Blog

Blog
Găsirea unui job: reguli, capcane, secrete, sforării pe care trebuie să le cunoașteți

Comments (0) - Uncategorized

Găsirea unui job: reguli, capcane, secrete, sforării pe care trebuie să le cunoașteți

Dacă sunteți în căutarea unui job nou sau căutați să-l schimbați pe cel existent, trebuie mai întâi să uitați de voi pentru a înțelege întreprinderile care recrutează și în același timp să fiți egoiști pentru a vă apăra interesele. Pentru a avansa este necesară cunoașterea terenului pe care acționați și evacuarea preocupării excesive față de propriul caz. Să ne concentrăm pe regulile scrise sau tacite, capcane, secrete sau sforării pe care trebuie să le știți.

Schimbați jobul des pentru a păstra angajarea permanentă

Înainte de a vă hotărâ pentru un post și o întreprindere, puneți-vă întrebările de bază:

  • Sectorul întreprinderii este într-o tehnologie care poate fi detronată la un moment dat de o alta?
  • Întreprinderea vizată este într-o stare de sănătate bună?
  • Ce tip de proiect lansează concurenții săi?
  • Internetul amenință postul vizat pe termen mediu?
  • Ce mărime de întreprindere are viitor?
  • Ce tip de contract este preferabil?

Nu există răspunsuri exhaustive, dar din piață se degajă anumite tendințe. Întreprinderea mică, adesea nouă, crează locuri de muncă, cea mare progresează în privința productivității reducându-și efectivele; sectorul serviciilor umflat de interimat, timp parțial și sub-contractare implică de multe ori schimbări frecvente, masa salarială fiind variabila cea mai importantă pentru păstrarea competitivității sale. Pregătiți-vă să munciți sub diferite forme contractuale: contracte pe durată determinată sau nedeterminată, interim, management de tranziție, freelancer, portaj salarial… Etica care se identifica cu un job se macină, contractul moral între angajat și angajator se face praf și este mai bine uneori să fiți liberi de orice angajament. Interesul dumneavoastră primează față de cel al întreprinderii. Nu-i datorați nimic. Iar ea, pe de altă parte, face ce trebuie să facă. Responsabilul său acționând în fiecare moment gândindu-se și el la sine, iar legăturile pe care le credeați solide se rezumă la considerațiile cu care vi se anunță concedierea. Lumea întreprinderilor se schimbă foarte repede și trebuie să vă schimbați încă și mai rapid pentru a vă păstra o activitate în permanență. O întreprindere este un mijloc sigur de a câștiga bani, nu de a face carieră. Ea vă concediază fără rușine, părăsiți-o fără regrete…

Încrederea – în 9 cazuri din zece este factorul declanșator

Ieri, întreprinderile paternaliste garantau siguranța locurilor de muncă dacă rezultatele erau bune. Astăzi, rezultatele excelente pot anunța un degresaj pentru a le îmbunătăți. Este la fel de dificil să găsești un loc de muncă pe cât este de periculos să-l păstrezi pentru prea mult timp. În fiecare zi sunt create locuri de muncă, iar altele dispar. Încă o dată, analizați-vă reușitele de la începutul vieții profesionale, comportamentele adoptate pentru a le obține, post cu post, întreprindere cu întreprindere. Veți observa foarte des că factorul declanșator în nouă cazuri din zece este încrederea. Încrederea recrutează adesea în plus pentru posturi care nu au fost niciodată afișate pe piață și completate într-un mod direct: ați muncit cu cineva într-o echipă de proiect la un moment dat, acesta conduce acum o nouă activitate, vă sună și vă propune să vă alăturați echipei sale. Totul se face fără teste, fără filtre, fără intermediari, dacă nu luăm în considerare experiența trăită împreună și încrederea instalată între voi. Ați reușit deja prin această abordare, continuați să o exploatați pentru că este cea mai eficace.

Reputația și e-reputația trebuie întreținute

Cu cât întâlniți mai multe persoane cu atât crește probabilitatea de a da peste cea care are o oportunitate pentru dumneavoastră. Cu cât rămâneți mai mult în contact cu persoane cu care vă intersectați din punct de vedere profesional, chiar dacă acestea nu mai sunt în proximitatea locului vostru de muncă, cu atât vă creșteți capitalul. A investi în relațiile sociale, oricare ar fi ele, cu condiția să vă simțiți în largul dumneavoastră, îi atrage pe ceilalți. Trebuie să fiți deci foarte ocupați, cu disponibilitate redusă, să nu candidați, dar să rămâneți deschiși față de tot ce se întâmplă în anturajul vostru. Conform sociologilor, cunoașteți în medie 100 de persoane pe numele mic. Atunci când întâlniți una, sunteți la o strângere de mână de persoanele pe care aceasta le cunoaște.

Googălizați-vă cu discernământ

Prin intermediul rețelelor sociale, internetul este un accelerator de relații și pentru alte motive decât căutarea unui loc de muncă. Întreținerea propriei e-reputații, a apariției în căutări (googălizarea) este primordială. Introduceți-vă numele și prenumele între ghilimele pe Google, verificați de câte ori sunteți citați și veți realiza munca pe care trebuie s-o faceți pornind de la ceea ce se spune despre voi, cantitativ și calitativ. Brandul dumneavoastră personal, imaginea de sinteză a talentelor și competențelor voastre vă diferențiază și vă fac inconturnabili pe un subiect, o temă, o profesie, fiind prezenți în manifestări reale și virtuale: saloane, forumuri, conferințe, seri de networking, interviuri, întâlniri în rețea. Vă puteți dezvolta vizibilitatea printr-un blog, un site, o pagină personală, un video. Asigurați-vă autopromovarea în tot ce tratează meseria dumneavoastră, expuneți-vă proiectele pe care le-ați condus, scrieți articole și arătați tuturor că sunteți deja luați. Nu li se dau împrumuturi decât celor bogați. Dirijați-vă comunicarea într-o manieră repetată și coerentă. Și vorbiți din inimă. Memoria ține mult și de emoții. Prezența voastră digitală în coerență cu propriul proiect vă țese rețeaua relațională. Cu cât vă ameliorați poziția în meserie, pe paginile de internet care îi sunt dedicate, cu atât mai repede vă vor găsi recrutorii.

Alte articole complementare:

Refacerea sistemului informațional al resurselor umane

5 strategii de rezolvare a unui conflict

43 de erori curente de evitat în timpul interviului de recrutare

Manageri, doar imaginația vă va scoate din criză!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *