Mobilizarea motivării individuale
De la Maslow știm că o echipă nu se „motivează” din exterior cu artificii. Ea are nevoi fundamentale, care trebuie satisfăcute, pe care trebuie să și le găsească singură în interior pentru a-și putea dezvolta o auto-motivare, puternică și autonomă.
Mi se întâmplă să întâlnesc oameni, abițioși în mod legitim pentru echipele lor, care aspiră pentru acestea la un model de funcționare colectiv foarte performant. Primul pas este de a răspunde nevoilor fundamentale ale echipelor lor, fără să sară peste anumite etape, în favoarea unui mod de management decalat în raport cu realitatea culturii echipelor.
Pentru motivare, nu uitați individualitățile
Pentru că vorbim de echipă, nu înseamnă că trebuie neglijată dimensiunea individuală. Înainte de a fi o unitate, o echipă este mai întâi o colecție de indivizi. Este normal. Și pentru a obține cu ei o coeziune puternică, transversalitate și rezultate excepționale, trebuie deja favorizat angajamentul individual și buna însușire a obiectivelor de grup de către fiecare dintre ei, asigurându-se că „au sens”, că pun în rezonanță valorile persoanale ale fiecăruia. Abia atunci coechipierii vor putea dobândi în mod individual cunoștințele și expertiza tehnică de care au nevoie pentru a se realiza în mod personal și a-și atinge obiectivele lor individuale.
Și pentru asta, vor mai avea nevoie de relații individuale cu managerul lor, centrate pe conținutul tehnic al misiunilor și activităților lor. S-ar putea să trebuiască să vă ajustați postura la nivelul de maturitate al echipelor voastre…
Încurajați sinergiile
Atunci când cadrul echipei este așezat în mod clar și relațiile sunt cordiale și fluide, animate de o comunicare curată și eficace, o nouă cărămidă poate fi așezată pe edificiul dinamicii echipei, cea a sinergiilor în profitul obiectivului comun.
Atunci când sunt pregătiți, pentru cp ați reunit condițiile potrivite, coechipierii dumneavoastră aspiră în mod natural să se investească în reflecția strategică pentru construirea unui proiect comun. Ei îndrăznesc în mod progresiv să se proiecteze într-o viziune pe care o elaborează împreună. Și încep atunci să trăiască experiența miracolului funcționării în echipă: prin intermediul cooperării între membrii echipei, apar „competențe emergente”, noi competențe colective care nu aparțin propriu-zis nimănui, ci „apar” cu adevărat în sânul colectivului prin combinarea talentelor și energiei fiecăruia.
Când aceste competențe sunt convergente, se petrece uneori un fenomen de rezonanță, care amplifică energia fiecăruia și multiplică creativitatea, combativitatea, concentrarea. Un fel de stare de grație poate surveni, care produce rezultate uimitor de performante, cu o economie de mijloace surprinzătoare. Una dintre primele condiții pentru ca acest lucru să se întâmple, este ca toți membrii echipei să fie angajați în mod solidar într-un proiect comun pe care și l-au construit singuri.
Postura dumneavoastră în cadrul acestei motivări
Și atunci, nu mai trebuie să fiți într-o poziție centrală. Ocupați un loc de agitator și de catalizator. Rolul dumneavoastră principal va fi acela de a reuni condițiile de reușită pentru echipă, rămânând în același timp, în mod voluntar, în afara pistei pentru a nu jena cursa..
Acest mod de funcționare, care se leagă de etapele de maturizare colectivă precedente, nu se improvizează. El se obține prin reglaje succesive.
Alte articole:
Principiile managementului echitabil