Blog

Blog
Lecții de management de la Antoine de Saint-Exupery

Comments (0) - Uncategorized

Lecții de management de la Antoine de Saint-Exupery

„Micul Prinț” este opera cea mai tradusă în lume (în peste 2.000 de limbi). Ieșită în Statele Unite în 1943, a trebuit să aștepte sfârșitul războiului pentru a apărea în 1946 în librăriile din țara sa natală. Haideți să ne regăsim acum un pic din sufletul de copil și să ne inspirăm din lecțiile de viață ale autorului său, Antoine de Saint-Exupery.

„Fă din viața ta un vis și dintr-un vis o realitate”

A visa la ceva este deja bine, dar a pune în operă acțiuni pentru a-l concretiza, este și mai bine. Nu mai așteptați și lansați-vă în aventura la care visați! De altfel tot Saint-Exupery spunea:

„O dată prinși în eveniment, oamenii nu se mai tem; doar necunoscutul îi sperie pe oameni.”

Citat din „Pământ al oamenilor”. Vă este frică să adoptați un viraj profesional pe care, totuși, vi-l doriți? Necunoscutul vă sperie? O dată ce vă veți implica din plin în noua dumneavoastră viață, aceasta va deveni un eveniment cotidian și nu veți avea de ce să vă temeți. Nu vă fie teamă de schimbare, pentru că aceasta poate fi salvatoare.

„Viitorul nu este niciodată decât prezentul de pus în ordine. Nu trebuie să-l prevezi, ci să-l permiți.”

Să nu vă fie teamă de necunoscut. El va fi în curând cunoscut. Acestea fiind zise, Antoine de Saint-Exupery face bine că precizează că nu este bine să săriți în apă fără să anticipați toate lucrurile care se pot întâmpla. Viitorul nu se prezice, în mod efectiv, dar se pregătește. Schimbarea drumului implică mai întâi să știți unde vreți să mergeți. Trebuie să aveți un obiectiv și să instaurați un plan de acțiune pentru a-l atinge! Analizați-vă punctele forte și pe cele slabe, cunoașteți-vă, formați-vă, mobilizați rezurse. Pe scurt, puneți totul în operă pentru a aborda virajul în cele mai bune condiții și a vă favoriza reușita.

„Dacă vrei să construiești un vapor…”

„Dacă vrei să construiești un vapor, nu vă adunați toți bărbații și toate femeile pentru a le da ordine, pentru a explica fiecare detaliu, pentru a le spune sau a găsi fiecare lucru… Dacă vrei să construiești un vapor, fă să se nască în sufletul bărbaților și femeilor dorul de mare.” Apoi, pentru a favoriza reușita, pentru a-i coagula în jurul proiectului vostru, Antoine de Saint-Exupery vă propune să adoptați o viziune. Dincolo de proiectul vostru personal, sunt până la urmă valorile și principiile de viață pe care le purtați care vor atrage persoanele potrivite lângă voi și le vor motiva să se implice alături de voi. Pentru a vă îndeplini visul, trebuie să știți să-i conduceți pe alții spre al lor!

„În viață, nu sunt soluții, sunt forțe în marș, trebuie să le creați și soluțiile apar.”

Nu căutați să rezolvați o problemă, ar spune Saint-Exupery, ci căutați mai curând oportunitățile pentru a avansa pas cu pas spre obiectivul pe care vi l-ați fixat. Mobilizați-vă forțele, coagulați, acționați: porțile se vor deschide în mod spontan în fața voastră! Ezitați încă să săriți în ciuda dorinței de schimbare?

„Cina n-a știut, cine n-a îndrăznit, la un moment dat, să „riște” nu are dreptul să se plângă de mediocritatea existenței sale.”

Un pic radical, dar Saint-Exupery v-a prevenit!

Alte articole care s-ar putea să vă placă:

Managementul performanței – cum mențineți responsabilitatea angajaților

Despre organizațiile eliberate (sau libere)

Transformarea digitală – de unde am plecat și cât mai avem de mers

Deveniți coach-ul propriei schimbări profesionale în 5 etape

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *