poate fi șarmant și stăpân pe el însuși, chiar dacă în interior simte o oarecare agitație. Știe cum să se controleze până la un anumit punct. În practică, hiper-emotivii se dovedesc adesea imaturi, pot refuza regulile, deveni pesimiști și pot răspândi plângeri, ajungând să trântească uși și să nu fie niciodată satisfăcuți de situație. Anturajul lor nu se simte bine și are tendința de a-i evita sau de a-și lua atâtea precauții pentru a discuta cu ei, încât orice eficacitate dispare. Există posibilitatea de a fi reperați în cadrul interviului de recrutare punându-i să-și descrie fostul job, relațiile pe care le-au avut cu fostul patron sau invitându-i pur și simplu să spună ce le-a plăcut la ultimul post ocupat. Ei pot fi prudenți un timp, dar dacă le cereți să fie mai preciși, cu siguranță își vor da drumul și-și vor pierde calmul. În general este vorba de persoane care nu învață din experiență și se concentrează doar pe aspectele negative.
Articole complementare:
Interviul de recrutare – cum răspundeți la întrebările capcană ale recrutorului
5 idei pentru accelerarea afacerii