A ști să spuneți nu, o competență care trebuie cultivată
A ști când și cum să spuneți „nu” la locul de muncă este o disciplină care trebuie studiată cu seriozitate. Cel mai adesea refuzul de a accepta o solicitare anume necesită curaj, mai ales dacă sunteți tineri și la început de drum sau noi în întreprindere. Dar este de fapt o alegere dificilă oricare v-ar fi vârsta sau postul ocupat. Înainte de a vă pronunța, este mai bine să evaluați eventualele consecințe: a-l face pe patron să creadă că nu aveți spirit de echipă, că nu vreți să vă faceți partea voastră de muncă sau că nu sunteți gata să faceți anumite sacrificii, poate fi extrem de riscant. A ști să spuneți „nu” este o competență care trebuie cultivată. Iată mai jos câteva explicații.
În cursul carierei dumneavoastră trebuie să spuneți de câteva ori „nu”
Refuzul în sine comunică negativitate și poate fi perceput ca indiferență sau chiar ca o dorință de a crea neplăceri. V-a fost adesea dificil să spuneți nu pentru că simțiți această poziție ca fiind una egoistă și agresivă. Trebuie să reveniți la propriile priorități: să vă concentrați pe responsabilități. Totul depinde bineînțeles de poziția voastră. Stagiarul care învață meserie poate arareori să spună „nu” fără să-și pună în pericol stagiul și începutul carierei. Dacă vă găsiți într-o situație mai echilibrată, cu o miză mai puțin importantă, puteți da dovadă de mai multă suplețe. În orice caz trebuie să luați cu adevărat în serios acest răspuns negativ, să știți când și cum să-l dați și să vă gândiți bine înainte. În decursul carierei va trebui să luați suficient de des această decizie, când veți fi solicitați pentru sarcini suplimentare, pe care le considerați excesive în raport cu ceea ce ați făcut deja.
Întrebările pe care trebuie să vi le puneți înainte de a vă pronunța
Dacă șeful dumneavoastră vă cere să vă asumați o sarcină suplimentară când vă simțiți deja supraîncărcați, luați în considerare următoarele:
- Acest proiect suplimentar îmi va penaliza capacitatea de asumare a responsabilităților obișnuite? Dacă răspunsul la această întrebare este „da”, a spune „nu” vi se impune ca o datorie.
- O altă persoană din departament poate răspunde mai ușor acestei cereri? Dacă da, puteți spune „nu” simțindu-vă confortabil.
- Ați declinat deja recent o altă propunere? Pentru că în caz de repetiție puteți apărea ca fiind prea puțin cooperanți și lipsiți de spirit de echipă. În acest caz este mai bine să evitați un refuz.
- Îi puteți explica în mod rațional celui care vă solicită amploarea responsabilităților și sarcinilor voastre cu termene foarte strânse, fără a părea în ochii lui că nu sunteți la înălțimea acestor responsabilități sau plângăcioși? În acest caz este mai bine să fiți prudenți.
- În fine, dacă nu puteți accepta această cerere, îi puteți oferi o alternativă, care va demonstra șefului că ați spus nu asumându-vă responsabilitatea de a găsi o soluție?
A spune nu, o competență care nu poate fi delegată
Această facultate de a refuza devine o competență pe care trebuie să o dezvoltați cu grijă la începutul carierei pentru a evita o reputație de coechipier dificil, puțin generos și lipsit de curaj. Pe de altă parte, nici nu puteți accepta orice, cu riscul de a fi considerați ca lipsiți de personalitate și de liber arbitru. A spune da mereu vă va slăbi legitimitatea și va fi văzut ca o mărturisire a slăbiciunii din care ceilalți riscă să obțină avantaje. Oricare ar fi circumstanțele, făceți-vă întotdeauna cunoscut răspunsul negativ prin viu grai și nu printr-un mail laconic sau prin intermediul unui coleg. Făceți-o voi înșiși, mai ales sub ochii șefilor. În plus, în cursul acestui schimb, un fel de brainstorming improvizat, poate apărea o soluție care dă satisfacție celui care cere, iertându-vă astfel răspunsul negativ. Este bine să nu vă justificați prea mult, pentru că interlocutorul vostru riscă să vă discute motivele pentru a vă convinge să vă răzgândiți. Vă întăriți în acest fel reputația de seriozitate (conștiința profesională, simțul responsabilității și spiritul de echipă) și buna credință, iar atunci când veți avea nevoie din nou să spuneți nu, interlocutorii voștri obișnuiți să înțeleagă motivele voastre bine fundamentate, vor accepta mai ușor. De fapt a ști să spuneți nu înseamnă să învățați să vă spuneți vouă da, să acționați conform propriei conștiințe, a obiectivelor, nevoilor și valorilor voastre.
De ce aveți dificultăți să spuneți nu
- Vreți să evitați să-i contrariați pe ceilalți;
- Vă temeți de reacția lor;
- Nu vreți să declanșați o problemă;
- Nu vreți să vă faceți remarcați;
- Vă e teamă de privirea celorlalți;
- Nevoia voastră de a fi iubiți;
- Temerea de a provoca un conflict;
- Nevoia voastră de apartenență și integrare socială;
- Teama de a fi respinși;
- Etc., etc….
Beneficiile pe care le veți obține spunând „nu”
- Încrederea celorlalți datorită autenticității voastre;
- O valoare mai mare dată „da”-urilor voastre;
- O fiabilitate crescută pentru că generați siguranță;
- Acționați în deplin acord cu voi înșivă;
- Vă afirmați alegerile și valorile;
- Vă protejați;
- Construiți relații lipsite de minciună și manipulare;
- Vă întăriți stima de sine.
Alte articole care v-ar putea interesa:
În trei cuvinte despre secretul succesului în management
Erori de evitat când începeţi un nou serviciu
5 obiceiuri esențiale care trebuie adoptate rapid de orice director doritor de succes