Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

5 obiceiuri ale celor care comunică cu mare eficacitate

Nu există niciun secret în faptul că liderii buni sunt și buni comunicatori. Iar cei mai buni lideri au învățat că o comunicare efectivă are la fel de multă legătură cu autenticitatea ca și cuvintele pe care le rostesc sau le scriu.

Într-adevăr, comunicarea și leadershipul sunt inextricabil legate. Cum îi puteți galvaniza, inspira ori ghida pe alții, dacă nu comunicați într-un mod clar, credibil, autentic?

Iată mai jos 5 practici esențiale de comunicare ale liderilor eficienți.

Conștientizarea prăpastiei dintre vorbă și faptă

Totul se referă la încredere, care este piatra de temelie a leadershipului. Comportamentul este cel mai important mod de comunicare și trebuie să fie congruent cu ceea ce spuneți. Dacă acțiunile nu vi se aliniază cu vorbele, apar necazurile. Care se pot mări dacă nu sunt corectate rapid și cu blândețe. Pentru că adesea este dificil să vedeți distanța dintre vorbă și faptă la propria persoană, bazați-vă pe câțiva colegi de încredere care să v-o spună pe șleau și să vă evidențieze discrepanțele. Regula de aur: este mai bine să nu spuneți nimic sau să vă întârziați comunicarea până când sunteți siguri că acțiunile voastre vor cuprinde adevărul.

Faceți lucrurile complexe simple

Angajații și clienții voștri sunt bombardați permanent cu informații, care-i împiedică să vă audă. Simplitatea nu a fost niciodată mai puternică ori mai necesară. Liderii efectivi distilează gândurile și strategiile complexe în termen simpli, memorabili pe care colegii și clienții îi pot prelua și acționa în consecință. Dacă aveți probleme în a distila ceva până la esențial, ar putea fi pentru că nu-l înțelegeți. Limpeziți-vă mintea și eliminați jargonul tehnic sau de business, care adaugă complexitate. Spuneți ceea ce vreți să spuneți în cât mai puține cuvinte posibil.

Descoperiți-vă propria voce

Folosiți un limbaj care este în mod specific al vostru. Lăsați-vă valorile să transpară prin propria comunicare. Adesea executivii optează pentru „vocea corporatistă”, igienizată, în locul celei proprii, considerând-o pe prima mai elocventă, mai potrivită. Asta nu înseamnă că folosirea corectă a limbajului și a gramaticii nu este importantă, dar liderii puternici știu cum să adune cuvintele împreună. Nu vă fixați însă pe elocvență, concentrați-vă pe a fi distincți și reali. Oamenilor le place realitatea și o urmează. Nu deghizați ceea ce sunteți. Fiți autentici și oamenii vă vor respecta pentru asta.

Fiți vizibili

Vizibilitatea se referă la a vă lăsa principalii colaboratori să simtă cine sunteți și de ce vă pasă. Este ușor să vă ascundeți în spatele unui computer și să transmiteți altora mesaje fără să-i vedeți și să interacționați cu ei. Deși e-comunicarea servește unui scop valoros, oamenii sunt adesea sătui și simt nevoia unei conexiuni personale cu dumneavoastră și cu munca în care credeți. Faceți un „test al calendarului” pentru a fi siguri că alocați timp în mod regulat pentru a fi în mulțime, în fabrică, în callcenter, în laborator, în magazin. Arătați-le oamenilor voștri că sunteți implicați și că vă pasă de ei și de munca lor.

Ascultați cu ochii în aceeași măsură ca și cu urechile

Opriți-vă, priviți și ascultați. Amintiți-vă, comunicarea efectivă are două sensuri. Liderii buni știu cum să pună întrebări și apoi ascultă și cu ochii și cu urechile. Este ușor să vă concentrați pe răspândirea propriului mesaj sau pe convingerea celorlalți, dar și să nu percepeți ceea ce vedeți și auziți. Pentru că vă aflați pe o poziție de autoritate, implicațiile sunt și mai mari pentru că nu veți primi întotdeauna un feedback direct. Trebuie să citiți printre rânduri. Ascultați și auziți ceea ce se întoarce spre voi. Căutați indiciile nonverbale. Uneori limbajul corpului unei persoane vă va spune tot ce trebuie să știți.

Articole complementare:

Cum să rezistăm păcatelor capitale ale recrutării

Despre importanța cărților de vizită în lumea profesională actuală

Cum să deveniți un antreprenor genial

Consultant – o meserie paradoxală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *