Blog

Blog
Antreprenori – de ce sunteți niște eroi nebuni

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Antreprenori – de ce sunteți niște eroi nebuni

Sunteți niște nebuni, adevărați nebuni, dar niște nebuni originali. Și este un compliment, pentru că orice antreprenor, purtat de dinamica de a crea și de a întreprinde, este un nebun și un original, pentru că tot ceea ce obțineți ca rezultat este cel mai adesea în afara normelor, deci anormal. Iată de ce sunteți voi, antreprenorii, niște eroi nebuni…

O ființă excepțional de entuziastă

Pentru că sunteți obsedați de munca voastră, neobișnuit de optimiști pentru activitatea și întreprinderea voastră. Ca orice antreprenor trebuie să fiți „excepțional de entuziaști” și să dați dovadă de originalitate pentru a juca acest rol de oameni care riscă totul. Cea mai mare parte a oamenilor nu-și imaginează durerile pe care le trăiți și senzațiile, de la cele mai proaste la cele mai bune, care vă traversează. Și totuși vă faceți treaba. De aceea puteți fi calificați drept eroi nebuni. Nu numai pentru că sunteți rari prin curajul vostru, dar la fel de neobișnuiți prin faptul că vreți să urcați în prima linie: circa 10% din oameni sunt antreprenori, ceea ce înseamnă că ceilalți sunt „normali”.

Dar ce este normalitatea

A fi normal înseamnă să fii conform normei, de un tip comun, standard, atât de identic cu ceilalți încât vă pierdeți într-un grup până la a dispărea. Atenție la cel care se îndepărtează de drumul normalității, pentru că această distanțare riscă să amenințe conformitatea celor 90%, punându-le sub semnul întrebării alegerea și identitatea. Mai repede decât să vă imite, este mai sigur pentru ei să vă disprețuiască inițiativa și să vă critice, în speranța de a vă face să vă reintegrați în turmă pentru ca ei să se simtă mai bine. Deci pentru ei sunteți niște anormali, pe care-i iau drept nebuni.

Originalitatea voastră vă dă forța

Sunteți deci nebuni, marginali, rebeli, creatori de tulburări. Faceți parte din clubul închis al celor care văd viitorul diferit, care nu apreciază prea mult regulile și normele, care nu respectă starea de fapt. Sunteți arătați cu degetul, sunteți glorificați sau insultați, dar nu puteți fi ignorați pentru că schimbați lucrurile, împingeți înainte afacerile și oamenii. Acolo unde unii vă consideră acțiunile o nebunie, alții văd geniul. Pentru că acela care este suficient de nebun pentru a crede că poate schimba lumea este adesea acela care, ca Steve Jobs, o face. Și atunci, bun venit nebunilor! Există totuși și o veste proastă, a fi un erou nebun poate fi dureros, mai ales la început.

Să nu aveți încredere în critici și în invidioși

Cea mai mare parte a celor activi este condiționată de mediul universitar, cultura de întreprindere, media și societate pentru a urma starea de fapt. În cea mai mare parte a timpului asta înseamnă să deveniți salariați, ca 90% din populația activă. Atunci când decideți să vă îndepărtați, deveniți niște dezertori. În calitate de antreprenori, nu vă veți întâlni mereu cu aprobarea care v-ar ajuta. În mod conștient sau nu, prietenii, familia și colegii încearcă să vă descurajeze să părăsiți turma, prin mijloace eficiente – insinuări, luarea peste picior, glume și atâtea alte tactici insinuante pentru a vă ucide visele. De ce această atitudine, chiar dacă vă iubesc?

Oglinda uriașă a lipsei lor de curaj

Atunci când ieșiți din status quo,  deveniți pentru ei o oglindă care reflectă realitatea vieții lor. Adânc în interiorul lor, ei cred adesea că ar fi trebuit să facă așa ca voi, deci le scoateți în evidență incapacitatea. În loc să vi se alăture, le este mai ușor să încerce să vă convingă că sunteți nebuni, riscați prea mult, că încercarea este sortită eșecului, în speranța de a vă vedea revenind printre ei și în acest fel să îndepărteze oglinda care-i deranjează. Ei nu sunt la fel de curajoși ca voi și nu reușesc să părăsească siguranța unei întreprinderi și a unui salariu. Ceea ce faceți nu corespunde modelului lor de viață și nu sunt suficient de puternici sau curajoși pentru a vă urma exemplul, iar a vă lua peste picior este mult mai ușor.

Pertinența nebună a alegerii voastre monstruoase

Dacă prietenii și familia denigrează ceea ce întreprindeți, acest lucru vă rănește serios. Un client, un prospect, un patron sau un coleg care vă critică ori vă spune „nu” la muncă vă rănește mai puțin pentru că nu este vorba despre voi, ci doar despre munca voastră. Când sunt cei apropiați care vă resping proiectul, transformați totul într-o afacere foarte personală și acest lucru vă face rău, pentru că este un „nu” spus pasiunii, viziunii, întreprinderii voastre, chiar ființei voastre. Și totuși gândindu-vă bine, ei își spun „nu” lor înșile, își îndepărtează acea voce interioară care-i invită să fie curajoși, să-și asume riscuri, așa ca voi. De fapt ei nu au un resentiment la adresa voastră, ci sunt pur și simplu iritați la adresa lor. Dar dacă nu sunteți atenți, vă pot face să deraiați. Visul pe care-l urmăriți îi face și pe ei să viseze și îi amărăște să rămână pe loc. Această dezaprobare trebuie să vă facă și mai rezistenți și să vă întărească în nebunia pertinentă a alegerii voastre.

Alte articole complementare:

Lecții despre schimbare

Cele cinci axiome ale lui Watzlawick despre comunicare

Cum să relaționați eficient pentru găsirea unui job

Căi de ameliorare a eficienței în management

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *