Blog

Blog
Cum provocați o echipă?

Comments (0) - Uncategorized

Cum provocați o echipă?

A provoca o echipă devine o necesitate în anumite situații, în care aceasta toarce încet, mulțumindu-se cu victoriile „normale”, fără a ieși din zona sa de confort.

Dar pentru a provoca o echipă trebuie să-i reperați pârghiile, să găsiți ce-i mobilizează energia. Amuzați-vă să-i reperați convingerile, valorile, atuurile și unghiurile moarte. Imaginați-vă și ce acompaniament veți propune echipei pentru a o ajuta să se depășească și să se dezvolte, depășind o anumită bornă a maturității sale colective.

Provocarea unei echipe: progres, acțiuni, rezultate

O doamnă care exercită funcția de director de marketing pentru România și încă două țări află că șeful său, director pe Europa, va prelua noi funcții și contează pe ea să-l înlocuiască în acest post foarte expus. Ea va trebui să călătorească mai mult, cel puțin în primele momente.

În plus, în cadrul unui program pentru viitori conducători, organizat în intern de către companie pentru managerii cu potențial ridicat, ea va participa la o călătorie de studii de trei săptămâni în toată lumea pe care o va prelungi cu o misiune punctuală într-o filială din străinătate, pentru Președinția grupului.

Provocarea unei echipe de staruri

Toți cei de pe pozițiile N-1 din echipa ei sunt focalizați pe reușita obiectivului comun, au învățat să se recunoască prin talente și complementaritate, se înțeleg în general foarte bine, fără să cadă în confuzie crezându-se „prieteni”. Echipa este conștientă de faptul că este atipică și invidiată, nu numai pentru renumele mai multor membri, dar și pentru manierele lor de a munci împreună și de a se provoca în permanență, în serviciul unei performanțe deosebite recunoscute de restul întreprinderii. Ei caută să progreseze în permanență, în toate domeniile, și se implică în proiecte transversale care busculează întreprinderea.

Ca întreg, acest grup este un creuzet, în care fiecare apreciază că se poate dezvolta profesional și personal. Folosind procesul de roluri delegate, ședințele lor sunt scurte și ritmate, centrate pe decizii strategice dezbătute și puse apoi în aplicare.

Unii dintre ei, care au început să desfășoare acest dispozitiv în propriile lor ședințe de echipă, beneficiază și ei de echipe destul de mature, care trăiesc și ele ședințe stimulante. În acest fel, împinși și provocați de proprii lor N-1, ei aduc în reuniunile doamnei director entuziasm și idei noi și sunt încă și mai disponibili pentru a crea valoare prin discuții între egali.

După ce au gustat, timid la început, din ședințele de co-dezvoltare, au instaurat de câteva luni o jumătate de zi de training sistematic pentru schimbul celor mai bune practici și rezolvarea problemelor complexe prin forța și creativitatea grupului.

În ciuda acestui tablou atrăgător, doamna director este conștientă că trebuie să fie la înălțimea exigențelor echipei sale și că trebuie să-și pregătească cu grijă lipsa de disponibilitate viitoare.

De fapt, în echipa sa există „staruri”, experți cu personalități foarte puternice și îi este teamă ca buna înțelegere din prezent să nu se strice dacă unii dintre ei ar profita pentru a trage spuza pe turta lor. În același timp are nevoie ca leadershipul să se exprime în serviciul colectivului. Și decide să organizeze un seminar, pe care să-l pregătească cu un consultant extern.

Arhitectura pregătirii echipei voastre

  • Care vor fi mizele, obiectivele prioritare și livrabilele concrete ale acestui seminar?
  • Care vor fi marile mișcări dinamice pe care le veți căuta și ce secvențe veți propune pentru a le declanșa într-o echipă?
  • Desenați arhitectura intervenției voastre.
  • Dacă ați fi coachul acestei echipe, cum v-ați structura planul de intervenție?
  • Ce diagnostic ați da situației și nevoilor echipei?
  • Cum i-ați reformula clientului nevoile sale?
  • Ce arhitectură de acompaniament ați propune?

Formarea unui coach de echipă este pragmatică. Ea vă învață să tratați acest gen de cazuri (printre multe altele), ascuțindu-vă reflexele și privirea, utilându-vă și profesionalizându-vă. Nu se improvizează un coach de echipă, chiar este o meserie. Dar este dificil să o deprinzi…

Alte articole pe care poate le-ați ratat:

Și dacă sunteți un creativ care se ignoră?

Acționați diferit pentru a reuși

Despre delegare și îndepărtarea pretextelor pentru a păstra totul

Cum să deveniți un antreprenor genial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *