Blog

Blog
Unicorni în pericol, ca și balonul de săpun al internetului, gata de explozie?

Comments (0) - Uncategorized

Unicorni în pericol, ca și balonul de săpun al internetului, gata de explozie?

Dacă unicornii sunt la modă, este pentru că sunt din ce în ce mai numeroși ca investitori în peisajul Tech, cu colectări de fonduri spectaculare. La sfârșitul lui 2013, numai 40 de startupuri erau evaluate la peste un miliard de dolari la nivel mondial (criteriu pentru a fi calificat drept unicorn). Astăzi, clubul numără peste 260 de membri; o creștere neliniștitoare conform unor specialiști, care prevăd o nouă bulă ca a internetului, gata să explodeze. Unicornii sunt oare destinați unei morți iminente, antrenând tot sectorul web în siajul lor?

Profilul tip al unicornului

Cu mâna sa greblă de 200 de milioane de dolari, compania franceză Blablacar s-a alăturat cercului foarte închis al unicornilor, aceste startupuri de tehnologie inovatoare care nu sunt (încă) cotate la bursă, dar care sunt evaluate la peste un miliard de dolari. Conform experților, Blablacar ar fi, de exemplu, cotată la 1,6 miliarde de dolari în cazul intrării pe Nasdaq. În 2014, 13 startupuri europene au devenit unicorni pentru o evaluare medie de 2,1 miliarde de dolari și o vârstă medie de 8 ani. Sectoarele FinTech (Tehnologie Financiară) și cel al e-comerțului/marketplace/software sunt cele mai bine reprezentate (respectiv 18 și 20 %).

O supraevaluare care neliniștește

În 2014/2015 colectările de fonduri s-au accelerat, iar sumele recoltate au explodat (100 de milioane de euro pentru SigFox și Deezer, peste 400 de milioane de dolari pentru AirBnB). Capitalurile de risc plătesc un preț pentru a deține un unicorn în portofoliul lor, adică acceptă o supraevaluare pentru a intra, sperând că și alții vor continua să supraliciteze. Dar riscul a ajuns din urmă visul. La sfârșitul lui 2015, startupul Square a fost evaluat la 3 miliarde de dolari pe Nasdaq deși valora dublu cu un an înainte. Evenimentul a dezvăluit un entuziasm un pic prea pronunțat și o anumită fragilitate a sectorului. O nouă bulă ca cea a internetului ar fi oare pe cale să explodeze?

Un model economic „tradițional” pentru a supraviețui

Xavier Lazarus (fondurile de investiții Elaia) distinge două tipuri de unicorni: cei al căror model economic este rodat, cu rentabilitate dovedită, care realizează o cifră de afaceri… pe scurt, care au elementele fundamentale ale unei întreprinderi „tradiționale”; și ceilalți, cu model economic „bicornut” sau care necesită o trezorerie enormă pentru a crește, în timp ce nu sunt rentabile (și citează Pinterest și Snapchat ca exemple). Acestea din urmă vor muri cu siguranță, o dată depășit efectul de modă, în lipsa unei rentabilități reale pe piață. Dar de acolo până la o bulă a internetului mai e mult, ne asigură Pascal Mercier. Acesta explică că sectorul Tech este foarte diferit de explozia bulei din anii 2000, unde entuziasmul era enorm pentru prea puțini internauți, fără Smartphone și niciun business palpabil. Astăzi întreprinderile de tehnologie novatoare realizează marje reale, iar sectorul și-a găsit locul. Deci panica nu-și are rostul. Dacă sunt câțiva unicorni care nu supraviețuiesc tendinței, startupurile de tip web pot continua.

Alte articole care s-ar putea să vă fi scăpat:

Comunicați cu putere

Managementul trebuie să țină pasul cu lumea care accelerează

Portretul angajatului ideal

Rezistența angajaților la schimbările organizaționale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *