Blog

Blog
Cum să răspundeți la întrebarea: Unde vă vedeți peste cinci ani?

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Cum să răspundeți la întrebarea: Unde vă vedeți peste cinci ani?

Unde vă vedeți peste cinci ani? Această întrebare pentru interviul de recrutare nu este destinată totuși să vă testeze puterile psihice.

Niciun intervievator nu se așteaptă ca cei intervievați să fie capabili să descrie EXACT ce vor face în 1.820 de zile. De fapt un răspuns demn de încredere se referă la ceea ce SPERAȚI să faceți și vă poate sabota cu ușurință șansele de a primi postul.

Și atunci de ce insistă recrutorii cu această întrebare?

De ce întreabă recrutorii: „Unde vă vedeți peste cinci ani?”

Intervievatorul vrea să înțeleagă mai mult despre obiectivele carierei și cum se potrivește această poziție în marele dumneavoastră plan. Le pasă de obiectivele carierei pentru că vor să angajeze pe cineva motivat, proactiv și care să se mențină pe poziție și să muncească din greu, dacă este angajat.

Dacă succesul în acest rol este important pentru voi ca parte a strategiei voastre de carieră pe termen lung, probabilitatea de a avea performanțe bune este mai mare.

Puteți să auziți de asemenea una dintre celelalte întrebări similare care nu sunt considerate chiar un clișeu, ca aceea cu cei „5 ani”:

  • Care vă sunt obiectivele de carieră pe termen lung?
  • Care este jobul dumneavoastră ideal în acest moment al carierei?
  • Ce căutați?
  • Cum definiți succesul?
  • Ce este cel mai important pentru voi în carieră?

Cum să răspundeți la întrebare

În piața competitivă de azi a locurilor de muncă, de multe ori recrutorii așteaptă orice steguleț roșu ca o scuză pentru a nu angaja pe cineva. Deci ați putea fi eliminat pe nedrept din competiție dacă răspundeți la această întrebare într-un mod care dă cea mai vagă impresie că nu este singurul job al visurilor voastre.

Este de înțeles că un angajator vrea să angajeze pe cineva care este cu adevărat interesat de postul respectiv, cineva care-l vede ca pe o mișcare importantă în carieră și va munci fără odihnă pentru a face o treabă bună.

S-ar putea să fi spus deja că sunteți interesați de acest post și de ce. Dar ei vă testează în continuare întrebându-vă, „Unde vă vedeți peste cinci ani?”

Dacă obiectivul dumneavoastră pe cinci ani este să deveniți bancher de investiții, de exemplu, este greu de crezut că o poziție de manager de marketing pe IT este jobul la care visați.

Directorilor de recrutare nu le place în general să recruteze, să angajeze și să formeze oameni noi. Poate fi un proces dificil și mare consumator de timp. Intervievatorul vostru nu vrea să investească timp și efort în cineva care plănuiește deja să plece pentru ceva mai bun de îndată ce apare (un job care vi se potrivește mai bine sau chiar propria voastră afacere).

În definitiv dacă vă angajează și plecați după o lună, două o să arate prost în fața șefului.

În realitate, voi probabil luați în considerare mai multe cariere potențiale. Este inteligent pentru voi să vă țineți opțiunile deschise până la un anumit moment. Totuși, nu trebuie să vă lăudați cu asta la interviurile de recrutare.

Să fie clar: nu trebuie să mințiți niciodată în cadrul interviurilor de recrutare. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să fiți 100% sinceri referitor la toate direcțiile voastre de căutare.

Deci ce trebuie să spuneți?

  • Păstrați-vă răspunsul, în general, sincer, mai ales dacă nu știți mare lucru despre drumul tipic al carierei în acea companie. Pentru majoritatea răspunsurilor la întrebări, eu recomand să fiți SPECIFICI, pentru că răspunsurile generale au tendința să fie goale de conținut și ușor de uitat. Făceți-vă răspunsurile pline de adevăr, dar suficient de largi pentru a nu ridica suspiciuni în privința potrivirii pe acea poziție în organizație.
  • Exprimați-vă clar interesul pentru o carieră pe termen lung în companie (mai ales dacă aveți o înlănțuire de joburi de scurtă durată în cv). Intervievatorul vrea să știe dacă sunteți gata să vă stabilizați și să creșteți o dată cu firma. Adevărul este că se poate întâmpla orice. Compania poate să dea faliment, vă pot concedia sau puteți pleca în altă parte pentru o oportunitate mai bună. Totuși amintiți-vă că organizația va investi o groază de timp, energie și bani în angajarea și formarea cuiva pentru acest job. Trebuie să arătați cel puțin o intenție onestă de a sta suficient de mult pentru a fi o investiție bună. Dacă aveți niște salturi din post în post în cv, este deosebit de important să convingeți că sunteți gata de un rol pe termen lung.
  • Demonstrați-vă entuziasmul pentru job ca un pas următor deosebit de interesant pentru voi. Și cel mai important, arătați că sunteți motivați să profitați de această oportunitate în acest moment.

Exemple de răspuns

1.

„Ținta mea acum este să găsesc o poziție într-o companie unde pot crește și să accept noi provocări în timp. Până la urmă, îmi place să-mi asum mai multe responsabilități manageriale și să fiu implicat în strategia de produs. Dar și mai important, vreau să lucrez într-o companie în care să-mi construiesc o carieră.”

De ce ne place:

Acest răspuns oferă câteva repere referitoare la obiectivele și interesele candidatului (să devină manager, să fie implicat în strategia de produs), deci nu este prea vag. De asemenea exprimă puternic dorița sa de a face carieră pe termen lung în companie.

2.

„Vreau să fiu cel mai bun în ceea ce fac și vreau să lucrez undeva unde am prilejul să-mi dezvolt competențele, să preiau proiecte interesante și să lucrez cu oameni de la care chiar am multe de învățat. Unii dintre cei mai inovatori gânditori ai industriei lucrează aici și acesta este unul dintre principalele motive pentru care vreau să-mi construiesc cariera aici.”

De ce ne place:

Cu acest răspuns candidatul își evidențiază focusul pe învățare, performanță și realizări. El laudă de asemenea compania pentru reputația sa de a angaja oameni de calitate (inclusiv intervievatorul, poate?). Referința la „construirea unei cariere aici” indică un interes în a ține aproape și a-și aduce contribuția.

Scenarii speciale: făceți-vă povestea credibilă

În anumite situații, răspunsul dumneavoastră la această întrebare va fi deosebit de important. Dacă faceți o schimbare de carieră sau această poziție nu pare a fi un pas următor evident pe baza cvului vostru, intervievatorul ar putea fi suspicios față de convingerea voastră REALĂ de a activa în acest sector, gândindu-se că ați putea dori doar să câștigați niște bani până apare ceva mai bun.

Nimeni nu vrea să angajeze un candidat care este doar pe jumătate implicat în munca lui. Este ca și cum v-ați întâlni cu o doamnă care vă folosește doar pentru cine gratuite până când apare cineva de care este atrasă cu adevărat.

Răspunsul dumneavoastră la această întrebare este oportunitatea de a vă vinde angajamentul pentru aceast drum al carierei și această poziție.

Să zicem că ați lucrat undeva timp de cinci ani și acum sunteți intervievați pentru o poziție într-un domeniu complet diferit. Pentru a fi luați în serios trebuie să fiți capabili să descrieți de ce sunteți atât de interesați de această schimbare și de a face carieră în acest nou domeniu. Nu trebuie să lăsați niciun moment impresia că este o diversiune temporară până se deschide ceva în „adevăratul” vostru domeniu de interes.

Acest lucru este relevant și pentru proaspeții absolvenți. Dacă studiile și stagiile au fost într-un domeniu complet diferit, fiți pregătiți să vorbiți convingător despre motivul pentru care vreți să vă investiți următorii cinci ani în acest domeniu nou în care s-a deschis această poziție.

Cum să nu răspundeți la această întrebare

  • Nu stați prea mult pe gânduri: „Ei bine, este o întrebare foarte dificilă. Nu știu ce voi face peste cinci ani… hm… este dificil.” Am văzut această greșeală de multe ori. Este bine că luați întrebarea în serios, dar nu sunteți evaluați după precizia răspunsului. Folosiți-vă de răspuns pentru a-l reasigura pe recrutor că sunteți cu adevărat angajați pe acest drum al carierei.
  • Nu fiți prea specifici: „Am planificat să fiu Vicepreședinte al unei firme mari cu cel puțin 7 departamente în subordine, o mașină de serviciu și un salariu de peste 20.000 pe lună.” Ambiția e bună. Obiectivele sunt bune. Totuși, dacă sunteți prea preciși riscați să vă fixați obiective care nu pot fi atinse în mod real prin postul disponibil. Din perspectiva intervievatorului, acest lucru înseamnă că nu sunteți o alegere potrivită.
  • Nu plutiți: „Mi-ar place să fiu director general în cinci ani. Dar mi-ar place și să fiu în turneu cu formația mea dacă reușim să ne lansăm.” Puteți părea prea visători dacă aveți prea multe idei despre ce ați vrea să faceți – sau dacă nu aveți nicio idee clară despre cum va arăta viitorul vostru. În realitate mulți candidați buni explorează mai multe oportunități sau încearcă încă să și le imagineze pe cele mai bune. Totuși, un interviu de recrutare nu este o ședință cu propriul vostru coach de carieră. Vreți să dați impresia că sunteți concentrați și aveți un plan (chiar dacă nu este singurul plan pe care-l luați în considerare).
  • Nu aprindeți becuri roșii: „Nu sunt chiar sigur. Mă gândesc la un master în drept sau la un MBA.” Viziunea multor candidați pe termen lung este de a se întoarce la școală sau de a porni propria afacere. Sunt obiective admirabile, dar nu este nevoie să le împărtășiți recrutorului, mai ales dacă încă vă evaluați posibilitățile. Bineînțeles dacă vă gândiți la un master sau doctorat full-time sau la un alt drum care va intra în conflict cu abilitățile de a vă face treaba la locul de muncă, este corect să le expuneți de la început. Pe de altă parte sunt anumite cariere care necesită diplome avansate și/sau un training suplimentar. De exemplu, pentru multe cariere în managementul financiar sau în consultanță se cere un MBA. În aceste cazuri este de așteptat ca planul dumneavoastră de carieră pe cinci ani să includă mai multe școlarizări.

Un ultim sfat

Gândiți-vă la această întrebare și pregătiți-vă răspunsul. Nu memorați un scenariu, dar exersați cum vă veți descrie planurile voastre de carieră pe termen lung într-un mod care să fie relevant pentru recrutor și vă ajută să vă spuneți povestea care subliniază de ce sunteți cea mai potrivită persoană pentru acel post.

Alte articole pe care poate le-ați ratat:

Cum vă ajută emoțiile să vindeți mai bine

Obțineți rezultatele pe care le doriți cu adevărat…

Ce-l face pe un lider important

Obiceiuri pentru week-end ale angajaților de succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *