Blog

Blog
Dezvoltarea unei atitudini optimiste

Comments (0) - Uncategorized

Dezvoltarea unei atitudini optimiste

Lucram la un proiect important atunci când dintr-o dată am întâlnit un obstacol important care mi-ar fi consumat mai mult timp și mai multă energie decât anticipasem. Primele cuvinte care-mi stăteau pe limbă au fost: „Sigur, era normal ca totul să meargă prost.” Uf! Cine spune asta?

Am tendința să mă consider o persoană pozitivă în cea mai mare parte a timpului. Sunt gata întotdeauna să zâmbesc ori să spun o glumă în orice situație și încerc mereu să văd partea plină a paharului. Dar nu am fost întotdeauna așa. Mi-am petrecut o parte importantă a adolescenței luptându-mă cu gândirea negativă. Dar am luptat din greu pentru a-mi schimba starea de spirit într-una pozitivă și i-am ajutat și pe alții să facă la fel. Dar atunci mi-am dat seama cât de ușor este să aluneci înapoi pe partea întunecată, a gândirii negative.

Pentru a fi corect cu mine însumi, m-am enervat atunci când am rostit acea frază. Este de înțeles să te superi când lucrurile merg prost. Dar în acel moment toată munca mea de transformare s-a dus pe apa sâmbetei. Era din nou o tendință de victimizare.

Să aștepți lucruri bune

Probabil ați mai auzit fraza, „să te așteți la ce e mai bun, dar să te pregătești pentru ce e mai rău”. Chiar vă așteptați la ce e mai bun? Sau doar așteptați să meargă ceva prost ca să puteți spune, „Lucrurile merg întotdeauna prost pentru mine.” Nu e același lucru „a te pregăti pentru ce e mai rău” cu „a te aștepta la ce e mai rău”?

Nu putem aștepta în același timp două extreme, ce e mai bun și ce e mai rău. Trebuie să alegem. În momentele de frustrare mă așteptam la ce e mai rău. O dată ce am înțeles ce făceam, m-am hotărât să întorc lucrurile. Un obstacol nu înseamnă că întregul proiect a căzut. Înseamnă doar că trebuie să muncești un pic mai mult sau un pic mai mult timp pentru atingerea scopului.

Deci care e problema? În acel moment problema era că nu obțineam rezultatul scontat la momentul așteptat. Ați observat cuvântul „așteptat”? De câte ori așteptările noastre nu ne bagă-n belele? Pe mulți dintre noi, destul de des!

Așa că am rostit o altă propoziție care a anulat-o pe cea negativă dinainte: „Totul e bine.” Fie că mi-am atins țintele sau nu, totul e bine. Chiar dacă apar mai multe obstacole, totul este încă bine. Lucrurile se întâmplă când trebuie să se întâmple. Această frază are puterea să elibereze toată presiunea și stresul, dacă îi permitem.

Ranforsarea gândurilor pozitive

Adevărul este că gândurile pozitive necesită un efort consistent. Ar fi formidabil dacă am putea „scăpa” de gândirea negativă o dată pentru totdeauna și să nu ne mai facem niciodată griji pentru asta. Din nefericire, nu merge așa. Avem tendința de a crea obiceiuri în jurul celor mai comune rutine, fie ele fizice sau mentale. Pentru a schimba gândirea negativă într-una pozitivă, trebuie să lucrăm în mod constant la asta.

Și sunt două modalități de a o face:

  • Prin înlocuirea gândurilor negative cu unele pozitive. Pentru asta e nevoie de practică, dar vă puteți elimina singuri gândurile negative. Mai întâi trebuie să deveniți conștienți că le aveți atunci când se întâmplă. Lucrând atât de mult la asta, veți observa imediat o frază negativă rostită în gând. Dacă gândirea pozitivă este nouă pentru voi, s-ar putea să treacă ceva timp până când veți observa gândurile negative care vă deranjează. Atunci când le observați, puneți acel gând sub semnul întrebării. Chiar e adevărat? Reflectă într-adevăr realitatea? Dar chiar dacă o face, puteți alege, totuși, altceva. Ce realitate v-ați dori să creați? Formați atunci o propoziție pozitivă, care o va anula pe cea negativă. De fiecare dată când ajungeți la un gând negativ, treceți prin același proces interior. Puneți-l sub semnul întrebării și apoi înlocuiți-l cu unul pozitiv.
  • Mentenanța preventivă – Nu trebuie să așteptați gândurile negative pentru a începe să gândiți pozitiv. Făceți-vă un obicei din a vă hrăni mintea cu gânduri pozitive în fiecare zi, de mai multe ori pe zi. Dar mențineți totul simplu. Spuneți lucruri ca, „Sunt o persoană bună.” – „Îmi place viața pe care o am.” – „Sunt bun în ceea ce fac.” – „Îmi fac singur norocul.” – „Aleg să fiu fericit.” – sau afirmația mea favorită: „Totul merge bine.” La început s-ar putea să nu credeți în aceste gânduri pozitive, dar este în regulă. Continuați. Spuneți-le ca și cum ați crede în ele și până la urmă chiar veți ajunge să credeți. Amintiți-vă că șabloanele gândirii negative sunt rezultatul unor ani în care au fost ranforsate. Schimbarea acestor șabloane negative în altele pozitive necesită timp.

Alte articole:

Cum să vă îmblânziţi stresul

Măsuraţi riscul fiecărei decizii ca manager

Este oare inteligența emoțională mai importantă decât IQ-ul în leadership?

Interviul de recrutare în faţa unui recrutor atipic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *