Blog

Blog
Femeile antreprenor și depășirea interdicțiilor

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Femeile antreprenor și depășirea interdicțiilor

Numeroase studii și rapoarte guvernamentale scot în evidență disparitățile dintre bărbați și femei în crearea întreprinderilor și în dezvoltarea lor. O subevaluare a nevoilor financiare la demaraj sau un exces de prudență sunt principalele caracteristici observate la antreprenoriatul feminin. Mai ales viziunea pe care o aveți despre voi, în sânul societății și al cuplului, ar influența direct maniera voastră personală de a întreprinde și de a vă dezvolta.

3 femei antreprenor din 10 încep cu mai puțin de 4.000 de euro

34% dintre femeile creatoare de întreprinderi demarează cu mai puțin de 4.000 de euro, față de o medie generală de 7.500 de euro. Doar un sfert dintre antreprenoare încep cu peste 15.000 de euro. Această subfinanțare a proiectelor feminine a fost constatată și de firmele care acompaniază antreprenorii în crearea de întreprinderi. „De fapt, femeile nu-și subevaluează întreprinderea,” subliniază una dintre consiliere, „ele își subevaluează potențialul. Pentru proiecte echivalente, femeile văd la o scară mai mică decât bărbații, ele au tendința de a crea o microîntreprindere și să se dezvolte apoi încet, etapă cu etapă. Un exces de prudență, care s-ar transforma până la urmă în frică de ambiție.”

Cuplul din care fac parte le condiționează maniera de a întreprinde

Severine Le Loarne, profesoară la Școala de Management din Grenoble, face o paralelă între ambiția de femeie antreprenor și raportul din cuplu. Conform ei, anumite stereotipuri ar influența direct maniera doamnelor de a întreprinde. Iată explicația ei: „În cuplurile cu ideologie egalitară, femeia antreprenor beneficiază de susținerea partenerului de viață la toate nivelurile, pentru că ei împărtășesc aceeași viziune a rolului fiecăruia, atât în viața de familie cât și în cea economică. Performanța economică, crearea de locuri de muncă și strângerea de fonduri sunt acolo. În schimb, într-un cuplu în care femeia are o ideologie tradițională, cuplul este pe primul loc. Activitatea antreprenorială este considerată de femeie ca o activitate complementară și rămâne monosalarială. Ea nu își va dezvolta întreprinderea. Partenerul o va susține însă necondiționat, pentru că această activitate antreprenorială îi transmite imaginea modernă pe care și-o face despre ea.” Severine Le Loarne explică astfel că o femeie își va dezvolta întreprinderea conform propriei viziuni, legată de locul său în societate și în cuplu.

Spargerea barierelor psihologice pentru a reuși

Femeile întreprind mai puțin decât bărbații. Este un fapt. Doamnele reprezintă doar 30% din creatorii de întreprinderi. Dar chiar și atunci când fac pasul, rămân încă dependente de propriile blocaje. Rezultatul dă o singură întreprindere inovatoare din 10 creată de o femeie, iar sectoarele predilecte sunt în majoritate acelea unde este ușor să vă cantonați într-un microproiect (servicii pentru persoane, sănătate, învățământ).

În concluzie, dacă lumea afacerilor este încă inegalitară din mai multe privințe, ar trebui totuși ca femeile să spargă propriile bariere psihologice. Femei antreprenori, reușita se află în propria voastră minte, așa că îndrăzniți să căutați finanțări și lansați-vă în proiecte de anvergură!

Alte articole:

5 reguli pentru a reuși în managementul de tranziție

Când emailul vă accelerează reușita

7 moduri de a asculta și de ce este important să o faceți

O tehnică infailibilă pentru a obține o memorie excepțională

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *