Blog

Blog
De ce o echipă mică e mai performantă decât una mare

Comments (0) - Dezvoltare Personală

De ce o echipă mică e mai performantă decât una mare

Din multe puncte de vedere o echipă mică este preferabilă uneia mari. Mai puține persoane implicate favorizează stabilirea relațiilor între ele și devine ușor de păstrat un ritm susținut, care uneori este compromis de o încetinire birocratică în cazul unei echipe mari. Acest lucru reduce marja de ineficiență, dar nu garantează totuși că orice echipă mică funcționează bine. De ce este o echipă mică mai eficientă decât cea mare? Iată câteva repere pentru a-i optimiza eficacitatea.

Rolul fiecăruia este mai important

Cu cât echipa este mai mică, cu atât rolul fiecăruia este mai important. Acest lucru facilitează managementul și favorizează schimburile cu fiecare membru al echipei, afectând o definiție clară și precisă a obiectivelor sale. Nu puteți indica obiectivele ansamblului grupului printr-o notă, dar ceea ce va unge angrenajele sunt schimburile interpersonale, conexiunile individuale, care permit menținerea mobilizării fiecăruia în rolul său spre un scop bine identificat și partajat. Este un lux pentru un manager, atunci când apar schimbări de obiective sau în punerea în operă a strategiei, să poată explica, în tete-a-tete, personalizându-și propunerile, cu fiecare dintre membrii echipei. Dar în cazul echipelor mici, este unul pe care și-l poate permite!

Funcția multitasking cu geometrie variabilă a fiecăruia

Contrar a ceea ce se petrece într-o mare întreprindere, în care titlul unui colaborator reflectă sarcinile pe care trebuie să și le asume, într-o echipă mică el ajunge să joace mai multe roluri în același timp. Proximitatea muncii îl duce spre multe schimburi de informații, de sarcini și operații. Ceea ce ar fi fost făcut de mai mulți într-o mare întreprindere, se află pe umerii unuia singur. El beneficiază de o viziune mai largă a diverselor funcții, înțelege mai bine munca unui coechipier, ajutându-l sau înlocuindu-l, ceea ce mărește potențialul muncii în echipă și a sinergiilor. În această funcție de multitasking cu geometrie variabilă el capătă rapid un sentiment de lider, datorită acestei evoluții cu o mare autonomie, ia inițiativa, imaginează soluții pe care le testează, informându-și coechipierii în timp real, ceea ce permite o mare reactivitate.

Practica ședințelor mici, formale și informale

Avantajul evident al unei echipe mici este cunoașterea fiecărui membru într-o manieră foarte personală. Se pierde puțin timp pentru a verifica dacă toată lumea e bine din punct de vedere operațional, pentru că într-o echipă mică nu sunt necesare marile ședințe interdepartamentale pentru a înțelege de ce sinergia nu funcționează. Conduceți ședințe scurte și intime, formale sau informale, care permit reglarea regulată a tirului, chiar și într-o manieră improvizată, și comunicați cu fiecare pentru a-i face recomandări personalizate, a-l sfătui și a-l încuraja.

O cultură a performanței mai ușor de instalat

Dacă vă lansați activitatea, în general cu mijloace limitate, aveți interesul să vă sprijiniți pe pasiunea și dinamica unei echipe mici pentru a ține ritmul dezlănțuit al unei lansări. Acest elan de entuziasm este adesea suficient pentru a antrena întreprinderea spre succes și pentru fidelizarea colaboratorilor, grație acestui mediu de lucru deosebit. Impactul culturii asupra performanței se vede mai ușor într-o echipă modestă punând accent pe încredere, partajarea unei viziuni comune și inspirația plăcerii de a lucra împreună. Ținând cont de caracterul limitat al actorilor, puteți menține un nivel de performanță veghind aproape în fiecare zi la coerența bunelor obiceiuri și eliminându-le foarte repede pe cele proaste.

Alte articole complementare:

7 obiceiuri proaste când vorbiți în public, care vă distrug capacitatea de a fi plăcuți

5 chei pentru a deveni un negociator redutabil

8 moduri prin care oamenii inteligenți folosesc eșecul în avantajul lor

10 instrumente pentru a face din echipa dumneavoastră una auto-organizată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *