Blog

Blog
A pune întrebările potrivite este o artă și o știință

Comments (0) - Dezvoltare Personală

A pune întrebările potrivite este o artă și o știință

Una dintre competențele foarte importante ale leadershipului este abilitatea de a formula și de a pune întrebări esențiale și apoi cea de a asculta complet. Thomas Berger a scris: „Arta și știința de a pune întrebări este sursa cunoașterii.”

În aproape 35 de ani de lucru, pregătind, calificând și dezvoltând lideri, am descoperit că sunt puțini aceia care au expertiza sau abilitatea de a se pregăti suficient pentru a ști măcar ce să întrebe. Liderii efectivi trebuie să fie antrenați cu grijă pentru a asculta și a fi capabili să formuleze întrebări relevante, iar după aceea să aibă răbdarea și perseverența de a asculta răspunsurile, pentru a continua apoi să pună întrebări lămuritoare potrivite și care dezvăluie chestiuni adânc îngropate.

Deci cum învață un lider să asculte efectiv? Primul pas este să abordeze conversația sau întâmplarea ca pe ceva nou și proaspăt și să evite noțiunile preconcepute, prejudecățile sau părtinirea. Cealaltă necesitate este de a vă asigura că înțelegeți ceea ce altcineva definește ca îngrijorare, pentru a răspunde corespunzător și a evita deschiderea unei cutii a Pandorei, răspunzând cu o altă problemă de care persoana respectivă nu era inițial conștientă.

Atunci când apare această eroare, aduce adesea cu ea îngrijorări suplimentare ale celorlalți datorită prejudecătilor sau manierelor vorbitorului. Un lider trebuie mai întâi să învețe să asculte atent și să își ia notițe relevante, atunci când e cazul. Urmarea trebuie să fie în primul rând confirmarea adevăratei întrebări sau griji, înainte de a răspunde, probabil cu ceva nepotrivit.

De ce o anumită întrebare este bună? O întrebare este bună atunci când mărește gradul de înțelegere al vorbitorului referitor la preocuparea celuilalt. Întrebările preliminare trebuie să confirme această preocupare, prin formulări de genul: „Deci sunteți preocupat de…?”  Înainte de a continua este important să așteptați cu răbdare confirmarea și/sau clarificarea. Alte întrebări bune încep cu fraze de genul: „Nu ar avea mai mult sens…?” sau „Ce v-ar plăcea să vedeți?”

Procedura devine o artă pentru că nu este pur și simplu o înșiruire de cuvinte menite să linișteaască. Punând întrebări care pătrund adânc ar trebui să ajungeți la o mai bună înțelegere și clarificare, care ar trebui să-i permită unui lider antrenat în mod adecvat să răspundă corespunzător acestei preocupări.

În timp ce ajustările și includerea personalității sunt parte ale ecuației, precizia și claritatea ar trebui să fie aproape o știință. Toți marii lideri excelează pentru că își pot asuma și răspunde bine la întrebări și preocupări, dar și să pună întrebări pentru a înțelege mai bine. Limbajul corpului, contactul vizual, tonul vocii, etc., toate devin părți esențiale ale acestei ecuații.

Alte articole interesante:

De ce femeile sunt mai puțin îndrăznețe în management

Cum să răspundem la întrebări mai bine decât oricine

De ce trebuie să vă păstraţi CV-ul actualizat

Este oare organizația dumneavoastră decadentă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *