Blog

Blog
Acesta o fi instrumentul numărul 1 pentru liderii de succes?

Comments (0) - Uncategorized

Acesta o fi instrumentul numărul 1 pentru liderii de succes?

„Liderii eficienți pun întrebări în loc să dea ordine.”

Dale Carnegie a scris acest lucru în lucrarea sa clasică, Cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii acum aproape 80 de ani, dar sfatul este la fel de bun azi, ca și atunci.

Cu cât urcă mai sus oamenii pe scara puterii, cu atât mai puțin îi provoacă ceilalți sau le dau vești proaste. Veștile proaste ajung adesea să fie filtrate și editate în cascadă pe măsură ce urcă scara ierarhică și uneori este greu pentru liderii de top să aibă un sentiment real referitor la ceea ce sa întâmplă cu adevărat.

Unul dintre instrumentele cele mai puternice pe care le poate avea un lider este de a pune întrebări pentru a asculta apoi răspunsurile. Acest lucru e valabil mai ales pentru întrebări la care nu se poate răspunde cu un singur cuvânt simplu.

Întrebările ne ajută să privim lucrurile într-o lumină nouă, să provocăm starea de fapt, să căutăm idei inovatoare și să ne imaginăm cum să facem lucrurile în mod diferit. Arta de a pune întrebările potrivite, cu dorința de a asculta răspunsurile este una dintre uneltele cele mai importante din trusa de scule a executivilor de top.

Cum să puneți întrebări mai bune

Adesea întrebările pot fi resimțite ca acuzații de către persoana care le primește, făcând-o să adopte instantaneu poziții defensive. Dar întrebările de responsabilizare permit persoanei un mod sigur de a le împărtăși fără a călca strâmb. Deci în loc să întrebați, „De ce este acest proiect întârziat?”, ați putea spune „Cum vi se pare că avansează acest proiect?” și veți primi un răspuns diferit.

Iată câteva modalități de a fi sigur că puneți întrebări de responsabilizare:

  • Puneți întrebări care măresc claritatea. „Îmi puteți explica mai multe despre acest lucru?”
  • Puneți întrebări care îmbunătățesc relaționarea. În loc de, „V-ați atins obiectivele luna aceasta?” întrebați „Cum merg lucrurile în această lună?”
  • Puneți întrebări care încurajează gândirea critică. „Care ar fi rezultatele dacă am continua pe această cale?”
  • Puneți întrebări care inspiră o nouă perspectivă asupra problemei. „De ce a mers atât de bine acea tactică?”
  • Puneți întrebări care încurajează inovația. „În ce alt mod am fi putut ataca această problemă?”
  • Puneți întrebări care provoacă presupunerile. „De ce om fi făcut mereu așa? Este cu adevărat cea mai bună modalitate de rezolvare?”
  • Puneți întrebări care pun în valoare opiniile și experiența persoanei. „Bazându-vă pe experiența dumneavoastră, ce considerați că ar trebui să facem în această situație?”

Nu există întrebări stupide

Dar poate că cea mai importantă lecție pe care un lider o poate extrage din această idee a punerii de întrebări este de a cultiva o cultură care iubește întrebările.

Poate că ați avut vreo rudă sau un profesor care v-a spus la un moment dat, „Nu există întrebări stupide.” Acesta este tipul de mediu pe care doriți să-l încurajați la locul de muncă.

Multe medii de lucru operează într-o atmosferă de teamă că oamenii care pun întrebări, care sondează problemele sau pun sub semnul întrebării autoritatea vor suporta consecințe negative.

În loc de asta, ca lideri, demonstrați că întrebările sunt binevenite, punând multe chiar voi. Încurajați-vă angajații să vină la voi ori la superiorii lor direcți cu orice întrebare ar avea și învățați-i pe manageri să abordeze întrebările cu mintea deschisă, în loc de a le trata defensiv sau condescendent.

Această atmosferă încurajează o cultură a creativității și a inovației pe care orice afacere ar vrea să o adopte la fiecare nivel. Ca întotdeauna, vă rog, să-mi lăsați gândurile, sugestiile și, de ce nu, întrebările voastre prin comentarii, mai jos. Mulțumesc!

Alte articole complementare:

Încă nu este înțeleasă diferența dintre schimbare și transformare

Greșeli uzuale pe care noii manageri ar trebui să le evite

Accelerați creșterea afacerii dumneavoastră printr-o cultură creativă

Gestionarea timpului la ora digitalizării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *