Blog

Blog
Întrebare dificilă la interviu: Care este obiectivul dumneavoastră pe termen lung?

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Întrebare dificilă la interviu: Care este obiectivul dumneavoastră pe termen lung?

Întrebări similare:

Care sunt țintele dumneavoastră pe termen lung?

Unde v-ar place să fiți în 5 ani? În 10 ani? Dar în 20 de ani?

Care este obiectivul final al carierei dumneavoastră?

Unde vă vedeți pe măsură ce progresați în meseria dumneavoastră?

Care credeți că va fi ultimul dumneavoastră job înainte de pensionare?

De ce pun recrutorii această întrebare:

Intervievatorul întreabă acest lucru pentru a alinia așteptările pentru acest rol cu cele pe care le aveți pe termen lung. În timp ce intervievatorii vor în mod obișnuit o aliniere solidă a speranțelor pe termen scurt (adică sub 5 ani), o mai mare libertate poate și va fi acordată obiectivelor pe termen lung. Totuși, această întrebare este adesea pusă pentru a vedea dacă recrutatul are obiective pe termen lung care nu pot fi îndeplinite de angajator. Și mai este folosită ca o verificare a realității, pentru a explora cât de realiste sunt țintele candidatului. Până la urmă este folosită și pentru a măsura ambiția candidatului. Cât de multă ambiție este dorită sau e necesară, depinde de rol.

Cea mai bună abordare pentru a răspunde la întrebare:

Dacă nu a fost pusă încă întrebarea referitoare la obiectivele pe termen scurt, începeți prin a le expune rapid pe acestea. Apoi concentrați-vă pe direcția și traiectoria carierei, bazate pe succesul în postul dorit în această perioadă de timp, arătând totuși flexibilitate pentru a vă asuma diferite roluri de-a lungul carierei pentru a vă lărgi cunoștințele și expunerea. Vreți să fiți ambițioși, dar nu peste măsură.

Un exemplu de răspuns foarte bun din partea unui candidat experimentat:

„Pe termen scurt sunt concentrat pentru a deveni un expert în domeniu. Vreau să mă pregătesc pentru viitoarele oportunități de promovare, dacă apar. Muncesc pentru a mă pregăti pentru oportunitățile manageriale asumându-mi un rol de lider în echipele de proiect, cum ar fi proiectul meu actual de integrare în rețea. Și totuși rămân flexibil pentru a-mi asuma roluri care îmi vor mări expunerea și de aceea m-am implicat în două proiecte transversale, unul cu grupul de finanțiști și celălalt cu grupul de marketing. Acest lucru nu numai că m-a ajutat să strâng relațiile cu celelalte echipe, dar mi-a lărgit și baza de cunoștințe pentru interacțiunile la nivel înalt.”

Un exemplu de răspuns foarte bun din partea unui candidat neexperimentat:

„Pe termen scurt sunt concentrat pentru a intra rapid în noul rol. Obiectivul meu pe termen lung este de  a deveni un expert în domeniu. Vreau să devin persoana pe care ceilalți o caută pentru a obține răspunsurile la problemele lor cele mai dificile. Ca un exemplu, în cadrul recentului meu stagiu am preluat managementul site-ului de colaborare internă pentru managerii de proiect. Site-ul nu fusese updatat de peste un an, așa că am preluat responsabilitatea aducerii lui la zi și al incorporării materialelor curente de care puteau beneficia toți. Munca mea în această zonă a primit premiul departamentului. Vreți să vă prezint o copie?”

 Un exemplu despre cum nu trebuie să răspundeți la această întrebare:

„Obiectivul meu pe termen lung este să obțin postul dumneavoastră. De fapt, e mai mult un obiectiv pe termen mediu. Scopul pe termen lung este să devin CEO. Deci vreau să intru pe acest drum și să continui să-mi corectez direcția de-a lungul lui până când voi atinge ținta. Sunt destul de ambițios cu ceea ce vreau să întreprind și, de fapt, întrebarea reală era dacă îmi puteți oferi itinerarul către biroul acela mare, de pe colț?”

Amintiți-vă să răspundeți la fiecare întrebare în mod comportamental, fie că este o întrebare comportamentală sau nu. Cel mai simplu mod de a face asta este să folosiți un exemplu din experiența dumneavoastră. Apoi folosiți o abordare de top (S-T-A-R) pentru a transforma răspunsul într-unul al unui STAR: vorbiți despre o situație sau o sarcină (task) (S-T), despre acțiunea pe care o veți întreprinde (A) și despre rezultatul obținut (R). Aceste lucruri vă vor face răspunsul unic și o adevărată stea!

Alte articole recomandate:

Cum să dați stresului lovitura de grație

Cum să vă optimizați spațiul de lucru pentru creșterea productivității

Căi de ameliorare a eficienței în management

Cum să rămâneți pozitivi atunci când v-ați pierdut jobul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *