Căutarea unui job este un maraton, nu un sprint
Dacă vorbiți cu un maratonist, acesta vă va spune că totul se joacă pe anduranță. La fel ca în cazul căutării unui job. Trebuie să urmați ritmul, să respirați adânc când sunteți obosiți și să nu uitați că drumul nu s-a terminat. Dacă începeți printr-un sprint – trimiteri masive de Cv-uri, contacte multiple și candidaturi în toate zările, veți sfârși prin a vă epuiza. Lucrul cel mai important: păstrați-vă ritmul și concentrarea până pe linia desosire, chiar dacă nu o puteți vedea imediat, o veți face curând. Să ne concentrăm pe etapele acestui maraton al căutării unui job.
Pregătiți un CV cu geometrie variabilă
Chiar dacă simțiți nevoia de a obține ceva foarte repede, este mai bine să vă acordați timp pentru a-l redacta corect și de a vă pune întrebarea dacă sunteți cu adevărat mândri de a-l trimite în această stare. A vă face CV-ul în grabă înseamnă adesea greșeli de ortografie sau uitarea unor elemente care ar putea asigura un interviu. Cel mai bun sfat în materie: să aveți un CV de bază, care repertoriază toate informațiile (formare profesională, posturi ocupate, hobbyuri, participări profesionale etc.). În acest fel, când apare un job care vă interesează, puteți porni de la acesta pentru a construi unul specific, complet orientat către postul propus. În loc să rescrieți totul de fiecare dată, veți dispune de o bază solidă și vă puteți concentra pe inserția cuvintelor cheie care demonstrează coerența experienței dumneavoastră cu postul respectiv.
Relaționați inteligent pe LinkedIn
Dacă nu aveți un profil pe LinkedIn, este mai bine să vi-l faceți înainte de a începe. Veți intra astfel în relație cu mulți directori din sectorul dumneavoastră de activitate, iar alăturându-vă unor grupuri interesante din punct de vedere profesional puteți construi o rețea solidă. LinkedIn devine un forum unde vă puteți afișa experiența și să intrați în relație cu recrutorii! A avea un profil pe LinkedIn poate face diferența și să vă ajute să rămâneți în contact cu propria rețea, chiar și atunci când nu sunteți în căutări.
Exploatați networkingul
Chiar dacă găsirea unor oportunități pe site-urile de angajări este tentantă, aceasta nu dă în mod obligatoriu și rezultate. A vă începe maratonul în acest mod este descurajant, într-atât seamănă trimiterea CV-ului cu o sticlă aruncată în mare. Rețeaua dumneavoastră poate deveni operațională, acum că aveți un profil pe LinkedIn, puteți căuta profesioniști din meseria voastră și să le comunicați ce căutați, să le solicitați introduceri, chiar recomandări. Un alt mijloc eficace este de a participa la conferințe profesionale din sectorul dumneavoastră.
Țintiți întreprinderile care vă interesează
Găsiți întreprinderile care vă interesează și în care v-ar plăcea să munciți. Demersul dumneavoastră va fi întotdeauna mai apreciat atunci când comentați articolul unui conducător de întreprindere. Căutați pe LinkedIn și în rețeaua dumneavoastră un contact care vă va trimite CV-ul la cine trebuie în firmă și veți fi în acest fel recomandat responsabilului de recrutare. În plus, arătându-vă interesul pentru o întreprindere, candidatura dumneavoastră poate fi luată în considerare și pentru un alt post decât acela pentru care aplicați.
A reuși scrisoarea de intenție
Puteți fi tentați să vă trimiteți CV-ul fără să adăugați o scrisoare de intenție pentru a vă depune candidatura mai repede. Acest lucru vă poate diminua șansele de a fi invitați la un interviu. Scrisoarea de însoțire este o excelentă ocazie de a vă demonstra calitățile de a scrie și de a vă pune în valoare experiențele în coerență cu postul prevăzut. Scrisoarea dumneavoastră de motivare nu trebuie să fie niciodată o explicație a CV-ului și nu trebuie nici să fie prea lungă, parafrazând „vă transmit o scrisoare de intenție lungă pentru că nu am avut timp să fac una scurtă.” De fapt ea trebuie să vorbească despre destinatarul dumneavoastră, nu să vă vorbească de bine CV-ul, ci să spună ce va câștiga întreprinderea respectivă recrutându-vă.
Managementul interviurilor de recrutare
Interviul este o etapă crucială a maratonului dumneavoastră. Este momentul de a face o impresie bună și de a înclina decizia interlocutorului vostru. Bineînțeles că vă veți pregăti pentru interviu, antrenându-vă pentru a răspunde întrebărilor obișnuite care se pun, pentru a da exemple concrete care vă demonstrează capacitățile transferabile în postul prevăzut. Ținuta dumneavoastră profesională va fi impecabilă și bineînțeles în armonie cu codurile întreprinderii respective. Interviul este de asemenea un moment important pentru a pune întrebări referitoare la cultura întreprinderii, managementul practicat, strategia dezvoltată. Nu uitați că veți fi apreciați cel puțin la fel, dacă nu mai mult pentru pertinența întrebărilor dumneavoastră decât pentru cea a răspunsurilor.
Asigurarea unei urmăriri personalizate a interviurilor
După un interviu trimiteți mulțumiri celor pe care i-ați întâlnit și celor care v-au facilitat interviul. Luați-vă obiceiul de a cere cărți de vizită la sfârșitul interviului. Și mai ales nu uitați să vă arătați recunoștința rețelei dumneavoastră, chiar dacă nu ați fost recrutat sau dacă ați acceptat un post în altă întreprindere. Atenția dumneavoastră nu va trece neobservată și vor mai fi și alte oportunități.
Iată-vă pe linia de sosire. Ca niște maratoniști puteți profita de reușita voastră și de realizarea acestei munci susținute. Dar căutarea unui job, contrar maratonului, nu se oprește niciodată, pentru că și atunci când aveți un post trebuie să studiați oportunitățile care vi se prezintă. Contrar unui maraton, uneori în căutarea unui job, trebuie să reveniți înapoi la un punct de control și să reevaluați anumite etape pentru a vă relansa mai bine în cursă.
Alte articole care v-ar putea interesa:
Inteligenţa colectivă, o abordare puternică în serviciul antreprenorilor
Zâmbetul – cel mai bun coach al carierei dumneavoastră
Cum să înveți gândirea critică
Trei sfaturi pentru crearea criteriilor de evaluare a afacerii