Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Despre codezvoltare

Codezvoltarea seduce din ce în ce mai mult pentru că beneficiile sunt numeroase și puternice, cu o facilitate de acces pentru participanți, puțină teorie, multă experiență, de teren și sentimentală. Practică, pertinentă, eficace, concretă, orientată spre acțiune, codezvoltarea permite mai ales obținerea unei imagini de ansamblu, de a câștiga în eficacitate profesională, de a ameliora practicile, de a consolida postura de ascultare activă, de a dezvolta creativitatea, de a găsi răspunsuri la întrebări, de a coopera și a țese legături puternice și autentice.

Fără „co”, „dezvoltarea” lipsește complet sau se desfășoară prea lent

Diversitatea crează bogăția instrumentului. Fără acest „co” aproape că nu există „dezvoltare”. Partajarea, suma experiențelor, a punctelor de vedere, a confruntărilor, a întrebărilor încrucișate sunt elementele care fac acest instrument puternic și interesant. Această diversitate este valorizată, mai ales în faza 2, cea de clarificare, în care „consultanții” zilei pun întrebări „clientului”, cu unghiuri foarte diferite de la o persoană la alta, permițând în acest fel clientului să exploreze numeroasele fațete ale situației sale, de a-și pune noi întrebări și deci să reflecteze într-un mod diferit. Bogăție și în faza 4 de consultare, în care sfaturile, experiențele celorlalți, feedback-ul, ipotezele au o diversitate uimitoare. Așa cum spunea o participantă, „această diversitate crează multă vitalitate”. O altă forță constă în libertatea de exprimare, realizată într-un climat de bunăvoință și nu de cântărire a aportului și experiențelor fiecăruia. Egalitatea este miza: nimeni nu este mai mult sau mai puțin atotștiutor decât ceilalți, fiecare își aduce ajutorul clientului, nu există un conflict de ego între consultanți, nici o supralicitare. Această etapă se derulează în respectul tuturor, un punct al cărui garant este animatorul.

Un veritabil catalizator de legături

Într-un context în care cercetarea legăturilor de fraternitate și de întrajutorare capătă din ce în ce mai mult sens, codezvoltarea se prezintă ca un excelent mijloc de a reuni bunăvoința, respectul, solidaritatea, partajarea, ascultarea, tot atâtea ingrediente indispensabile pentru crearea unui climat de încredere și a înnoda legături autentice și puternice, pe termen lung. De la un grup la altul, criteriile care reunesc participanții sunt foarte variate: oameni din aceeași organizație de pe poziții similare, din întreprinderi diferite, membrii unei asociații sau ai unei rețele, cluburi de antreprenori, studenți, persoane în căutarea unui job, consultanți, etc. Uneori, punctul comun de plecare nu este altul decât a învăța împreună, cu și mulțumită celorlalți, cu dorința de a întâlni persoane cu profile, istorii, competențe și experiențe variate, pentru a învăța mai multe despre sine și despre ceilalți.

Oricare i-ar fi originea, atunci când un asemenea grup se reunește în mod regulat, participanții partajează momente importante, se dezvăluie cu toată sinceritatea, într-un spațiu-timp securizat, pe reflectarea vieții profesionale și uneori chiar a celei personale, ceea ce transformă sau chiar transcende relațiile în sânul grupului, cu multă autenticitate, încredere și respect.

O aventură umană care se trăiește și se experimentează

Iată deci o ocazie minunată pentru a favoriza deschiderea, cooperarea și colaborarea în interiorul echipelor sau a rețelei dumneavoastră. Poate fi o adevărată gură de oxigen și de realitate, un mijloc de a lucra asupra bunăstării personale și de a lua parte la o relație de solidaritate. O concentrare asupra unor valori și a unui mod de funcționare (a-și face timp pentru alții, pentru sine, de a analiza subiecte reale și a munci pentru a găsi răspunsuri), care, de obicei sunt date la o parte de modul nostru de viață și propriul univers profesional. Ați înțeles deja, codezvoltarea este o aventură umană, care se trăiește și se experimentează, așa că lăsați-vă seduși și aplicați-o cât mai mult posibil! Nu vă va face decât bine!

Alte articole recomandate:

Pe locuri, fiţi gata, „obiectivaţi”

Aveți antreprenoriatul în ADN?

Cele 7 păcate financiare capitale ale antreprenorului începător

Organizarea corespondenţei electronice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *