Blog

Blog
Învățați cum să nu vă mai sabotați singuri

Comments (0) - Uncategorized

Învățați cum să nu vă mai sabotați singuri

Este ușor să uităm cât de puternic poate fi subconștientul. Adesea nu ne dăm de loc seama cum ne afectează acțiunile (sau inacțiunile) noastre  viața. Ne putem plânge că lucrurile nu merg, că nu avem noroc sau că ne lipsește ceva pentru a avea succes. Ceea ce nu reușim să realizăm este că de fapt ne creem propriile circumstanțe printr-un autosabotaj subconștient. Pentru a depăși acest autosabotaj mai înâi trebuie să ne folosim mintea conștient pentru a explora propriile emoții și temeri și a înțelege cum ne influențează acestea acțiunile. O dată ce am determinat cauza comportamentului destructiv, putem face pașii pentru a împiedica desfășurarea lui pe viitor.

Ce se întâmplă cu adevărat atunci când ne sabotăm singuri? Subconștient, ne putem speria de un anumit rezultat posibil, chiar dacă spunem că ni-l dorim. Să luăm, de exemplu, pierderea în greutate. Mulți oameni supraponderali s-au luptat ani de zile, au încercat tot delul de diete și totuși nu reușesc să slăbească (sau să-și mențină greutatea). Se forțează, din ce în ce mai tare și încearcă să dea jos grăsimea. Dar ce se întâmplă dincolo de suprafață? Chiar își doresc să piardă kilogramele în exces? Ei spun că da, dar dacă acele straturi de grăsime le furnizează un sentiment de protecție și siguranță într-o lume nesigură? Și dacă ei simt nevoia să se acopere și să se înșele singuri? În acest caz, pierderea în greutate devine o posibilitate amenințătoare, înspăimântătoare. Așa că ei și-ar putea sabota eforturile de regim pentru a evita să se simtă vulnerabili și expuși. Chiar dacă ei spun că vor să piardă în greutate (și chiar cred asta), ei se autosetează pentru eșec mâncând pe furiș, sărind peste exercițiile fizice și promițându-și că vor încerca mai mult a doua zi.

Alții ar putea fi intimidați de ceva la fel de simplu ca un job nou. Știți că există un număr surprinzător de mare de oameni care nu se prezintă la interviuri, chiar pentru poziții pe care și le dorește toată lumea? Hai să luăm un alt exemplu. Să zicem că o mamă casnică se hotărăște să se întoarcă în câmpul muncii, pentru a mai adăuga niște bani la venitul familiei. Ceea ce-și dorește cu adevărat este să stea acasă cu copiii ei, dar se simte obligată să obțină un job. Așa că în loc să aplice pentru pozițiile cele mai potrivite, ea aplică la cele pentru care știe că nu este calificată sau pentru unele al căror orar este incompatibil cu programul familiei sale, astfel încât să fie obligată să-le refuze dacă i se propun. Subconștient, acesta este felul în care se asigură că nu va pleca de acasă și poate în același timp să spună că „a încercat” să obțină o slujbă.

Cei care se autosabotează s-ar putea de asemenea să se teamă de ceea ce ar putea spune alții despre ei dacă și-ar atinge obiectivele. S-ar putea să nu se creadă demni de un anumit rezultat și atunci acționează astfel încât să-și asigure eșecul. Aceste eforturi destructive sunt făcute inconștient, deci sabotorii se păcălesc singuri spunându-și că știu de fapt ce vor. Dacă există vreo urmă de incertitudine în mintea lor, vreun dubiu sau vreo teamă, atunci ei vor găsi un mod în care să se asigure că nu se va întâmpla.

Poate că aceste afirmații vă descriu chiar pe voi? V-ați sabotat singuri în trecut? Încă o mai faceți? Nu sunteți în stare să vă mișcați înainte, spre țintele voastre, indiferent cât de tare încercați?

Din fericire putem depăși acest autosabotaj. Cel mai important pas pentru oprirea lui este să recunoaștem ceea ce facem. Trebuie să dezvoltăm o cunoaștere conștientă a gândurilor, emoțiilor și acțiunilor noastre.

V-ați luptat cu un anumit obiectiv și lucrurile nu păreau să meargă bine pentru voi? Mai aruncați o privire către piedicile pe care le-ați întâlnit și evaluați situația. Ar fi putut să fie evitate unele obstacole prin alegeri mai înțelepte din partea voastră? Chiar a apărut un număr mare de obstacole pentru acest obiectiv în mod special? Dacă așa e, s-ar putea să vă sabotați singuri.

O bună modalitate de a păstra legătura cu propriul subconștient este meditația tăcută. Întrebați-vă de ce vă este frică. Ce temeri vă bântuie? Ce incertitudini? Ce vă face să nu vă simțiți confortabili în legătură cu acest obiectiv? Din ce motive aveți mereu frâna trasă?

Folosirea unui jurnal pentru a pune pe hârtie această serie de întrebări și răspunsuri poate ajuta, pentru că scrierea vă poate conecta cu părțile profunde ale conștiinței. Probabil veți avea nevoie de timp și de exerciții, dar explorarea acestor posibilități vă poate ajuta foarte mult să scăpați de propriile sabotaje. Atunci când înțelegem până la urmă că ne controlăm propriul succes, ne vom elibera de toate limitările!

Dezvoltând claritatea și intuiția referitoare la rezultatele pe care vrem să le creem și fiind conștienți de posibilele obstacole, putem opri autosabotajul și ne putem canaliza energiile pentru atingerea unor noi ținte pe care le susținem complet. Și vom privi într-o zi înapoi, nu cu mânie ca în romanul lui Faulkner, ci pentru a vedea că în loc să fim cel mai mare sabotor am devenit cel mai important suporter al nostru.

Alte articole pe care poate ați dori să le citiți:

Luați decizii bune, dar cum le duceți până la capăt?

Cum să redactaţi un CV percutant

De ce trebuie să vă păstraţi CV-ul actualizat

Este oare organizația dumneavoastră decadentă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *