Blog

Blog
Lucruri prostești care vă fac mai puțin plăcuți

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Lucruri prostești care vă fac mai puțin plăcuți

Prea mulți oameni greșesc crezând că a fi plăcut vine din niște trăsături naturale, care nu pot fi învățate și care aparțin doar câtorva norocoși – cei/cele care arată bine, cei realizați din punct de vedere social și cei incredibil de talentați. Este ușor să cădeți pradă acestei concepții greșite. În realitate, a fi plăcuți se află sub controlul propriu și este o problemă de inteligență emoțională (EQ).

Într-un studiu realizat de UCLA asupra a peste 500 de subiecți pe baza importanța percepției lor despre a fi plăcuți, descrierile cele mai bune nu au nimic de-a face cu a fi buni vorbitori, inteligenți sau atractivi (caracteristici înăscute), ci cu sinceritatea, transparența și capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți.

Aceste atribute și altele ca ele descriu persoane care au abilități pe latura socială a inteligenței emoționale. Datele unei cercetări realizate de TalentSmart, care a implicat peste un milion de persoane, arată că oamenii care au aceste abilități nu sunt doar plăcuți, dar îi și depășesc pe ceilalți care nu le au în performanțe.

A fi plăcuți este o calitate atât de puternică încât poate modifica complet performanța cuiva. Un studiu al Universității din Massachussetts a constatat că managerii erau gata să accepte argumentele unui auditor, fără nicio dovadă de susținere a lor, dacă acesta era plăcut. Iar Jack Zenger a observat că doar unul din 2.000 de lideri care nu erau plăcuți este considerat eficient.

Am căutat și eu să văd care ar fi comportamentele cheie care-i țin pe oameni pe loc atunci când este vorba de capacitatea de a fi plăcuți. Multe dintre acestea nu vă vor lua prin surprindere.

Lăudăroșenia umilă

Cu toții cunoaștem oameni cărora le place să vorbească doar depre ei sub masca dezaprobării. De exemplu, fata care se autoironizează sub pretextul că este o tocilară, dar care de fapt vrea să atragă atenția că este deșteaptă, sau băiatul care face același lucru pentru că ține un regim strict, când de fapt vrea să sublinieze cât de sănătos este și ce condiție fizică bună are. În timp ce mulți oameni cred că propria dezaprobare le ascunde lăudăroșenia, toată lumea vede dincolo de vorbele lor. Acest lucru o face și mai frustrantă, pentru că nu este vorba doar de a se lăuda, ci de o tentativă de înșelăciune.

A fi prea serioși

Oamenii gravitează în jurul celor care sunt pasionați. Acestea fiind spuse, este ușor pentru cei pasionați să pară prea serioși sau neinteresați, pentru că au tendința de a fi complet absorbiți de munca lor. Oamenii plăcuți își echilibrează pasiunea pentru munca lor cu abilitatea de a se distra. La muncă sunt serioși, dar prietenoși. Ei reușesc să facă anumite lucruri pentru că sunt eficienți din punct de vedere social pe termen scurt și capitalizează momentele sociale valoroase. Ei se concentrează pe interacțiunile importante cu colegii de muncă, amintindu-și ce li s-a spus ieri sau săptămâna trecută, arătându-le celorlalți că sunt la fel de importanți pentru el ca și munca lor.

A nu pune suficiente întrebări

Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii în cursul unei conversații este să fie atât de concentrați pe ceea ce au de spus sau cum vor fi afectați de ceea ce spune cealaltă persoană încât nu mai aud ceea ce se spune. Cuvintele vin clare și zgomotoase, dar înțelesul lor se pierde. Un mod simplu pentru a evita asta este de a pune multe întrebări. Oamenilor le place să știe că sunt ascultați și un lucru extrem de simplu ca o întrebare de clarificare le arată că nu numai că-i ascultați, dar chiar vă pasă ce spun. Veți fi surprinși cât de mult respect și apreciere veți câștiga doar punând întrebări.

Deturnarea emoțională

Probabil vi s-a întâmplat de multe ori să vedeți oamenii explodând, țipând la ceilalți și făcându-i și pe ei să țipe. Acestea sunt semne de deturnare emoțională și demonstrează un grad redus de inteligență emoțională. De îndată ce arătați acel nivel de instabilitate, oamenii vor pune sub semnul întrebării încrederea pe care o pot avea în voi și dacă pot conta pe voi în momentele importante.

Explodând la oricine, indiferent cât de mult ar „merita-o”, atrage prea multă atenție negativă spre voi. Sunteți etichetați ca instabili, de neatins și îi veți intimida. Controlându-vă emoțiile veți rămâne la comenzi. Atunci când sunteți capabili să vă controlați emoțiile în preajma cuiva care vă face rău, acesta va arăta prost nu voi.

Butonarea telefonului

Nimic nu îndepărtează mai repede pe cineva decât un mesaj scris în mijlocul unei conversații sau chiar pur și simplu o privire rapidă aruncată telefonului. Atunci când sunteți într-o conversație, concentrați-vă toată energia asupra ei. Veți descoperi că sunt mult mai plăcute și eficiente dacă sunteți implicați în ele.

Aruncarea unor nume

Este formidabil să cunoașteți oameni importanți și interesanți, dar folosirea fiecărei conversații ca o oportunitate pentru a le rosti numele este pretențios și prostesc. Exact ca și lăudăroșenia umilă, oamenii observă. În loc să vă facă să păreți mai interesanți, îi face pe oameni să vă creadă nesiguri și prea preocupați de a-i impresiona. Și de asemenea, ieftinește ceea ce aveți de oferit. Atunci când conectați tot ce știți cu cei pe care-i cunoașteți (în locul convingerilor sau gândurilor voastre), conversațiile își pierd culoarea.

Oamenilor nu le plac cei disperați să atragă atenția. Tot ce vă trebuie pentru a câștiga oamenii este să fiți prietenoși și politicoși. Atunci când vorbiți într-un mod prietenos, încrezător și concis, oamenii sunt mult mai atenți și mai ușor de convins decât atunci când încercați să le arătați cât de importanți sunteți. Oamenii vă descifrează rapid atitudinea și sunt mult mai atrași de cea potrivită decât credeți.

Bârfa

Oamenii se desconsideră singuri când plimbă bârfele. Înotând în vorbe despre prostiile și nenorocirile altora îi puteți răni pe aceștia, dacă bârfele își fac loc până la ei. Bârfa vă garantează o imagine negativă și de dispreț de fiecare dată.

O minte închisă

Dacă vreți să fiți plăcuți, trebuie să aveți o minte deschisă, care vă face abordabili și interesanți pentru ceilalți. Nimeni nu vrea să discute cu cineva care și-a format deja o opinie sau nu vrea să asculte. A avea o minte deschisă este crucial la locul de muncă, unde abordabilitatea înseamnă acces la ideile noi și la ajutor. Pentru a elimina ideile preconcepute și prejudecățile, trebuie să vedeți lumea prin ochii celorlalți. Acest lucru nu înseamnă să aveți aceleași convingeri sau să le iertați comportamentele. Înseamnă doar să amânați judecarea lor suficient de mult pentru a înțelege ce-i pune în mișcare.

A împărtăși prea multe, prea repede

Chiar dacă pentru a cunoaște oamenii este necesară o anumită doză de participare, a spune prea multe despre voi imediat nu este bine. Fiți atenți la a nu dezvălui problemele persoanle și a nu vă confesa prea repede. Oamenii plăcuți îi lasă pe ceilalți să-i ghideze în privința momentului când trebuie să se deschidă. Când spuneți prea multe puteți da impresia că sunteți obsedați de voi înșivă și insensibili la echilibrul conversației. Gândiți-vă în felul următor: dacă intrați în detalii despre viața voastră fără a cunoaște mai întâi cealaltă persoană, transmiteți mesdajul că nu-i vedeți decât ca pe niște cutii de rezonanță ale problemelor voastre.

A partaja prea multe pe social-media

Studiile au arătat că aceia care partajează prea multe pe mediile sociale fac acest lucru pentru că tânjesc după acceptare, dar Pew Research Center a dezvăluit că asta lucrează împotriva lor, făcându-i pe oameni să nu-i placă. Partajarea pe social media poate fi un mod important de exprimare, dar el trebuie făcut cu grijă și autocontrol. Lasând pe oricine să afle ce ați mâncat la micul dejun, la prânz și la cină sau de câte ori v-ați plimbat câinele vă va face mai mult rău decât bine când vine vorba de a fi plăcuți.

În loc de concluzii

Atunci când vă construiți cunoașterea modului în care acțiunile voastre sunt primite de ceilalți, vă neteziți drumul spre a fi mai plăcuți.

Ce alte lucruri îi fac pe oameni mai nesuferiți? Aștept comentariile voastre mai jos pentru că din ele învăț multe lucruri.

Alte articole recomandate:

Metodologia reușitei pentru evaluarea anuală

Reguli de bază de aplicat urgent pentru reuşita în management

Mici erori de evitat pentru obținerea unei creșteri salariale

Planificați, dar nu prea mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *