Cum reperați manipulatorii
Oricine poate fi ținta unui manipulator. Dar cum evitați comportamentele riscante, cum îl reperați și vă protejați contra lui?
Anumite situații sunt în mod particulat propice pentru înflorirea manipulării: situații marcate în timp, o reorganizare, sosirea unui nou șef. Jocurile de putere se dezvoltă de asemenea în serviciile prost organizate, în organizațiile cu frontiere fluide sau în întreprinderile cu ierarhie plată. „Într-un serviciu în care rata de rotație a personalului este mare, absenteismul important și climatul social negativ, trebuie căutat manipulatorul ascuns,” este de părere Jacques Regard, coach și consultant în armonizarea relațiilor umane. „Dacă sunt schimbări în echipă, dar problema persistă, trebuie pusă următoarea întrebare: cine se află acolo încă de la început?”
Comportamente riscante
Chiar dacă Christel Petitcollin (autoare și formatoare) ne amintește că oricine poate fi ținta unui manipulator, anumite comportamente sau caracteristici îl atrag pe acesta spre prada lui. „În ochii anumitor oameni, bunătatea echivalează cu slăbiciunea,” admite Jacques Regard. Altfel spus, fiind prea simpatici și binevoitori îi invitați în mod implicit pe manipulatorii potențiali să vă atace. Dorința de a-și dovedi valoarea îi conduce pe angajații conștiincioși spre acceptarea unor lucruri pe care nu ar trebui să le accepte. „Îmi amintesc cazul unei paciente care era secretară și efectua o înlocuire,” povestește Christel Petitcollin. „Patronul ei și-a dat seama repede că ea voia să-și facă bine treaba și nu a încetat să-i spună că ăla face așa, celălalt așa, că ea făcea mai multe ore, etc.” Nevoia de a fi apreciată împiedică victima să spună nu și să impună limite. Sunt niște indici care nu ne înșeală!
Cum să vă protejați
Atunci când aveți sentimentul de a fi forțați să faceți anumite lucruri pe care nu doriți să le faceți, într-un prim moment „trebuie să căutați să reperați manevrele manipulatorilor, mai curând decât oamenii, care nu sunt cei despre care credem asta la prima vedere”, ne sfătuiește Jacques Regard. Deciziile luate cu jumătate de gură și situațiile care par inextricabile sunt adesea rezultatul unor manipulări abile. „Pentru a repera corect o manipulare, trebuie văzută intenția din spatele ei”, adaugă expertul. Orice situație delicată nu este totuși opera unui personaj odios. Pentru a ști dacă sunteți folosiți, încercați să detectați interesele și intențiile fiecăruia.
Reperarea manipulatorului
Cel care lucrează în mod conștient pentru a vă trimite pe un drum greșit sau pentru a obține singur laurii este manipulatorul. Un concurs de împrejurări nepotrivite poate împinge un coleg să vă inducă în eroare. În fine, „manipulatorul se folosește de trei chei: îndoiala, teama și vinovăția”, rezumă Christel Peticollin. „Pacienții pe care-i întâlnesc sunt în general obsedați de această persoană și nu mai reușesc să se gândească la ei înșiși.”
Alte articole recomandate:
Secretul fericirii constă în a nu câștiga prea mult
Exploatarea conflictelor ca sursă a performanței