Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

6 sfaturi neobișnuite, dar foarte eficace pentru a găsi un job

În cea mai mare parte a timpului vi se recomandă, printre zeci de alte  sfaturi, să „vă urmați pasiunea”, „să obțineți ceva de la rețeaua dumneavoastră”, „să redactați un CV digital”… Sigur, acestea sunt repere importante în căutarea unui job, sunt chiar istorice și clasice, atât de mult au funcționat. Pot să funcționeze încă în anumite condiții, dar îmbătrânesc și își pierd din ce în ce mai mult eficiența. Trebuie deci, în paralel să adoptați abordări care vă diferențiază. Iată 6 sfaturi neobișnuite și foarte eficace pentru a vă găsi un job.

Arta unică și creativă a căutării unui job

Căutarea unui job devine o artă unică și creativă proprie fiecărui candidat. Dacă întrebați un profesionist care a reușit cum a făcut, veți descoperi de fiecare dată un parcurs unic. Mulți și-au urmărit, într-o oarecare măsură pasiunea, și-au exploatat rețeaua și au avut un bun curriculum vitae, dar aceste elemente s-au înscris într-un ansamblu mai mare și un drum sinuos imprevizibil. Nu trebuie deci să îndepărtați soluțiile tradiționale practicate de toată lumea, în care candidatura dumneavoastră riscă să fie diluată – nu se știe niciodată când poate totuși să funcționeze – dar aveți interesul să le amestecați cu abordări mai originale care vă diferențiază.

Nu vă urmăriți chiar întotdeauna pasiunea

Urmărirea pasiunii este recomandarea cea mai curentă și cea mai cuminte, dar nu trebuie să ocoliți competențele necesare reușitei. Dacă veți observa angajații cărora le place ceea ce fac, cei mai mulți dintre ei nu și-au urmărit atracția pentru o meserie sau feelingul pentru un sector de activitate. Din contră pasiunea pentru ceea ce fac s-a dezvoltat de-a lungul anilor de ucenicie și de experiență până când au ajuns la un anumit nivel. Cu siguranță, nu trebuie să vă ignorați complet pasiunile, dar nu trebuie să faceți din această recomandare cuminte literă de evanghelie în privința alegerii voastre. Toți cei care au un job care-i ține în priză, nu și-au urmat o pasiune de la început. Nu toată lumea își poate găsi de lucru într-o activitate care-i place sau să reușească într-un domeniu care-l pasionează.

Creați-vă postul răspunzând unui proiect

Nu vă așteptați jobul de vis, pentru că nu servește la nimic să așteptați. Este mai bine să luați lucrurile în propriile mâini și să vă poziționați pe piața muncii identificând întreprinderile în care v-ar plăcea să lucrați. Trebuie să le înțelegeți provocările – internetul și rețelele de socializare sunt la dispoziția dumneavoastră – și să concepeți o soluție pe care o puteți partaja, de exemplu, prin intermediul unui blog sau a rețelei dumneavoastră, iar riscul pe care vi-l asumați este de a fi remarcat și de a fi contactat. Iar dacă între timp v-ați găsit și jobul mult visat, vă mai asumați un risc, de a avea de ales („l’embarras du choix” cum zic francezii).

Practicați o ascultare atentă

Sunteți atât de obsedați de căutarea dumneavoastră și de mesajul pe care vreți să-l transmiteți angajatorului sau recrutorului, încât adesea nici nu mai ascultați. Ascultarea este un instrument puternic de coaching, iar dacă nu o practicați, nu veți înțelege în ce proiect vă puteți înscrie și nu veți găsi argumentele pentru a-i convinge. A ști când să vorbiți, când să țineți gura închisă sau când să puneți întrebările potrivite, ține de arta interviului de recrutare. Nu vă folosește la nimic să știți să răspundeți la întrebările obișnuite de tipul „Vorbiți-mi despre dumneavoastră”, „De ce vreți acest job” sau „Care vă sunt punctele slabe și cele forte”, dacă nu practicați o ascultare atentă și activă.

Adresați-vă mai repede lui Dumnezeu decât sfinților

Vă adresați în general direcției de resurse Umane și credeți că pentru postul pe care-l țintiți nu este oportun să ajungeți chiar la președintele societății. Dacă vă adresați „bunului dumneazeu”, nu riscați nimic: cel mai puțin organizat și corect nu vă va răspunde, un altul vă va adresa un răspuns negativ standard, binevoitorul vă va trimite la DRU, care vă va primi în mod special „la cererea președintelui”, iar în ipoteza cea mai favorabilă, veți obține un rendez-vous, dacă ați știut să-i treziți curiozitatea.

A nu vă trimite candidatura

Atunci când reperați un post online pe un site de joburi sau pe site-ul unei întreprinderi, este mai bine să nu vă trimiteți candidatura. Contactați mai bine cunoștințele care lucrează la ei și discutați telefonic ori întâlniți-vă și discutați față în față. Ei vă vor spune mai multe despre contextul jobului, ceea ce s-ar putea să vă determine să nu-l mai doriți, sau vă vor orienta asupra manierei celei mai pertinente de a vă prezenta candidatura.

Vizați postul de mâine

A vă concentra asupra postului pe care-l doriți acum este prea puțin. Cea mai mare parte a posturilor sunt la început prea puțin atrăgătoare, sunt pasaje de trecere obligatorii pentru unul nou, puneri la încercare care pot fi recompensate cu o promoție. Trebuie deci să vă întrebați ce va deveni acest post în 2 sau 3 ani și în ce măsură vă veți dezvolta competențele. Este vorba de a vă găsi cu prioritate o oportunitate profesională care aduce o valoare adăugată parcursului vostru, într-o întreprindere care dezvoltă o politică îndrăzneață de promovare internă.

Alte articole complementare:

Mentoring invers: când generația Y e coach pentru directorii săi

Manageri: cum să vă mențineți avantajul

Cum distrugeţi motivarea colaboratorilor dumneavoastră

Nu încercaţi să fiţi altcineva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *