Antreprenoriat – 5 lecții de budism pentru a reuși
Și dacă unele principii ale budismului pot oferi o cheie pentru reușita profesională? Este în orice caz ceea ce propune Google, prin încurajarea echipelor sale să dedice timp artei meditației. Și atunci, pentru a face precum acest gigant al internetului, respirați adânc! Iată 5 percepte ale lui Dalai Lama pentru a întreprinde cu seninătate.
Urmăriți cei 3 R: respectul de sine, respectul celorlalți, responsabilitatea acțiunilor voastre
Cum vreți să fiți respectați, dacă voi nu îi respectați pe ceilalți? Cum vreți ca alții să creadă în proiectul vostru dacă voi vă petreceți timpul denigrându-l? Fiți optimiști: aveți încredere în competențele voastre, în colaboratorii voștri și ei vor face la fel. În același timp, dacă o eroare a fost comisă, fiți gata să vă recunoașteți partea de vină și responsabilitate. Maturitatea voastră de spirit va inspira respect.
Deschideți brațele pentru schimbare, dar nu lăsați valorile proprii să-și ia zborul
Antreprenoriatul înseamnă să tăiați de multe ori în carne vie. Trebuie să luați decizii, mici sau mari, să acceptați o oportunitate, să refuzați o alta… Nu contează calea aleasă, atâta vreme cât rămâneți aliniați cu propriile valori și viziunea pentru întreprindere, poteca pe care o urmați este cea bună.
O dată pe an sau de câte ori este posibil mergeți undeva unde n-ați mai fost niciodată
Steve Jobs considera călătoria ca pe o sursă a creativității. Și avea dreptate! În 2013, cercetători de la Harvard au realizat un studiu pe lângă 3.000 de șefi de întreprindere. Acesta arată că spiritele inovatoare dispun de o mai bună capacitate de asociere între idei și experiențele de viață, fără un raport inițial între ele. Studiul dezvăluie de asemenea că cu cât sunt mai diversificate experiențele lor, cu atât creierul lor stabilește mai multe conexiuni. Pentru a vă dezvolta creativitatea, știți acum ce aveți de făcut!
Atunci când eșuați, nu ratați lecția
În Statele Unite eșecul antreprenorial nu este o tară, este chiar un atu, gaj al maturității de spirit. Creatorii de întreprinderi au obiceiul de a-și povesti precedentele eșecuri atunci când trec prin fața investitorilor și chiar pe scenă! La New York, spectacolul „Stand up for Passion” atrage publicul în fiecare săptămână în fața unui șef de întreprindere. Pe modelul „one man show”, el își povestește experiențele, obstacolele și eșecurile care l-au condus către ceea ce este astăzi. Tuturor li se întâmplă să greșească drumul. Adevărata reușită este să-ți înveți lecția și să ști să te ridici!
Pentru a nu regreta nimic, ieșiți din zona de confort
„Bună este acțiunea care nu aduce niciun regret și al cărei fruct este primit cu bucurie și seninătate”, ne învață Buddha. Să știți că nu există niciodată un moment potrivit, fie că este vorba de a face un copil, de a te îndrăgosti, de a crea o întreprindere… „Marile povești de iubire ca și marile reușite implică mari riscuri”, subliniază adepții buddhismului. Și atunci, dacă antreprenoriatul vă sună, nu lăsați trenul să plece din teamă de eșec, din lipsă de timp, de bani… Puteți foarte bine să începeți cu o activitate mică pentru a limita riscurile financiare, să vă întâlniți cu profesioniști în crearea de întreprinderi pentru a vă ajuta să anticipați anumite aspecte. Pentru a nu regreta nimic, ieșiți din zona de confort… Îndrăzniți!
Alte articole care poate v-au scăpat:
Întrebări pertinente pe care candidații le pot pune în cadrul interviurilor de recrutare